BLOG Kruidvat

Blauwe plek? Zo maak je het niet te bont!

Leestijd: 8 minuten
Geplaatst op: 08/12/2022

Blauwe plek? Zo maak je het niet te bont!

Auw! Je hebt je gestoten en weet het meteen: dat wordt een blauwe plek. Vervelend, maar kan gebeuren. Er ontstaat een gevoelige, verkleurde plek op je lichaam. Maar wat is een blauwe plek nou precies? En hoe kun je een blauwe plek behandelen? Je leest er alles over in dit blog.

Blauwe plekken

Een valpartij, struikelen of een onhandig stootje tegen de kast en het kan al raak zijn. De plek waar je je hebt gestoten verkleurt en is behoorlijk gevoelig: je hebt een blauwe plek. Maar wat is dat nou precies?

Een blauwe plek is een zichtbare bloeduitstorting onder de huid. Een bloeduitstorting wordt ook wel een hematoom genoemd. Fijne adertjes onder de huid raken beschadigd en er komt bloed vrij. Dit bloed zie je door de huid heen. De plek is in eerste instantie niet blauw, maar rood. Dit komt doordat zuurstofrijk bloed zich onder de huid verzamelt. Het proces van de verkleuring duurt meestal een paar dagen. Na een tijdje verandert de kleur naar blauw of zelfs geel, omdat het bloed zuurstof verliest.

Soorten blauwe plekken

De ene blauwe plek is de ander niet. Er zijn verschillende soorten blauwe blekken die je kunt krijgen, namelijk:

 1. Ecchymose;
 2. Petechiën;
 3. Of Purpura.

Ecchymose

Ecchymose, ook wel de gewone blauwe plek genoemd, komt het meeste voor. Dit is een ronde of onregelmatige blauwe of paarse vlek op je huid. Vaak komt dit door een kleine botsing, bijvoorbeeld als je met je been ergens tegenaan stoot.

Petechiën

Deze plekken zijn kleiner dan ecchymose, zo’n 1 tot maximaal 3 millimeter. Dit zijn rode of paarse verkleuringen van je huid en puntvormig zijn. Typisch voor deze soort blauwe plek, is dat je ze niet weg kunt drukken.

Purpura

Dit zijn ook niet-wegdrukbare verkleuring van je huid, die vaak paars of bruinrood zijn. Dit is vaak een symptoom van een onderliggende ziekte van je bloedvaten of bloedplaatjes.  

Hoelang blijft een blauwe plek?

De meeste blauwe plekken verdwijnen na ongeveer twee weken. Dit hangt af van de mate van de bloeduitstorting, de plek op het lichaam en de dikte van je huid.

Heb je een hardnekkige blauwe plek die maar niet verdwijnt? Neem dan contact op met je huisarts.

Snel blauwe plekken

Blauwe plekken kunnen snel ontstaan. Bij de één gebeurt dit veel eerder dan bij de ander. Dat heeft te maken met je huid en je bloedvaten. Je huid beschermt je bloedvaten. Mensen die een dunnere en dus kwetsbaardere huid hebben, krijgen over het algemeen sneller blauwe plekken dan mensen met een dikkere huid.

Spontaan blauwe plekken

Zonder te vallen of te stoten toch een blauwe plek krijgen, kan dat? Het is zeker mogelijk plotseling een blauwe plek te krijgen en het is moeilijk te zeggen wat de oorzaak is. Heb je regelmatig spontane blauwe plekken? Dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Blauwe plekken op benen

Vooral je benen zijn een veel voorkomende plek voor blauwe plekken. En dat is niet zo gek! Je breekt je val vaak met je benen en een stoot met je scheenbeen tegen de kast ligt altijd op de loer. Geen fijn gezicht, een donkere plek op het scheenbeen of de knie en het kan behoorlijk zeer doen.

Blauwe plek onder nagel

Je let even niet op en het kan al raak zijn (of eigenlijk mis): een vinger tussen de deur of je slaat op je nagel in plaats van op die spijker. Deze twee akelige acties eindigen uiteindelijk in een blauwpaarse plek onder je nagel. Ai!

Een blauwe plek onder je nagel is hetzelfde als een blauwe plek ergens anders op je lichaam. De blauwe plek ontstaat door het vrijkomen van bloed onder de nagel; een bloeduitstorting. Vaak is er sprake van een kloppende pijn. Dat wordt veroorzaakt door de druk van het bloed en het vocht die zich onder de nagel verzamelen. De plek begint rood te kleuren, waarna het van paars vaak overgaat in een donkerblauw/zwarte kleur. En dat blijf je een tijdje zien, want de plek groeit samen met de nagel uit.

Wat kun je doen bij een blauwe plek?

Heb je een blauwe plek opgelopen? Dan zijn er een paar dingen waar je aan denkt:

 • Rust geven
 • Blauwe plek koelen
 • Tandpasta op de blauwe plek smeren
 • Blauwe plekken zalf

Rust geven

Geef je blauwe plek in elk geval wat tijd en rust. Tijd heelt alle wonden!

Blauwe plek koelen

Ook is het verstandig om de pijnlijke plek direct nadat je je hebt bezeerd te koelen met ijs om de doorbloeding te stimuleren. Daardoor wordt de plek minder groot en verdwijnt deze sneller. Is het echt een grote blauwe plek? Blijf dan de eerste dag heel regelmatig koelen. Koelen werkt namelijk ook verdovend en kan de pijn verlichten.

Tandpasta op blauwe plek

Je hebt het misschien weleens gehoord: tandpasta als wondermiddel tegen blauwe plekken. Hoe handig dit ook klinkt, het is jammer genoeg niet wetenschappelijk onderbouwd dat tandpasta een positief effect heeft op een blauwe plek. Maar je kan het altijd een kans geven. Baat het niet, dan schaad het niet.

Blauwe plekken zalf

Je kunt de blauwe plek behandelen door je huid in te smeren met een zalf of crème. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan VSM Arniflor. Dit gezondheidsproduct kun je gebruiken voor de cosmetische verzorging van blauwverkleuring van de huid en voor de ondersteuning van het herstellend vermogen van de huid.

Oorzaken blauwe plekken

Je zit er natuurlijk nooit op te wachten, maar een blauwe plek gebeurt soms gewoon. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van blauwe plekken:

 • Blauwe plekken doorstoten of vallen
 • Blauwe plekken door muggenbeet
 • Blauwe plekken door krabben
 • Blauwe plekken door paintbal
 • Blauwe plekken na een tekeneet

Blauwe plekken door stoten of vallen

Je val breken met je knie of met je elleboog tegen die net iets te puntige kast aanlopen. Meestal resulteert dit in een blauwe plek. En helemaal bij kinderen zit een ongelukje in een klein hoekje. Om de blauwe plek te verzorgen kun je kiezen voor ‘Arnikind Vallen of stoten’; een verkoelende gel voor kinderen die blauwe plekken, zwellingen en kneuzingen oplopen.

Blauwe plekken door muggenbeet

Sommige mensen krijgen nadat ze zijn gebeten door een mug een blauwe plek. Heel vervelend, maar je kunt hier niets aan doen. De blauwe plek verdwijnt als het goed is vanzelf.

Blauwe plekken door krabben

Over het algemeen komen blauwe plekken niet voor tijdens of na het krabben. Wel is het zo dat hoe dunner de huid is, hoe sneller een adertje onder de huid kan scheuren of breken en er dus bloed kan vrijkomen.

Blauwe plekken door paintball

Met een kinderfeestje of werkuitje naar de paintballbaan. Klinkt als een topmiddag, totdat je helemaal bont en blauw thuiskomt. Niet zo gek! Die verfballetjes komen het geweer uit met een snelheid van 324 km per uur! De snelheid neemt gelukkig wel snel af, maar de klap van het harde balletje is alsnog vergelijkbaar met een harde stoot tegen een kast of deur.

Blauwe plekken na een tekenbeet

Blauwe plekken na een tekenbeet, je verwacht het niet maar het komt voor. Binnen enkele dagen tot drie maanden kan er rond een tekenbeet een rode of blauwe vlek ontstaan, die ook langzaam groter kan worden. Als dit gebeurt, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Wil je meer weten over tekenbeten? Lees dan dit artikel over teken.

Blauwe plekken: iedereen heeft er weleens last van

Een blauwe plek is een plek onder de huid, waar zich bloed ophoopt door een scheur of breuk in een ader. Bij de één gebeurt dit sneller dan bij de ander en het ontstaat op de gekste plekken, zelfs onder je nagel. Geen stress, maar wel geduld: een product om te koelen of een zalf helpt tegen een blauwe plek. En tijd heelt alle wonden.

Zo maak je het niet te bont

Iedereen stoot zich wel eens ergens aan. Een blauwe plek hoort daar soms ook bij. Probeer goed op te letten dat je je niet te vaak stoot en als je een plek niet vertrouwd kan je altijd je huisarts contacteren.

Ben je benieuwd welke producten in ons assortiment je kunnen helpen als je een blauwe plek krijgt? Bekijk dan nu onze webshop of ga naar een van onze winkels.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 08 december 2022

Bronnen:

close

Previous

Je bloeddruk? Dit moet je erover weten!
close

Next

Blaasontsteking: de symptomen en behandeling ...