Klik hier voor gratis verzending!
Kruidvat app
Kruidvat Retail BV
Ga nu naar de App Store
en download onze App.
Bekijk
Kruidvat app
Kruidvat Retail BV
Ga nu naar de Play Store
en download onze App.
Bekijk
  • De lente: gezond eten, fit worden en vooral GENIETEN!

De lente: gezond eten, fit worden en vooral GENIETEN!

 

 De lente: gezond eten, fit worden en vooral GENIETEN!

“O wat is het leven fijn als de zon schijnt!” André van Duin had het goed gezien. Nou hoef je daar ook geen raketgeleerde voor te zijn, maar soms moet je er na een sombere winter weer even aan worden herinnerd. Afgelopen maart mochten we voor het eerst onverwacht weer even van de lente genieten. Dat moment staat me nog goed bij. Alsof ze stilletjes op kousenvoeten in de nacht was gearriveerd, om ons ‘s morgens met haar komst te verrassen. Nou, verrassing geslaagd! We hoorden zelfs de vogels weer uitbundig zingen. Toen ik de gordijnen opendeed, begreep ik waarom zelfs de vogels zo blij waren. De blaadjes aan de bomen, de struiken, het gras: alles stond in de knop en was groen. 
 
Van dat heldere, frisse, sappige lentegroen, om in te bijten zo lekker. Nou ja, gelukkig hebben we daar koeien voor. Maar ook op óns bord is de lente te proeven. Er zijn weer peultjes en asperges, bloemkool, kropsla en radijs van eigen bodem. We hebben afscheid genomen van de boerenkool met worst en zitten massaal aan de verse, knapperige salades. Als je het mij vraagt komen die salades als geroepen. Het lijf moet immers van de winterbandjes af en het buitenleven in. De paden op dus én de lanen in! Te voet, te fiets of desnoods te paard. We moeten hoe dan ook naar buiten en van het heerlijke lenteweer genieten! 
 
Jazeker, ervan ge-nie-ten. Is het niet ontzettend jammer dat dit inzicht pas met de jaren komt? In mijn jeugd nam ik alles zoals het kwam, natúúrlijk werd het lente en daarna zomer en daarna… blabla. Ik had wel andere, véél belangrijker zaken aan mijn hoofd dan de lente, dus om daar nou uitgebreid bij stil te staan. Mwah. Dat was meer iets voor ‘ouwe mensen’ die verder niets te doen hadden. Ja, de jeugd is soms hard in haar oordeel. Omdat ze (nog) niet beter weet. Mijn jeugd is inmiddels al heel wat jaren voorbij, maar ik voel me ook niet aangesproken tot de categorie ‘ouwe mensen’. 
 
Dat stereotype zou ik graag willen omzetten naar ‘bewuste mensen’. De bewuste mens ziet, voelt en ruikt de lente. We gaan aan de slag met onszelf, zodat we gezond en fit de zomer tegemoet gaan. Rekken en streken, wandelen, fietsen, joggen en ons opladen met natuurlijke vitamine D (daar hoort trouwens ook een goede lik zonnebrand bij!). Ik krijg er bakken met energie van en ik word zó vrolijk van die lange dagen vol licht. Rijd ik ’s winters aan het einde van de dag het liefst zo snel mogelijk naar de veilige warmte van ons huis, nu stuur ik een appje met: ‘Zullen we even een terrasje doen?’ 
 
“O wat is het leven fijn als de zon schijnt!”