Klik hier voor gratis verzending!
Kruidvat app
Kruidvat Retail BV
Ga nu naar de App Store
en download onze App.
Bekijk
Kruidvat app
Kruidvat Retail BV
Ga nu naar de Play Store
en download onze App.
Bekijk
  • De Paashaas en de Russische beer

De Paashaas en de Russische beer

 
Ik heb die ‘Russische Beer’ het land uitgekéken! Terwijl ik in december, januari, februari – de klassieke wintermaanden - zo intens heb genoten van kou, wind en vorst. Het langzame ontwaken van de dagen en de schemer die soms al om een uur of vier inzet.

Naar huis, de kaarsjes aan, een blokje in de haard en hartverwarmend voedsel op tafel. Maar na een paar maanden is het wel klaar. Dan wil ik licht, zon en naar buiten zónder een zorgvuldige planning vooraf over mutsen, handschoenen, sjaals, laarzen en een extra trui. Gewoon naar buiten in een shirtje of blouse. De warmte van de de zon op mijn huid, níets is te vergelijken met de warmte van zon op je huid! De tuin in bloei zien komen, koffie op een terras en later op de dag een glas gekoelde rosé.

Met de lente in de tuin kijk ik ook altijd weer uit naar onze jaarlijkse Paasbrunch. Bij gebrek aan broers en zussen met aanhang en kinderen heb ikzelf een familie gecreëerd, bestaande uit allerhande vrienden. Los van Kerstmis en onze verjaardagen wordt ook met Pasen de hele bende uitgenodigd. Om samen te zijn, om te eten en te drinken inclusief een Paasquiz met serieuze vragen, zodat we niet vergeten waarom Pasen ook al weer wordt gevierd. Daarnaast kan ook een heuse paaseispeurtocht in de tuin niet ontbreken.

Het beeld van vorig jaar staat me nog zo helder voor ogen; de Paasvierders, in leeftijd variërend tussen de twintig en tachtigplus, die met gebogen ruggen door de tuin scharrelen. Vol aandacht zoekend, struiken uitpluizend, potten omkerend en kreten slakend bij een vondst. Degene die het ‘gouden ei’ vindt krijgt een prijs! Het hoogtepunt van de dag! In de lente is het kind in ons nooit echt ver weg.

Toch wil ik het dit jaar, net als ieder jaar, anders doen. Echt anders. Dit in verband met een agenda die eigenlijk geen ruimte laat voor overpeinzingen over menu, boodschappen, paaseieren etc. Anders als in: drie hele vrije dagen. Mijn geliefde vindt dit idee, zoals ieder jaar, een top plan. Dat vindt hij vooral omdat de herinnering aan de jaarlijkse Paasbrunch bij hem heel andere beelden oproept dan bij mij. Niks leuk naar eieren zoeken in de tuin, maar beelden van mijn menutwijfel en boodschappendwang, van kookstress, van de wáár-heb-ik-de-paasspullen-gelaten!

Al die dingen die voor mij zo’n Paasbrunch stiekem naar een hoger plan tillen. Het is nu eenmaal zo dat wanneer ik met twee vingers in mijn neus een zesgangenbrunch voor 15 man op tafel kan zetten, de lol er toch een beetje af is. Dus ondanks dat eerdergenoemde top plan, zitten we met Pasen gezamenlijk aan een opgetuigde paastafel, reiken we de eierprijs uit en spelen we de quiz.

En wat zou het heerlijk zijn als we dan in plaats van een Russische beer een warm, Hollands zonnetje zouden kunnen begroeten.