BLOG Kruidvat

Wratten? Zo kun je ze zelf verwijderen!

Read time: 10 minutes
Posted on: 03/08/2022

Heb je een wrat? Het is niet gek als zo’n raar knobbeltje vraagtekens oproept. Want wat zijn wratten precies? En misschien nog wel belangrijker: hoe kun je wratten verwijderen? Je ontdekt het in deze blog.

Wat is een wrat?

Gewone wratten en voetwratten zijn harde knobbeltjes op je huid, die vaak een bloemkoolachtig oppervlak hebben. Ze voelen ruw en hard aan en komen vooral op je handen en voeten voor, maar kunnen ook op andere plekken zitten. Dit klinkt misschien allemaal niet zo opbeurend, maar geen paniek! Wratten zijn niet kwaadaardig en geven weinig klachten. Ze hoeven dan ook alleen behandeld te worden als je er last van hebt.

Hoe ontstaan wratten?

Bij gewone wratten en voetwratten is het humaan papillomavirus (HPV-virus) de boosdoener. Als dit virus in contact komt met je huid, kan je huid op deze plek geïnfecteerd raken en kan een wrat ontstaan. Dit virus is overal en het is niet aangetoond dat je wratten kunt krijgen vans door bijvoorbeeld iemand een hand te geven of door zwembadvloeren. Ook als je indirect contact hebt met het virus, zoals in het zwembad, kun je wratten krijgen. Daarnaast zijn mensen met een verminderde weerstand gevoeliger voor infectie met het HPV-virus.

Soorten wratten

Deze blog gaat alleen over de gewone wratten en voetwratten. Maar het is ook belangrijk te weten dat er andere soorten wratten zijn. De gewone wrat zit meestal op je vingers of handen, of op je voetzool en wordt vaak op jonge leeftijd opgelopen. Gewone wratten op de voetzool worden ook wel voetwratten genoemd.

Ook bestaan er vlakke wratten. Deze zijn vaak kleiner en steken nauwelijks uit. Soms zijn deze wratten bijna niet zichtbaar. Dit soort wratten zitten vooral op je onderarmen, handruggen, benen en soms op het gezicht of in je hals.
De draadvormige wrat is ook een variant. Dit is een wrat die dun en lang is. Dit type wrat zit het meest in je gezicht, bijvoorbeeld op je neus, oogleden of lippen.

Wratten kunnen ook door seksueel contact worden overgedragen. Deze genitale wrat wordt ook door het HPV-virus veroorzaakt, maar door een ander type.

Ouderdomswratten zijn weer heel anders. Het is nog onduidelijk hoe deze wratten ontstaan. Ze zien eruit als bruine wratachtige bultjes. Ze zitten meestal op de ramp.

Hoe kun je een wrat herkennen?

Gewone wratten zijn rond of ovaal en hebben een ruw en hard oppervlak. Over het algemeen is de doorsnede van zo’n wrat 0,1 tot 1 centimeter. Ze vormen vaak een verzameling, waardoor het op de structuur van een bloemkool kan lijken. Let wel op: een voetwrat kan onder een laag eelt zitten. Hierdoor is deze soms moeilijk te onderscheiden van een likdoorn.

Likdoorn of wrat onder je voet?

Twijfel je of de plek onder je voet een wrat of een likdoorn is? Het verschil zit in de pijnbeleving. Doet de plek pijn bij zijdelingse druk? Dan is het een wrat. Doet de plek pijn als je erbovenop drukt? Dan is het een likdoorn.

Door wat eelt weg te snijden kun je ook het verschil zien. Bij een likdoorn komt dan een hoornpit tevoorschijn, bij een wrat zie je kleine, zwarte puntjes.

Wratten verwijderen

Als je weinig last hebt van de wratten, kun je het beste afwachten en niets doen. De helft van de wratten verdwijnt uit zichzelf binnen een jaar. Heb je klachten of zit de wrat op een vervelende plek? Dan is het wel goed om deze te verwijderen.

Wratten zelf verwijderen

Je hoeft niet meer naar de huisarts om een wrat te laten verwijderen. Er zijn verschillende producten waarmee je de wrat gemakkelijk zelf kunt verwijderen. Gewone wratten en voetwratten kun je verwijderen door deze te bevriezen of een product met salicylzuur of trichloorazijnzuur (TCA) aan te brengen.

Wratten aanstippen

Om een wrat te verwijderen kun je deze ook aanstippen met een product dat dimethylether en propaan bevat. Hierdoor bevriest de wrat en valt deze na een tijdje er vanzelf af. Het bevriezen van een wrat wordt ook wel cryotherapie genoemd.
Voorbeelden van producten waarmee je wratten en voetwratten kunt bevriezen, zijn Wortie Wrattenverwijderaar*, Scholl SOS wratten cryotherapie* en Wartner hand + voet wrattenverwijderaar*.

* Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor het gebruik de gebruiksaanwijzing.

Wratten aanstippen met TCA

Een andere manier om wratten te behandelen is het aanbrengen van een product dat TCA bevat. TCA heeft een beschadigende werking op huidcellen, dus ook op wratten. Nadat de TCA in vloeistofvorm op de wrat is aangebracht, kan je huid wit van kleur worden. Dit wordt ‘frosting’ genoemd en verdwijnt vanzelf weer. Een voorbeeld van een product met TCA is Excilor Wrattenbehandeling*. Gebruik dit niet op ouderdomswratjes of een beschadigde huid.

Middel met salicylzuur

Je kunt wratten ook behandelen met een middel waar salicylzuur in zit. Dit stofje maakt de bovenste laag van je huid zacht, waardoor ze loskomt en er vanzelf tijdens het wassen af valt. Je kunt bijvoorbeeld de Kruidvat Wrattenpen* gebruiken of Formule W Wrattentinctuur**.

* Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor het gebruik de gebruiksaanwijzing.
** Dit is een geneesmiddel. Lees voor het gebruik de bijsluiter.

Bij de huisarts

Als je veel last hebt van je wrat en het zelf verwijderen lukt niet, kun je ook naar de huisarts gaan. Deze kan je wrat verwijderen met bijvoorbeeld een salicylzuurzalf 40%. Ook kan de huisarts je wrat aanstippen met vloeibare stikstof. Als deze methoden apart van elkaar niet werken, dan kan het combineren van zowel salicylzuurzalf als aanstippen met vloeibare stikstof de kans op succes verhogen.

Disclaimer: Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

Frequently Asked Questions (FAQ)

Dit artikel is het laatst bijgewerkt op 25 juli 2022


Bronnen
https://www.thuisarts.nl/wratten/ik-heb-last-van-wratten
https://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/wratten

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Waarom Stoptober hét moment is om te stoppen ...
close

Next

Last van voetschimmel (zwemmerseczeem)? Zo be...