
Slechte adem? Dit moet je erover weten
Zodra je je mond opent, trekt de persoon tegenover je een vies gezicht. Oh nee! Stinkt je adem echt zo erg? Bijna iedereen heeft wel eens een slechte adem, bijvoorbeeld als je net wakker wordt of als je knoflook hebt gegeten. Maar hoe komt dat? En wat kun je ertegen doen? Lees snel door, want wij beantwoorden hier al je vragen.
De oorzaak van een slechte adem
Een slechte adem ontstaat door een ophoping van bacteriën in je mond. Dat klinkt vies, maar hier proef je meestal niks van. Deze bacteriën hebben zelfs een belangrijke taak. Ze houden je mond schoon en gezond. Ze eten achtergebleven voedselresten op en breken deze af. Hierbij komen zogenaamde vluchtige zwavelverbindingen (VZV) vrij en deze gassen ruik je.
Naast deze VZV’s zijn er meer oorzaken van een slechte adem:
- Een droge mond
- Ontstoken tandvlees
- Parodontitis
- Koolhydraatarm eten of vasten
- Stress
- Roken
- Maagklachten, bijvoorbeeld door maagzuur of zuur eten of drinken
- Medische aandoeningen of medicijnen
Wil je advies over je stinkende adem en wat de oorzaak kan zijn? Ga dan naar je tandarts of huisarts.
’s Morgens een slechte adem?
Slechte adem in de ochtend? Iedereen heeft wel eens een niet zo frisse adem in de ochtend. Je merkt het zelf waarschijnlijk aan een vieze smaak in je mond. Maar waarom is het ’s morgens vaak erger dan de rest van de dag? Dat is simpel. Als je slaapt, wordt er minder snel speeksel aangemaakt. Je mond is dan droger en dat is het ideale klimaat voor bacteriën om de gassen aan te maken. Door wat te eten of drinken verdwijnt deze vieze ochtendadem.
Slechte adem voorkomen
Ruikt je adem snel niet zo fris? Geen paniek! Er zijn genoeg dingen die je kunt doen om die vieze adem te voorkomen. Dit zijn onze tips:
- Drink genoeg water, zo voorkom je een droge mond.
- Drink cafeïne en alcohol met mate. Heb je net een wijntje of biertje gedronken? Neem daarna een glas water. Door de alcohol droogt je mond namelijk uit en ruikt je adem snel muf. Water verhelpt dat.
- Eet en drink regelmatig. De bacteriën maken dan minder gassen aan.
- Eet geen ui, knoflook en andere kruidige gerechten.
- Laat zure en suikerrijke sapjes staan.
- Neem kauwgom, mondwater of een mondspray mee voor onderweg. Zo fris je op elk moment van de dag je adem even op, waar je ook bent.

Slechte adem verhelpen: zorg goed voor je mond
De beste manier om een slechte adem te verhelpen en voorkomen is goed voor je mond zorgen. Voor een goede mondhygiëne zijn deze vier stappen belangrijk:
- Je tanden poetsen
- Je tanden interdentaal reinigen
- Je mond spoelen met mondwater
- Je gebit elk half jaar laten controleren
Je tanden poetsen
Poets je tanden minimaal twee keer per dag en tenminste twee minuten lang. Vergeet ook niet om je tong schoon te maken. Gebruik een tandpasta met antibacteriële ingrediënten en poets het liefst met een elektrische tandenborstel voor de beste reiniging.
Poetsadvies nodig? Je tandarts of mondhygiënist kan je helpen.
Je tanden interdentaal reinigen
Maak ook regelmatig de ruimtes tussen je tanden schoon, bijvoorbeeld met floss of ragers. Zo verwijder je tandplak en achtergebleven etensresten op moeilijk bereikbare plaatsen.
De fijnste en beste manier om je gebit interdentaal te reinigen is met tandenstokers of ragers. Dit doe je als volgt:
- Kies een interdentale rager of tandenstoker die past in de ruimtes tussen je tanden. Er zijn allerlei maten verkrijgbaar. Soms kan het zelfs nodig zijn om verschillende maten voor je gebit te gebruiken. De juiste maat rager beweegt soepel tussen je tanden en kiezen door. Je moet niet te veel druk hoeven zetten.
- Reinig de ruimtes tussen je tanden met de interdentale ragers of tandenstokers. Steek de rager tussen je tanden en beweeg voorzichtig heen en weer.
- Herhaal dit voor elke opening tussen je tanden. Vergeet vooral de moeilijk bereikbare delen van je gebit niet.
- Reinig de ruimtes tussen je tanden en kiezen één keer per dag, dat kan voor of na het poetsen van je tanden.
Een andere manier om je tanden interdentaal te reinigen is met flossdraad. Dit kan vooral handig zijn wanneer ragers of tandenstokers te groot zijn.
Weet je niet goed hoe je moet flossen? Als je deze 4 stappen beheerst, heb je de juiste techniek te pakken:
- Rol ongeveer 45 cm flossdraad rond je middelvingers. Pak de flossdraad tussen je duim en wijsvinger en laat een stukje van 3 tot 4 cm ertussen.
- Schuif het flossdraad met je duim tussen je boventanden. Beweeg de flossdraad zacht tussen je tanden door in een zigzagbeweging.
- Gebruik je wijsvingers om de flossdraad tussen je ondertanden te schuiven. Schuif de flossdraad met een zigzagbeweging tussen je tanden. Trek het flossdraad niet te hardhandig tussen je tanden.
- Trek de flossdraad om de zijkanten van je tand. Beweeg de flossdraad op en neer tegen de tandoppervlakken onder de tandvleeslijn. Floss elke tand grondig met een schoon stukje flossdraad.
Extra tip: heb je snel last van etensresten tussen je tanden? Stop dan een pakje tandenstokers of ragers in je tas. Zo kun je altijd even snel de etensresten weghalen en voorkom je ergere tandproblemen of een slechte adem.
Je mond spoelen met mondwater
Naast je tanden poetsen en flossen is het ook goed mondwater te gebruiken. De meeste mondwaters zorgen voor een frissere adem. Mondwater met fluoride beschermt je gebit daarnaast tegen zuren die door de tandplakbacterie ontstaan. Gebruik mondwater het liefst na het tandenpoetsen en flossen.
Tip: voor een frisse adem onderweg neem je een handige mondspray mee in je tas, zoals deze van CB12.
Je gebit elk half jaar laten controleren
Laat je gebit minimaal elk half jaar checken en goed schoonmaken door de tandarts of mondhygiënist. Bij deze controle komen ook eventuele ontstekingen of andere problemen op tijd aan het licht. Zo voorkom je erger.
Zo ruikt je adem altijd fris!
Je weet nu precies wat je moet doen om je adem fris te laten ruiken. Met de handige tips en juiste mondverzorgingsroutine heb je minder last van een slechte adem. Ben je op zoek naar een fijne tandenborstel, tandpasta, floss of mondwater? Bekijk dan alle mondverzorging in onze webshop.
Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 20 februari 2023
Bron: