Klik hier voor gratis verzending!
Kruidvat app
Kruidvat Retail BV
Ga nu naar de App Store
en download onze App.
Bekijk
Kruidvat app
Kruidvat Retail BV
Ga nu naar de Play Store
en download onze App.
Bekijk
  • De Grote Schoonmaak & de lente: een onafscheidelijk duo

De Grote Schoonmaak & de lente: een onafscheidelijk duo

 

De Grote Schoonmaak & de lente: een onafscheidelijk duo 

Gelooft u in toeval? Om maar eens een voorbeeld te noemen: dat de lente en de Grote Schoonmaak’ toevallig samenvallen? Of is dat juist heel logisch? Ze komen beide in ieder geval eens per jaar ‘heel toevallig’ tegelijkertijd voorbij. Of u daar vervolgens iets mee doet is natuurlijk een tweede. Voor mij is dat ieder geval niet zo vanzelfsprekend. En dat terwijl ik van mijn moeder echt het allerbeste voorbeeld heb gekregen. Als er een prijs voor zou bestaan, had zij die ongetwijfeld gewonnen. Zodra een eerste teken van de lente zich voordeed, kwamen emmers, borstels en groene zeep tevoorschijn. Niet één plekje in huis bleef onberoerd. Kleden werden uitgeklopt en ‘nat afgedaan’, beddengoed gelucht, matrassen gezogen en gekeerd. Alles werd, vooral letterlijk, uit de kast gehaald, gepoetst, gewassen, gewreven en geveegd tot alles glansde en glom, rook en oogde als nieuw. Heerlijk! 
 
Heerlijk, jazeker, maar ook: waar haal ik in vredesnaam de tijd vandaan? De Grote Schoonmaak à la mijn moeder was namelijk geen klusje dat in een dag of twee werd geklaard. Daar werd gerust anderhalf à twee weken voor uitgetrokken. Nu is tijdgebrek een punt van discussie, want het is maar waar je prioriteiten liggen. Als ik denk aan de lente is míjn eerste associatie níet: ‘Grote Schoonmaak’, maar ‘Naar Buiten’! De tuin in. Een echte tuin, vol bomen en struiken en met een écht gazon. Dit is een tuin die het verdient om goed verzorgd te worden en veel tijd in door te brengen. Om te genieten van de struiken en bomen die langzaamaan in bloei komen. Van de vogels die steeds vroeger van zich laten horen en van de hond die óók de lentekriebels lijkt te hebben. Van de lammetjes bij de buren en de heerlijke voorjaarszon. Ik zie mezelf nu al op de tuinbank zitten met een kop koffie en de weekendkrant. Heerlijk! 
 
Toch voel ik me ook wel (een beetje) schuldig. Want gebrek aan tijd of niet, ook mijn matrassen zouden na een winter met gesloten ramen en deuren wel een luchtje willen scheppen. Net zoals de lades van de keukenkasten wel een doekje met sop kunnen gebruiken. Nu vormen schuldgevoel en genieten een bar slecht huwelijk. Maar omdat ik over oer- Hollandse genen beschik, moet ik natuurlijk wel iets met die lenteschoonmaak doen. En daarom houd ik een Kléine Grote Schoonmaak! Eén waarvan de boel óók gaat glimmen, glanzen en lekker ruiken, maar waarmee ik vrij snel klaar ben, zodat ik vervolgens lekker de tuin in kan. 
 
Om nog even terug te komen op het feit dat de Grote Schoonmaak en de lente zich gelijktijdig aandienen: toeval of logica? Nou kijk, het huis luchten, ramen lappen en kleden kloppen zijn in herfst en winter natuurlijk geen optie vanwege de kou. De zomer is dan vaak weer te warm voor zulke klusjes en dus blijft de lente over. Geen speld tussen te krijgen!