false
  1. Home
  2. Anita vertelt...

Anita vertelt...

 

Hier lees je iedere maand een persoonlijk verhaal van Anita Witzier!


Nieuwste column van Anita Witzier: Zomer: Nietsdoen zonder schuldgevoel

Wij hebben met z’n allen de zomerperiode gebombardeerd als de tijd om uit te rusten en bij te komen. Om te chillen en te relaxen. Om energie op te doen voor alle maanden daarna. Die paar weken rust, zonder afspraken, druk, e-mail en andere verplichtingen zijn een periode om reikhalzend naar uit te kijken.
 

Lees meer

Eerder verschenen columns

De Paashaas en de Russische beer

Ik heb die ‘Russische Beer’ het land uitgekéken! Terwijl ik in december, januari, februari – de klassieke wintermaanden - zo intens heb genoten van kou, wind en vorst. Het langzame ontwaken van de dagen en de schemer die soms al om een uur of vier inzet.
 

Lees meer


Omarm de midlife experience

Betekende die cursus ‘mindfullness’ vorig jaar zomer het begin van de alom gevreesde midlifecrisis? Of begon die bijna tien jaar geleden al met de eerste opvlieger? Of bestaat er niet zoiets als een vrouwelijke midlifecrisis? Ik vroeg het me allemaal af toen een vriendin me tijdens de zaterdagochtendkoffie toevertrouwde dat haar man daags ervoor met een motor was thuisgekomen. Een motor! Hét symbool voor de mannelijke sekse om op de teloorgegane jeugd nog een ietsiepietsie aan terrein terug te winnen.
 

Lees meerBeugel, grijze haren & minirokjes

“Zeg eens ‘Scheveningen’?” Ik ben 56 en draagster van een beugel. Lachen joh…
Een jaar of tien geleden was er een collega ‘op leeftijd’ met een beugel, ik vond dat toch een tikje overdreven. ‘Hoezo, tegen de zestig en dan een beugel? Alsof het dan nog zin heeft.’ En óf het dan nog zin heeft! Ik weet niet hoe Moeder Natuur het heeft bedacht, maar op een gegeven moment in het leven, lang na basisschool en pubertijd, gaan tanden weer gewoon aan de wandel. Geheel op eigen houtje. 
 

Lees meer
Liken, delen en posten: ik ben nog steeds niet zo ver

Sociale media en ik: we zijn geen ‘match made in heaven’. En met ‘een zekere leeftijd’ heeft dat niets te maken; een van mijn dierbaarste vriendinnen, en generatiegenoot, houdt zich er op dagelijkse basis mee bezig en ook collega’s en vakgenoten uit dezelfde leeftijdscategorie gebruiken het veel. Het ligt echt aan mij.
 

Lees meer
Alleen op vakantie: een uitdaging met 1001 mogelijkheden

Alleen op vakantie gaan. De held in mij snakt er bij wijze van spreken naar. De lafaard, die uiteraard ook in mij huist, voert in deze kwestie vooralsnog de boventoon. Kortom, het is er de afgelopen 56 jaar nog niet van gekomen. Net zomin als het lopen van de marathon van New York, of überhaupt een marathon.
 

Lees meerWijsheid én ouderdomskwalen: de realiteit van het vijftigplusleven

Ouderdom komt met gebreken, zo luidt het cliché. Nu weet ik dat je clichés vaak beter kunt vermijden, maar we kunnen er ook niet zomaar aan voorbijgaan. Ze zijn vaak namelijk wel gebaseerd op de realiteit. Gewoon omdat ze in het dagelijks leven toch weer keer op keer worden bewezen. Daar kan geen wetenschappelijk onderzoek tegenop.  

Lees meerHet einde van de zomer: summer sales & aftersun

“t’ Is weer voorbij die mooie zomer…”. En nu echt. We kunnen nog wel iedere dag een mouwloos hemdje aantrekken en doen alsof, maar met iedere nieuwe dag vind ik het lastiger om het optrekkende kippenvel te negeren. Er komen tenslotte nog voldoende maanden om het koud te hebben. Ook het buiten tafelen om het zomergevoel nog wat te rekken begint, gehuld in een dik vest, wat geforceerd aan te doen. De natuur windt er geen doekjes om; ‘het is klaar hier, ga toch naar binnen!
 

Lees meerDe zomer triologie

Het is met de zomer net als met Kerstmis; ik wil het onderste uit de kan halen, er driedubbel van genieten. Te beginnen met deel één: de voorpret. Dat zijn de plannen en voornemens die al maanden voor het echt zover is een plekje in m’n hoofd veroveren. Zo kreeg ik in maart bijvoorbeeld al een visioen van hoe we er deze zomer bij zouden liggen in onze opgeruimde en aangeklede tuin. Ik zag ons onder een parasol met een koel glas huisgemaakte limonade, met een ‘frozen cappuccino’ onder handbereik en met een stapel ongelezen boeken ernaast. Reken maar dat ik van dit beeld heb genoten!
 

Lees meerHet einde van de zomer: summer sales & aftersun

“t’ Is weer voorbij die mooie zomer…”. En nu echt. We kunnen nog wel iedere dag een mouwloos hemdje aantrekken en doen alsof, maar met iedere nieuwe dag vind ik het lastiger om het optrekkende kippenvel te negeren. Er komen tenslotte nog voldoende maanden om het koud te hebben. Ook het buiten tafelen om het zomergevoel nog wat te rekken begint, gehuld in een dik vest, wat geforceerd aan te doen. De natuur windt er geen doekjes om; ‘het is klaar hier, ga toch naar binnen!
 

Lees meer
Spanje uit een tube: ik ben (bijna) klaar voor de zomer!


Zo net over de helft van juni is ‘ie niet ver meer: de zomer. Het seizoen waar ik ieder jaar reikhalzend naar uitkijk. Omdat de zomer het seizoen met de állerfijnste dagen is. Zonovergoten dagen, waarin je het besef van tijd een beetje kwijtraakt en geen idee meer hebt of het maandag, woensdag of vrijdag is. Waardoor mijn agenda steeds verder uit mijn gedachten raakt, zonder dat ik daar ook maar één moment van onrust aan beleef. Dát gevoel.

Lees meerDe lente: gezond eten, fit worden en vooral GENIETEN!


“O wat is het leven fijn als de zon schijnt!” André van Duin had het goed gezien. Nou hoef je daar ook geen raketgeleerde voor te zijn, maar soms moet je er na een sombere winter weer even aan worden herinnerd. Afgelopen maart mochten we voor het eerst onverwacht weer even van de lente genieten. Dat moment staat me nog goed bij.

Lees meer


De Grote Schoonmaak & de lente: een onafscheidelijk duo


Gelooft u in toeval? Om maar eens een voorbeeld te noemen: dat de lente en de Grote Schoonmaak’ toevallig samenvallen? Of is dat juist heel logisch? Ze komen beide in ieder geval eens per jaar ‘heel toevallig’ tegelijkertijd voorbij. Of u daar vervolgens iets mee doet is natuurlijk een tweede. Voor mij is dat ieder geval niet zo vanzelfsprekend.

Lees meer


Valentijnsdag: een waardevol geheugensteuntje


Eén van mijn goede voornemens voor dit jaar was/is ‘beter voor mezelf zorgen’, zie ook mijn column van januari. Dat lukt de ene keer, uiteraard, beter dan de andere en uiteindelijk gaat het natuurlijk om het creëren van ‘balans’. Want jezelf de hele dag in welriekende oliën onderdompelen gaat, hoe aangenaam ook, op den duur vervelen.

Lees meer


Welkom in 2017!


Een nieuw jaar is als een ongeschreven blad waarvan niemand weet wat er voor hem of haar op zal komen te staan. Het kan alle kanten op gaan, maar is er één aspect dat je wel in eigen hand hebt en dat is die fijne bijkomstigheid van een nieuw jaar: ‘Goede Voornemens’.

Lees meer


De vijftiger is (her)ontdekt


Het heeft even geduurd, maar we zijn ontdekt hoor, nou ja, ‘ontdekt’, daar hebben we natuurlijk wel zelf voor moeten zorgen. Bevonden we ons voorheen op een plek ergens in de achterhoede, ‘WANT vijftigplus DUS uitgerangeerd’, inmiddels trekt de vijftiger op naar de frontlinie van het leven en laten we vanuit alle windrichtingen van ons horen. We zijn er echt he-le-maal klaar mee om genegeerd te worden. Vrouwen van vijftigplus dóen er toe! En omdat er in de toekomst nog veel meer van ons zullen zijn, zal ons geluid luider én diverser worden. Niemand die nog om ons heen kan.

Lees meer  1. Home
  2. Anita vertelt...
Kruidvat logo
back to top