Kruidvat Blog

Expert huisarts Jeanine Splinter over stoppen met roken

Jeanine Splinter: Stoppen met roken

In deze aflevering van Expert vertelt huisarts Jeanine Splinter – bekend van het tv-programma Dit Is Mijn Lijf over stoppen met roken.

Stoppen met roken is verstandig, maar niet makkelijk. Je kunt beginnen door alles weg te gooien dat te maken heeft met roken. Door te roken heb je een grotere kans om kanker, longproblemen en hart- en vaatziekten te krijgen. Prik van tevoren een datum waarop je definitief gaat stoppen en bereid je er goed op voor. Bedenk afleidingen voor de vaste momenten van de dag waarop je normaal gesproken een sigaret opsteekt. Probeer ook om alternatieven te bedenken voor het roken. Dat maakt het makkelijker om vol te houden.

Afkickverschijnselen

Je kunt afkickverschijnselen dempen door kleine doses nicotine in te nemen zonder te roken. Hierdoor is het vaak makkelijker vol te houden. Zelfzorgproducten als kauwgum, tabletten, pleisters en inhalers kunnen je helpen te stoppen. Probeer uit te vinden wat voor jou het beste werkt.

Chagrijnig

Waarschijnlijk krijg je last van ontwenningsverschijnselen. Je kunt je moeilijk concentreren, gaat snoepen of bent chagrijning. Je kunt last krijgen van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn of verstopping. Wil je jezelf extra motiveren en door de ontwenningsverschijnselen heen slepen? Maak dan een spaarpotje en doe daar al het geld in dat je normaal gesproken kwijt bent aan sigaretten. Koop daarvan later weer iets leuks voor jezelf.

Vermijd rokersplekken zodat je niet in de verleiding komt. Lukt het je toch niet om te stoppen? Neem dan contact op met je huisarts.

close

Previous

Parodontax Complete Protection Extra Fresh – ...
close

Next

Hooikoorts – Health