BLOG Kruidvat

Kruidvat kraamvragen afl. 2 – Hoe geef je je baby de fles?

Leestijd: 2 minuten
Geplaatst op: 24/02/2021

Wij hebben het antwoord op al jouw kraamvragen!

Als je voor de eerste keer papa of mama wordt, spoken er veel vragen door je hoofd. Want hoe moet je eigenlijk een luier verschonen? En hoe doe je je baby in bad? Geen nood, wij zijn er voor je. In deze serie beantwoorden we al jouw kraamvragen met in deze tweede aflevering het antwoord op de vraag: hoe geef je je baby de fles?

Wanneer en hoe geef je je kindje de fles.

Als je baby honger heeft, merk je dat vaak snel genoeg. Hij gaat bijvoorbeeld huilen of begint op zijn handjes te sabbelen. De ene ouder geeft het flesje op verzoek en de andere ouder houdt een strak schema aan. Elke baby is anders en vaak weet jij als ouder wat het beste is voor je baby. Wil je je kindje de fles geven? In deze video zie je hoe je dat doet.

Stappenplan voor het geven van de fles
Voor het geven van de fles je heb je natuurlijk een flesje en opvolgmelk nodig. Het is het handigst om zittend de fles te geven, dus ook een comfortabele stoel of bank is hiervoor erg fijn.

Zo geef je je kindje de fles:

  • Ga goed zitten en zorg ervoor dat jij en je baby ontspannen zitten.
  • Zorg ervoor dat je kindje een beetje rechtop zit of ligt en zijn gezicht naar je toegedraaid is. Eventueel kun je je kindje wat ondersteunen met een (voedings)kussen.
  • Houd de fles horizontaal vast. Let er op dat er altijd melk in de speen zit. Als er teveel lucht in het speentje zit, kan je baby krampjes krijgen.
  • Leg de speen van de fles rustig op het gootje tussen de neus en bovenlip. vaak doet je kindje dan vanzelf zijn mond al open. Is je kindje nog wat slaperig? Doe dan zijn sokjes uit en kriebel hem onder zijn voetjes. Dat zorgt ervoor dat hij wakker wordt.
  • Wissel halverwege de fles van arm. Dit is fijner voor jezelf en voorkomt dat je baby een voorkeurshouding krijgt.
  • Geeft je kindje aan dat hij genoeg heeft gehad? Stop dan met voeden of neem even pauze. Als je baby genoeg heeft gehad, merk je dit vaak doordat hij zijn hoofdje wegdraait, er melk uit zijn mondhoeken loopt of hij wat onrustig wordt.
  • Laat je kindje na het voeden even een boertje laten. Vaak komt er tijdens het voeden toch wat lucht mee en dat kan anders ongemakken veroorzaken.

Gemiddeld duurt het voeden zo’n 20 tot 30 minuten, maar dit verschilt per kind. Heeft je baby de fles veel sneller leeg? Kijk dan of je wel een goede houding hebt en check of het gaatje van de speen niet te groot is.

Kruidvat beantwoordt al jouw kraamvragen
Heb je meer kraamvragen? Bekijk dan ook de andere afleveringen:

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Kruidvat kraamvragen afl. 7 – Hoe verzorg je ...
close

Next

Kruidvat kraamvragen afl. 1 – Hoe maak je een...