Kruidvat Blog

Expert huisarts Jeanine Splinter over overgewicht

Tv-dokter Jeanine Splinter: Zo pak je overgewicht aan

Onze huisarts Jeanine Splinter, ook bekend van het tv-programma Dit Is Mijn Lijf, vertelt in deze aflevering van Expert over overgewicht.

Wanneer je meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt kun je overgewicht krijgen. Het is niet van de ene op de andere dag opgelost. Wel helpt het al om genoeg te bewegen en op je voeding te letten. De belangrijkste oorzaken zijn namelijk te weinig beweging en verkeerde voedingsgewoontes, zoals slechte tussendoortjes, suiker, snoep en frisdrank. Overgewicht kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Het vergroot namelijk de kans op hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en diabetes. Het is goed om af te vallen wanneer je een hoog vetpercentage hebt of te zwaar bent.

Zo pak je overgewicht aan

Je kunt verschillende dingen doen tegen overgewicht. Kies eerst een startdatum en zet deze in je agenda. Doe al het ‘ongezonde’ eten de deur uit voordat je begint. Kom niet in de verleiding door het niet meer in huis te halen.
Verwacht niet te veel van jezelf, want afvallen is niet makkelijk. Je valt niet direct kilo’s af, dus duidelijke en haalbare doelen voor jezelf.

Genoeg bewegen en een gezond eetpatroon maken afvallen echt mogelijk. Maak afspraken met jezelf wanneer je gaat sporten en zet deze ook in je agenda. Zo word je eraan herinnerd en vind je er sneller een ritme in. Laat de auto wat vaker staan en ga lopen of met de fiets. Het is verstandig om elke dag minstens een halfuur te bewegen.

 

Gaat het afvallen lastig of ondervind je klachten? Breng dan een bezoekje aan de huisarts.

close

Previous

Expert huisarts Jeanine Splinter over migrain...
close

Next

Inzicht krijgen in je gezondheid? Doe een zel...