BLOG Kruidvat

Het verschil tussen parfum en eau de toilette

Read time: 2 minutes
Posted on: 13/09/2017
verschil tussen eau de parfum of eau de toillette

Hoe sterk mag jouw favoriete geur zijn?

Weet jij wat het verschil is tussen eau de parfum en eau de toilette? Vaak weet je niet welke je moet kiezen en kies je maar de goedkoopste. Om het je nog moeilijker te maken is er ook nog parfum en eau de cologne op de markt. Het verschil zit ‘m in de geursterkte. Na het lezen van dit artikel weet je waar je het over hebt en kun je de volgende keer een bewuste keuze maken.

De sterkte maakt het verschil

Het verschil tussen eau de parfum en eau de toilette is eigenlijk heel simpel. De één heeft een sterkere geurconcentratie dan de ander. Elke geur wordt opgelost in een mengsel van water, alcohol en oplosmiddelen. De verhoudingen hiervan bepalen de sterkte van de geur en welke titel het goedje dus krijgt. Als de geur op je huid komt, verdampen het water en de alcohol en blijven de geurstoffen achter op je huid.

parfum ruiken

De geurconcentraties op een rijtje:

  • Eau de cologne bevat het laagste percentage geurbestanddelen, ongeveer 3% tot 5%. De geur is vaak licht en fris, maar verdwijnt snel.
  • Eau de toilette is een lichte, waterige formule die 5 tot maximaal 15% aromatische ingrediënten bevat. De geur is niet te overweldigend en verdwijnt na een paar uur.
  • Eau de parfum bevat een hogere concentratie van aromatische ingrediënten, rond de 15%. Hierdoor blijf je de geur langer ruiken. Dit is de meest voorkomende samenstelling.
  • Parfum heeft de hoogste geurconcentratie, vaak zo’n 20% tot 40%. Een paar druppels is al voldoende om de geur de hele dag – of nog langer – te ruiken. Parfum is meestal het duurst, maar je doet er ook het langst mee.

Let op: per merk kunnen de geurconcentraties verschillen. Een eau de toilette van het ene merk kan daarom sterker zijn dan een eau de parfum van het andere merk.

Huidirritatie door geurstoffen

Ben jij allergisch voor parfum? Dat kan! Geurstoffen kunnen hoofdpijn, huidirritatie en moeilijkheden bij het ademhalen veroorzaken. Hoe sterker de geurconcentratie, hoe meer problemen ze kunnen veroorzaken. Gebruik daarom geen eau de parfum of parfum als je gevoelig bent voor geurstoffen. Kies voor een eau de toilette of eau de cologne met een lagere geurconcentratie. Tip: spuit de geur alleen op je kleding en niet direct op je huid. Zo voorkom je irritaties en kun je toch je favoriete geur dragen! Wil jij meer weten over hoe je parfum gebruikt? Lees dan onze parfum do’s en don’ts. Ook leuk om te weten: waarom ruik je je eigen parfum niet meer?

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Help, ik ruik mijn eigen parfum niet
close

Next

Een nieuwe look voor Loes – Best Friend Beaut...