Klik hier voor gratis verzending!
Kruidvat app
Kruidvat Retail BV
Ga nu naar de App Store
en download onze App.
Bekijk
Kruidvat app
Kruidvat Retail BV
Ga nu naar de Play Store
en download onze App.
Bekijk
  • Omarm de midlife experience!

Omarm de midlife experience!

 
Betekende die cursus ‘mindfullness’ vorig jaar zomer het begin van de alom gevreesde midlifecrisis? Of begon die bijna tien jaar geleden al met de eerste opvlieger? Of bestaat er niet zoiets als een vrouwelijke midlifecrisis? Ik vroeg het me allemaal af toen een vriendin me tijdens de zaterdagochtendkoffie toevertrouwde dat haar man daags ervoor met een motor was thuisgekomen. Een motor! Hét symbool voor de mannelijke sekse om op de teloorgegane jeugd nog een ietsiepietsie aan terrein terug te winnen.
Mijn vriendin vroeg zich af of ze zich zorgen moest maken… Ach, zolang het andere midlife cliché - de twintig jaar jongere blondine - niet op de buddyseat plaatsneemt, zou ik me niet zo druk maken. Laat ‘m lekker uitrazen op dat ding.
 
De echtgenoot in kwestie is overigens vierenvijftig. Dat getal is belangrijk. Want de deelneemsters aan de mindfullness bijeenkomst varieerden in leeftijd tussen de dertig en vijfenzestig. Wat het ‘midlife’ gedeelte van de theorie fors onderuit haalt. 
Dat zou kunnen betekenen dat de vrouwelijke midlifecrisis veel minder leeftijdgebonden is dan die van de man; of dat ze die als veel minder heftig ervaren. 
Vrouwen krijgen gedurende hun hele leven tenslotte de ene na de andere ‘crisis’ voor hun kiezen. Dat begint al vroeg in de pubertijd met de menstruatie, inclusief het moeten en/of willen voorkomen van zwangerschappen. Wat later volgt het dilemma van het juist wel/niet willen krijgen van kinderen. Dan is er nog de eeuwige zoektocht naar de balans tussen werk en gezin, en dan weer het lege nest... en als toetje de overgang. Goedemorgen! Gebeurtenissen die ons met de neus op de feiten drukken, op de zin en onzin van het bestaan. Dat doen we er naast onze carrière gewoon allemaal bij.  Dus tegen de tijd dat we een jaar of vijftig zijn, hebben we alle hoeken van het leven wel zo’n beetje verkend en weten we van de valkuilen (zei er nog iemand iets over het ‘zwakke geslacht’?).
Terwijl mannen… Nou ja, laat ik het als volgt formuleren: het is niet zo gek dat de reality check halverwege het leven hen een stuk rauwer op hun dak valt.  
 
We kunnen er natuurlijk over blijven klagen, maar dankzij al die ingrijpende momenten in het vrouwenleven zijn wij misschien wel beter voorbereid op de levensfase die nu voor ons ligt. Alle opgetelde ervaringen en inzichten hebben geleid tot meer zelfkennis en zelfvertrouwen. En vormen aldus een stevige basis voor de derde helft. 
Met de kinderen min of meer op eigen benen is er meer ruimte voor onszelf. Niet alleen in letterlijke zin, maar ook in ons hoofd. 
Ik zou het daarom geen midlifecrisis willen noemen, maar een midlife experience. 
Niks snelle motor voor een wilde vlucht voorwaarts, waarop je uiteindelijk toch wordt ingehaald. Maar het juist ten volle ervaren, doorvoelen en beleven. Dan haal je er optimaal uit wat erin zit om die derde helft de beste helft van je leven te laten worden.
Als je loslaat wat is geweest, kun je focussen op wat komt. Omarmen dus, de midlife experience!