Kruidvat Blog

Alles wat je moet weten over het gebruik van vitaminen

Laten we beginnen bij het begin. Vitaminen zijn voedingsstoffen die in bepaalde hoeveelheden voorkomen in ons eten en drinken. Ze zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling en om gezond te blijven. Het lichaam kan zelf niet of niet genoeg vitamines aanmaken. Daarom is het belangrijk om extra vitaminen te nemen ter ondersteuning.

Heb je een stressvolle periode? Is je weerstand wat lager of wil je je nagels, haar en huid wat meer stimuleren? Dan kunnen vitaminen een oplossing bieden. Vitaminen dragen op een positieve manier bij aan van alles en nog wat in je lichaam. Vitaminen innemen kan in verschillende vormen. Van gummies tot kauwtabletten en van smelttabletten tot bruistabletten. Maar welke vitaminen zijn goed en nuttig voor jou? En hoe werken vitaminen precies? In deze Q&A blog leggen we alles uit over vitaminen en hoe je ze kan gebruiken als aanvulling op je voeding en levensstijl.

Welke vitaminen heb ik nodig?

De meeste vitaminen krijg je binnen met gezonde, gebalanceerde voeding. Als je extra vitaminen wil gaan innemen kan je een multivitaminen gebruiken als aanvulling op je voeding. Kies voor een multivitaminen die aansluit bij je leeftijd. Bijvoorbeeld de Kruidvat Merk Multi A-Z compleet. Doordat deze multivitaminen zijn afgestemd op je leeftijd krijg je van alle vitaminen precies de juiste hoeveelheid binnen.

Wat kan ik gebruiken als ik mijn weerstand wil boosten?

Je weerstand ‘boosten’ is misschien niet het juiste woord. Door meer vitaminen in te nemen krijg je namelijk niet automatisch een hogere weerstand. Wel kunnen vitaminen je helpen om je weerstand te ondersteunen. Zo kan je multivitaminen gebruiken tijdens veeleisende periodes en/of vermoeidheid. De Kruidvat Multi A-Z Energie Support, de Davitamon Compleet Weerstand of de Supradyn Complex Forte zijn een goede steun in je rug. Wil je deze vitaminen voor een langere tijd gebruiken? Raadpleeg dan je huisarts of een specialist.

Welke vitaminen zijn goed voor kinderen?

Kinderen rennen, springen en vliegen en zijn ook nog eens volop in de groei. Daarom is het belangrijk om hun energie en weerstand goed op peil te houden. Als je kind gezond en gevarieerd eet krijgt hij genoeg vitaminen en mineralen binnen. Alleen voor vitamine D en K zijn er specifieke adviezen. Bij vitamine D geldt 10 microgram voor kinderen tot 4 jaar en voor vitamine K 150 microgram in de eerste 12 weken bij borstvoeding. Extra van andere vitaminen en mineralen geven aan kinderen ‘voor de zekerheid’ is niet nodig. De Kruidvat vitamine D druppels of smelttabletjes, Davitamon Junior en de Kruidvat vitamine K druppels zijn op de behoefte van kinderen afgestemd. Zo kunnen ze lekker blijven rondrazen.

Wat voor vitaminen heb je nodig?

Wanneer je gezond en gevarieerd eet, krijgt je lichaam in principe voldoende vitaminen en mineralen binnen. Bijna dan, want niet alle vitaminen halen wij uit ons eten. Wist je dat we ook vitaminen binnen krijgen via de zon? Vitamine D is zo’n vitamine. Over het algemeen zijn ouderen, mensen met een donkere huidskleur of mensen die veel binnen zitten gebaat bij wat extra vitamine D. Ook in de winter als er weinig zon is kan je extra van deze vitamine slikken. Als je weinig tot geen fruit kan eet kan het wenselijk zijn om ook vitamine C te gebruiken ter aanvulling op je voeding.

Waaruit bestaan vitaminen?

We duiken kort in de wetenschap achter vitaminen. Vitaminen vormen de bouwstenen van je hormonen en andere regulerende stoffen in je lichaam. Ze leveren alleen zelf geen energie. Energie haal je uit eten en drinken. In totaal zijn er dertien vitaminen bekend. Er worden wel meerdere vitaminen genoemd, maar deze stoffen kan je lichaam zelf aanmaken of zijn niet essentieel, zodat ze wetenschappelijk niet onder de term vitaminen vallen.

Vitaminen zijn in te delen in vitaminen die in vet oplosbaar zijn en vitaminen die in water oplosbaar zijn. Vetoplosbare vitaminen zijn vitamine A, D, E en K. Wateroplosbare vitaminen zijn vitamine C, B1, B2, B3, B5, B6,  B8, B11 en B12.

Moeten ouderen extra vitaminen slikken?

Ouderen hebben behoefte aan andere vitaminen dan jongeren. Ze worden minder flexibel en hun botten zijn niet meer zo sterk als dat ze waren. Vitamine D draagt namelijk bij aan de instandhouding van sterke botten. Ouderen zijn daarom gebaat bij het nemen van extra vitamine D.

Ouderen gebruiken vaker dan jongeren geneesmiddelen op doktersvoorschrift. De wisselwerking tussen bepaalde geneesmiddelen op voorschrift en sommige vitaminen wordt soms onderschat. Het is dus verstandig om altijd eerst met je huisarts te overleggen.

Welke vitaminen moet ik slikken als ik ziek ben?

Bah, die vervelende griep. Iedereen heeft er wel eens last van. Ter ondersteuning van je weerstand kan het helpen om vitaminen te gebruiken met extra vitamine C of een combinatie van alle vitaminen en mineralen. Bijvoorbeeld Davitamon Vitamine C + Echinacea-extract, Kruidvat vitamine C-1000 of Kruidvat Multi A-Z Energie Support.

Ik vind het lastig om pillen te slikken, is er een alternatief?  

Jazeker! Er is altijd een geschikt alternatief voor jou. Er zijn gummies, kauw-, smelt- of bruistabletten. Dit zijn allemaal alternatieven waarbij het product geen harde of grote vormen heeft. Kruidvat Multi Gummies Kids of de Kruidvat Multi A-Z Kauwtabletten voor Volwassenen kunnen een goed alternatief zijn voorde harde varianten.

Kan ik beter een multivitamine slikken of een specifieke vitamine?  

Bij een gezond eetpatroon en een gezonde levensstijl krijg je over het algemeen voldoende vitaminen binnen. Indien een gezond eetpatroon op sommige momenten niet lukt kan het helpen om een multivitamine te nemen. Wil je vitamine gebruiken voor een specifiek doeleinde, zoals zwanger worden, je haargroei te ondersteunen, je geheugen ondersteunen? Dan kan je op zoek gaan naar een vitamine supplement die hier op afgestemd is.

Heb je last van specifieke klachten? Dan is het altijd goed om je bloedwaardes te laten testen bij de huisarts. De huisarts kan je dan meer vertellen over mogelijke tekorten of overschotten en op basis van deze bevindingen een vitamine aanbevelen.

Zijn er speciale vitaminen voor veganisten en vegetariërs?

Jazeker, kies de Kruidvat Multi A-Z Vegan of Kruidvat Vitamine D3 Vegan als je vegetarisch of veganistisch bent.

Zorg goed voor je lichaam

Het verantwoord nemen van vitaminen kan je lichaam net dat extra zetje geven waar je naar op zoek bent. Of je vitaminen nu wilt gebruiken als aanvulling op je voeding, of omdat je wat extra ondersteuning wilt in spannende tijden, of omdat je graag die mooie, lange nagels wilt. Het kan allemaal. Je weet nu precies wat vitaminen zijn, hoe je ze kan gebruiken en welke vitamine je dat extra beetje kunnen helpen.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Feestdagen Make-uptransformatie Tutorials
close

Next

Maag- en darmklachten: dit moet je weten