BLOG Kruidvat

Griep: symptomen en behandelingen | Keuzehulp

Leestijd: 8 minuten
Geplaatst op: 29/11/2022

Griep: soorten, symptomen en behandelingen

Het komt nooit goed uit en je voelt je hondsberoerd. Je snottert, hoest en hebt koorts en spier- en keelpijn. Je energielevel is naar praktisch nul gedaald. Je hebt griep. Hoe ben je het snelst weer op de been? Hier ontdek je wat griep precies is, hoe je een besmetting met het griepvirus voorkomt en wat je kunt doen als je erdoor geveld bent.

Wat is de griep?

Griep heet officieel influenza en wordt veroorzaakt door een virus. Het griepvirus is een slim ding. Het verandert steeds een beetje, waardoor je ieder jaar opnieuw ziek kunt worden. Wist je dat de helft van de mensen vaak niet eens doorheeft dat ze het griepvirus hebben? Ze merken er niks van maar verspreiden het wel. Zo verspreidt het virus zich.

Griep is meestal onschuldig en met rust word je vanzelf weer beter. Maar voor oudere mensen of mensen met onderliggende aandoeningen kan griep wel gevaarlijk zijn. Vaak heerst er in de winter een griepepidemie. Veel mensen zijn dan tegelijkertijd geveld door het griepvirus.

Wanneer is er sprake van een griepepidemie?

Officieel heerst er een griepepidemie als er twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen naar de huisarts gaan met griepverschijnselen. Een gemiddelde epidemie duurt zo’n negen weken.

Twee keer griep in één seizoen?

Denk je geen tweede keer griep te krijgen als je dit seizoen al een keer griep hebt gehad? Dan heb je het helaas mis. Doordat er vaak verschillende varianten zijn, kun je meerdere keren achter elkaar griep krijgen. Je bent alleen immuun voor de variant die je al gehad hebt.

Wat zijn de symptomen van griep?

Hoe weet je of je griep hebt? Je voelt je simpelweg hondsberoerd, erger dan bij een verkoudheid. De volgende symptomen horen bij griep:

  • Koorts en koude rillingen
  • Hoesten
  • Hoofd-, spier- en keelpijn
  • Erg moe zijn

Hoe krijg je griep?

Je krijgt griep door minuscule druppeltjes van het griepvirus in te ademen. Of via je handen door zaken die je aanraakt. Je ziet het virus niet, dus het is lastig om eraan te ontkomen. Behalve als je je helemaal alleen opsluit in je huis, maar dat is natuurlijk niet realistisch.

Soms dragen mensen het virus ook bij zich, maar worden ze niet ziek. Zij verspreiden de griep dan wel. Om deze reden kan het griepvirus snel om zich heen grijpen. Het griepvirus verandert beetje bij beetje. Hierdoor kun je meerdere keren per jaar griep krijgen en ben je ook elk jaar weer vatbaar.

Is de griep besmettelijk?

Griep is besmettelijk. Je krijgt het via anderen die het virus hebben. Als iemand die het virus heeft hoest of niest, verspreidt het virus zich. Meestal is de tijd tussen de besmetting en het echt ziek worden ongeveer 2 à 3 dagen. Voordat je zelf ziek wordt, kun je anderen al besmetten. Je bent namelijk een dag voordat je ziek wordt van de griep al besmettelijk voor anderen. Dat is trouwens ook de dag dat je het meest besmettelijk bent. Daarna blijf je meestal nog 5 tot 8 dagen besmettelijk. Bij jonge kinderen is het net even anders. Zij kunnen 2 tot 3 dagen voordat ze zelf ziek worden het griepvirus al doorgeven aan anderen. En daarna blijven ze nog 10 tot 13 dagen besmettelijk voor anderen.

Hoelang duurt de griep?

Griep gaat gelukkig meestal vanzelf weer over. Als je griep hebt, zit er maar één ding op: goed uitzieken. Hoelang je hiervoor nodig hebt, verschilt per persoon. Meestal verdwijnen de ergste griepsymptomen, zoals koorts en pijn, na drie tot vijf dagen. Maar voordat je je weer helemaal fit voelt, kun je zo één tot drie weken verder zijn.

Hoe voorkom je griep?

Iedereen kan griep krijgen. Als mensen dicht op elkaar leven of werken, is de kans om besmet te raken groter. Griep is niet te voorkomen, maar je kan de kans op griep wel zoveel mogelijk verkleinen:

  • Houd je weerstand op peil
  • Zorg voor een goede hygiëne
  • Ventileer je huis regelmatig

Houd je weerstand op peil

Of je echt ziek wordt wanneer je in aanraking bent geweest met het griepvirus, hangt onder andere af van je weerstand. Hoe beter je weerstand, hoe minder kans het virus heeft.

Zorg voor een goede hygiëne

Om te voorkomen dat je ziek wordt, is een goede hygiëne erg belangrijk. En dat geldt voor zowel je persoonlijke hygiëne als de hygiëne in je huis. Was daarom regelmatig je handen en gebruik papieren zakdoekjes als je moet hoesten of niezen. Gooi deze daarna direct weg en was je handen. Hou je huis goed schoon, vooral de delen die je vaak aanraakt zoals deurknoppen, kranen en de trapleuning.

Ventileer je huis regelmatig

Ventileer je woning en de ruimte waarin je werkt regelmatig. Laat ramen en deuren op een kier en zet elke dag het raam even een kwartiertje open.

Wat kun je doen bij griep?

Oké, het griepvirus heeft je te pakken. Eigenlijk kun je maar één ding doen: uitzieken. In bed kruipen, slapen, jezelf warm houden en rustig aan doen helpen je lichaam het virus te bestrijden en weer sterker te worden. Vooral als je koorts hebt, is het goed veel te drinken en niet te gaan sporten. Zo geef je je lichaam de kans om te herstellen.

De meeste symptomen van griep verdwijnen binnen een paar dagen. Tot die tijd kun je ze op een aantal manieren verzachten:        

  • Kruidvat Paracetamol* verlicht je koorts en pijn door griep en verkoudheid.
  • Met Hot Coldrex Poeder* maak je een warme drank. Hot Coldrex bevat paracetamol en vitamine C.
  • Kruidvat Xylometazoline Menthol 1 mg/ml Neusspray* helpt bij een verstopte neus en neusverkoudheid. De neusspray bevat 1 mg/ml xylometazoline, dat de zwelling in de neusslijmvliezen vermindert.
  • Strepfen 8,75 Mg Keelspray* helpt bij het verlichten van keelklachten als keelpijn, pijn, slikproblemen en zwelling door de werkzame stof flurbiprofen.
  • Antigrippine tabletten* bevatten paracetamol dat een koortsverlagende werking heeft. Daarnaast bevatten ze coffeïne en vitamine C. De vitamine C ondersteunt het immuunsysteem (of weerstand) van het lichaam.
  • Otrivin Duo Neusspray* heeft een dubbele werking bij neusverkoudheid. De spray opent dankzij de werkzame stof xylometazoline je verstopte neus en vermindert je loopneus door de werkzame stof ipratropium.
  • Strepsils Citroen + Honing Zuigtabletten* gebruik je bij beginnende keelpijn. Strepsils is een geneesmiddel met antibacteriële ingrediënten, zoals onder andere amylmetacresol, waarvan klinisch is bewezen dat ze de bacteriën doden die keelpijn veroorzaken. De keel wordt onmiddellijk verzacht.
  • Bisolvon 2-in-1 Hoestdrank voor Volwassenen** helpt bij droge prikkelhoest en vastzittende hoest. Het vermindert irritatie bij droge hoest en hydrateert vastzittend slijm. De hoestdrank bevat 100% natuurlijke ingrediënten, zoals honing en tijm, en heeft een lekkere smaak.

Tip: Onze (assistent-)drogisten staan zowel online als in de winkel voor je klaar. Ze geven je deskundig en passend advies. Lukt het je niet zelf naar de winkel te gaan of iemand voor je te sturen? Bestel dan gemakkelijk online en laat je pakketje thuisbezorgen. Onze (assistent-)drogisten zijn online bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur via het telefoonnummer 0318 798 000.        

Veel gestelde vragen over griep

Inmiddels weet je meer over wat griep is en wat je ertegen kunt doen. Maar we begrijpen dat je misschien nog meer vragen hebt. Daarom hebben we hier de meest gestelde vragen over griep voor je op een rij gezet en ze beantwoord.

Als je griep hebt, wil je er zo snel mogelijk vanaf. Wat is jullie gouden tip?

Eigenlijk is er maar één antwoord: goed uitzieken. Dan ben je het snelst weer op de been. Er bestaan namelijk geen geneesmiddelen tegen griep. Wel zijn er middelen die de klachten van griep kunnen verlichten. Het belangrijkste is verder om je lichaam rust te gunnen, zodat het kan herstellen. Drink daarnaast voldoende water, zeker als je koorts hebt.

Wat kun je doen als je kind koorts heeft?

We spreken van koorts als de lichaamstemperatuur boven de 38 graden Celsius komt. Het is heel gewoon dat die temperatuur tegen de avond iets omhoog gaat, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Het is belangrijk ook op andere verschijnselen te letten om in te kunnen schatten of je kind erg ziek is. Is je kind suf, benauwd, of drinkt het weinig? Dan is het advies om contact op te nemen met je huisarts.

Wanneer heerst er griep en hoe herken je griep?

De griep wordt gemonitord door Griepalert.nl en het Nivel. Griep kent veel overeenkomsten met verkoudheid en mogelijk ook met hooikoorts en corona. Heb je symptomen die passen bij het coronavirus? Laat je dan direct testen.

In veel gevallen is koorts geen symptoom van een verkoudheid. Ook de algehele malaise is groter bij griep dan bij een verkoudheid.  

Zijn er suikervrije producten bij griep te koop?

Diverse producten bij griepachtige klachten zijn suikervrij, bijvoorbeeld de hete citroendrank van Citrosan*. Dit poeder bevat geen suiker, maar zoetstoffen. 

Zijn er natuurlijke producten bij griep verkrijgbaar?

Voor de behandeling van griepachtige symptomen zoals keelpijn en hoest zijn verschillende natuurlijke producten verkrijgbaar, zoals A.Vogel Echinaforce Hot Drink*** en A.Vogel Echinaforce Druppels***.

Wanneer moet je naar de dokter bij griep?

Griep verdwijnt meestal zonder dat medicatie nodig is. Ga wel naar je huisarts als:

  • Je steeds zieker wordt;
  • Je benauwd wordt en steeds meer moeite krijgt met ademen;
  • Je flauw bent gevallen;
  • Je pijn op de borst krijgt;
  • Je suf of verward bent.

Neem ook contact op met je huisarts als:

  • Je heel weinig of niet plast;
  • Je opnieuw koorts hebt nadat de koorts al een paar dagen weg was;
  • Je weinig afweer hebt door een ziekte of medicijnen;
  • Je een (ernstige) ziekte hebt.

Geveld door de griep?

Heeft het griepvirus je te pakken en ben je geveld door de griep? Je kunt je dan flink ziek voelen. Je weet nu precies wat de griepsymptomen zijn en hoelang het duurt voor de griepklachten afnemen. Gelukkig kun je verschillende dingen doen om griep te voorkomen en de klachten te verlichten. Het belangrijkste is rust en goed uitzieken. Beterschap!

*Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.
**Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor het kopen de verpakking.
***
Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Echinacea purpurea. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.

KOAG/KAG-nr.4296-1122-4452

left arrow left arrow
Showing > of results

close

Previous

Wat wil jij weten over huidongemakken? | Keuz...
close

Next

Schoonmaken én sporten? Doe mee met Kruidvat ...