BLOG Kruidvat

5 weken zwanger: de week van het slapen

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 19/02/2021

Yes, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles met je kindje en je lichaam. In deze serie lees je elke week hoe je baby zich ontwikkelt en wat dat met jou doet. Ook geven we jou en je partner handige tips om hiermee om te gaan. Zo ga je (hopelijk) fluitend door je zwangerschap!

Er staat een dikke, vette streep op je zwangerschapstest. Je bent zwanger! Gefeliciteerd! Welkom in de rollercoaster die zwangerschap heet. Stap aan boord en laat het over je heen komen. Het embryo in je buik begint langzaam op een mensje te lijken. Ondertussen gaan jouw emoties en kwaaltjes alle kanten op. Een beetje rust is welkom.

Je baby in deze week:
Zo groot als 1/4 paracetamol


Wist je dat die ene bevruchte eicel inmiddels is uitgegroeid tot een embryo van meer dan 100.000 cellen? Dat gaat rap. Deze week staat in het teken van liefde. Niet alleen jij zit ergens hoog op een roze wolk, ook het hartje (en de bloedsomloop) van je kindje vormen zich. Dit zijn ook de onderdelen die als eerste echt functioneren. Er gaan zuurstof en voedingsstoffen naar je kindje en het groeit als kool.

vergelijkingsafbeelding

arrowright arrowleft

.

divider

Jij in deze week

Gespannen borsten, stemmingswisselingen, zwangerschapsmisselijkheid, veel moeten plassen… Grote kans dat een of meerdere van deze kwaaltjes je heel bekend voorkomen. De hormonen die door je lichaam gieren, schoppen de boel flink door de war. Dat zorgt voor veel emoties! Daar komt nog bij dat je het blijde nieuws waarschijnlijk nog even voor je wilt houden. Een leuk, maar groot geheim. Conclusie: je kunt wel wat verwennerij gebruiken. Trakteer jezelf op je lievelingschocolade, las wat extra avondjes me-time in of neem een warm bad. Treat yourself!

Tip voor daddy

Al die emoties en kwaaltjes maken het eerste trimester een best zware tijd voor je lief. Alles wat jij kunt doen, is er voor haar zijn. Laat d’r lekker rusten en neem haar wat taken uit handen. Ze zal je dankbaar zijn!

Naomi vertelt – @naominoellegeneve

5 weken zwanger. De week van het slapen. Kersenpitkussen, nekmassagekussen, voedingskussen.

“Een positieve test! Mijn hart maakt 100 sprongetjes per uur en ik kan nergens anders meer aan denken. Inmiddels zit ik op een grote roze wolk en het voelt alsof ik door de dagen heen zweef.

Wat gebeurt er vanbinnen? Wat verandert er allemaal straks? Hoe zal het zijn als de baby er eenmaal is? Zal ik een goede moeder zijn? Mijn hoofd maakt overuren. Ik heb hier zo lang naar uitgekeken en ik vind het maar moeilijk te geloven dat het eindelijk zo ver is. We krijgen een baby!

De verloskundige heb ik al gebeld maar we moeten nog even wachten tot de eerste echo. Ik heb met mijn partner afgesproken om tot die tijd even wat meer rust te nemen. Ik doe een extra dutje gedurende de dag en het eerste rompertje is stiekem al ingeslagen. De kwaaltjes neem ik maar even voor lief, die worden met de week minder toch?!”

Slaap mama, slaap

Blijdschap en moeheid zijn waarschijnlijk de woorden die je week het beste omschrijven. Het fijne nieuws moet nog landen en je lichaam snakt naar een avond vroeg naar bed. Of twee. Of drie. Pak je moment en vraag je partner om een ontspannende massage. Of laat een nekmassagekussen met warmtefunctie het werk doen. Daarna duik je lekker je bed in met een warm kersenpitkussen en een kop thee. Nog even volhouden, die moeheid is een fase!

Je bed ligt nóg lekkerder na een verwendouche met fijne producten. Bekijk ons assortiment bad- en doucheproducten.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

4 weken zwanger: de week van de zwangerschaps...
close

Next

6 weken zwanger: de week van de misselijkheid