Veel mensen willen graag stoppen met roken, maar zien daar enorm tegenop. Ben jij daar één van? Weet dan dat je het niet helemaal alleen hoeft te doen. Er zijn hulpmiddelen die je ondersteunen, zodat je de kans vergroot dat je laatste sigaret ook écht je laatste sigaret is. Hier beantwoorden we al je vragen over stoppen met roken.
Welke hulpmiddelen zijn er om te stoppen met roken en hoe werken deze?
Je kunt bij ons kiezen uit nicotinepleisters, nicotinekauwgom en nicotinezuigtabletten. Dit zijn nicotinevervangende middelen die je kunnen helpen als je wilt stoppen met roken. Je lichaam krijgt nog wel nicotine binnen, maar geen andere schadelijke stoffen van de sigaret. Op deze manier heb je minder last van afkickverschijnselen en kun je eerst wennen aan een leven zonder roken. Daarna verminder je pas de hoeveelheid nicotine door de sterkte van de nicotinevervangers af te bouwen.
Bij veel mensen werken hulpmiddelen en medicijnen bij stoppen met roken beter als ze daarbij deskundige begeleiding krijgen, bijvoorbeeld door een huisarts, praktijkondersteuner of psycholoog die daarin getraind is.
Wil je beginnen met deze middelen? Dan is het goed om dit eerst met je huisarts of praktijkondersteuner te bespreken. Als je bijvoorbeeld kort geleden hartklachten of een beroerte heeft gehad, kun je ze beter niet gebruiken. Bespreek het starten van nicotinevervangers in ieder geval als je een jongere bent (tussen de 12 en 17 jaar), zwanger wilt worden of bent of borstvoeding geeft.
Vraag 1: Hoe werken nicotinepleisters?
Nicotinepleisters werken langzaam en geleidelijk. Met één nicotinepleister krijg je 24 uur lang een constante hoeveelheid nicotine toegediend. Dat heeft als groot voordeel dat je een etmaal lang niets hoeft te doen en er niet over na hoeft te denken.
Je plakt de transparante pleister ‘s ochtends op je bovenarm, buik, rug of heup. De nicotine wordt daarna door je huid opgenomen. En daarmee neemt het verlangen om een sigaret op te steken af. De hoeveelheid sigaretten die je rookt, bepaalt de dosering van de pleisters. In een aantal weken bouw je dit af. Op deze manier vergroot je de kans van slagen.
We adviseren trouwens de pleister elke dag op een andere plek te plakken, want daarmee voorkom je eventuele huidirritatie. En ook goed om hier te zeggen: realiseer je dat je bij gebruik van nicotinepleisters echt niet meer mag roken! Dan loop je namelijk het risico op een overdosering nicotine. Lees ook hier weer altijd voor gebruik de bijsluiter van deze geneesmiddelen.
Gebruik de nicotinepleisters niet als je zwanger bent of wanneer je bekend bent met hartproblemen (overleg in dat geval altijd met je huisarts).
Vraag 2: Hoe breng je een nicotinepleister aan?
Breng de pleister aan op een schoon, droog en relatief haarloos deel van je lichaam, zoals je bovenarm, rug of borst. Gebruik geen oliën of talkpoeder op je huid voordat je pleister aanbrengt, omdat hij anders misschien niet goed plakt.
Elke pleister wordt geleverd in een apart zakje. Trek het metallic hoesje achterop de nicotinepleister los en druk de pleister 10 seconden stevig op je huid.
Breng maar één pleister tegelijk aan. Knip een pleister niet in tweeën of in kleinere stukjes.
Vraag 3: Hoelang kun je een nicotinepleister dragen voordat je hem moet vervangen?
Je kunt een nicotinepleister tot 24 uur achter elkaar dragen. De pleisters bieden een langdurige en gelijkmatige afgifte om 24 uur lang de behoefte aan een sigaret en mogelijke ontwenningsverschijnselen te verminderen. Als je de nicotinepleister ’s nachts liever niet draagt, kun je hem afdoen en ’s ochtends een nieuwe opplakken.
Vervang de pleister na 24 uur en breng een nieuwe pleister aan op een andere plek op je arm, borst of rug. Zo voorkom je huidirritatie. Draag een pleister niet langer dan 24 uur, omdat hij dan zijn sterkte verliest en je huid kan irriteren.
Als de pleister zo stevig vast zit dat hij moeilijk los te krijgen is, kun je proberen om er met je vingers een product op oliebasis onder te krijgen, zoals babyolie. Het kleefmiddel breekt dan af waardoor de pleister makkelijker loskomt.
Vraag 4: Hoe gebruik je nicotinekauwgom?
Wanneer je nicotinekauwgom wilt gebruiken, is het belangrijk een stukje in je mond te nemen en daar vervolgens op te kauwen. Het is belangrijk het stukje kauwgom tussen je wang en je kiezen te bewaren.
Vraag 5: Gebruik je al langere tijd nicotinekauwgom om te stoppen met roken, maar begin je weer met roken zodra je stopt met de kauwgom?
Als je succesvol wilt stoppen met roken, is het nodig om ook gewoontes te doorbreken die je hebt gekoppeld aan het roken van een sigaret. Een tip die vaak goed werkt, is opschrijven op welke momenten je zin krijgt in een sigaret. Want als je dat weet, kun je nadenken over een alternatief daarvoor. Dat kan een nicotinevervangend product zijn, maar bijvoorbeeld ook gewone kauwgom, een soepstengel of een wortel. Allemaal alternatieven om iets in je hand te hebben.
Vraag 6: Hoe gebruik je een zuigtablet?
Stop een zuigtablet in je mond en beweeg hem om de zoveel tijd heen en weer, totdat hij helemaal is opgelost. Kauw niet op de tabletten en slik geen hele tabletten door. Zo profiteer je van de juiste dosis therapeutische nicotine in de zuigtabletten.
Vraag 7: Kan je tijdens het gebruik van een zuigtablet eten of drinken?
Tijdens het gebruik van een zuigtablet is het niet de bedoeling dat je eet of drinkt. We raden je dus aan om niets anders in je mond te hebben terwijl je een zuigtablet gebruikt. Drink ook in de vijftien minuten voordat je de zuigtablet neemt geen koffie of frisdrank.
De behandelingsduur verschilt per persoon en per product. Raadpleeg voor meer informatie de verpakking. Als stoppen met roken je na de behandelingsduur niet gelukt is, kan je je huisarts vragen om hulp die aansluit op jouw leefstijl en behoeftes.
KOAG-nr. 1375-0921-10394