BLOG Kruidvat

Je baard trimmen: zo doe je dat!

Leestijd: 6 minuten
Geplaatst op: 04/10/2022

Je baard trimmen: zo doe je dat!

Een mooie baard moet je regelmatig bijhouden. Wil je zelf thuis je baard trimmen? Met de juiste hulpmiddelen en technieken is het makkelijker dan je denkt. Hier ontdek je hoe vaak je je baard moet trimmen en wat je precies nodig hebt en leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf je baard trimt.

Hoe vaak moet je je baard trimmen?

je dit elke week doet. Het antwoord hierop is simpel: dat bepaal je zelf. Hoe vaak je je baard trimt, hangt af van hoe snel je baard groeit en wat jij ervan vindt. Misschien irriteer je je wel snel aan de vorm of uitstekende haartjes. Maar het kan ook dat je een maand lang tevreden bent met je baard. Gemiddeld genomen trimmen mannen een keer per twee weken hun baard.

Ben je helemaal klaar met je baard en/of snor? Ontdek dan hier hoe je je baard en snor afscheert. Hallo, gladde huid!

Benodigdheden om je  baard te trimmen

Klaar om aan de slag te gaan? Begin dan goed voorbereid en pak eerst alles wat je nodig hebt. Volg daarbij deze checklist:

 • Een scheermesje
 • Een baardtrimmer
 • Een handdoek
 • Hydraterende crème
 • Een kam*
 • Een schaar*
 • Baardolie*

*voor langere baarden

Het beste is om je baard te trimmen met een speciale baardtrimmer. Deze is speciaal ontwikkeld om je gezichtshaar, zoals je baard, snor en bakkebaarden, te trimmen. Sommige mannen gebruiken ook een tondeuse, maar die is in veel gevallen minder geschikt.

Wat is het verschil tussen een trimmer en een tondeuse?

Het belangrijkste verschil tussen een tondeuse en trimmer is de kniplengte. Met een trimmer werk je korte gezichtsharen, zoals die van je baard, snor en bakkebaarden, eenvoudig bij. Een haartrimmer snijdt de haartjes kort af waardoor hij ideaal is voor het bijwerken van de contouren van je (gezichts)haar. Een tondeuse is bedoeld om langere haren bij te werken, zoals die op je hoofd en die van een lange baard. Dit apparaat scheert de haartjes langer af.

Een ander verschil is de handzaamheid. Trimmers zijn vaak kleinere apparaatjes waardoor ze goed in de hand liggen en ideaal zijn voor precisiewerk. Een scheerapparaat voor je haar is beter in het grovere werk en is ook vaak wat groter. Wil je meer weten over het scheren van je hoofdhaar met een tondeuse? Ontdek dan hier hoe je een pro wordt met de tondeuse.

Kun je je baard trimmen met een tondeuse?

Ja, dat kan. Maar doe dat alleen als je een lange baard hebt. Bij een korte baard werkt een trimmer beter.

Stap voor stap je baard zelf trimmen

Nu kun je echt aan de slag. Volg daarbij dit handige stappenplan:

 1. Was en kam je baard.
 2. Trim je baard op de juiste lengte.
 3. Fade je nek (en wangen).
 4. Verwijder eventuele achtergebleven haartjes.
 5. Breng een hydraterende crème aan.
 6. Breng wat baardolie aan.

Stap 1: Was en kam je baard (als je alleen stoppels hebt, kun je meteen doorgaan naar stap 2)

Was je baard met shampoo of zeep. Dit is belangrijk, want als je je baard niet wast, kunnen plukjes haar aan elkaar plakken en vast komen te zitten in de trimmer. Laat je baard helemaal drogen. Kam je baard voorzichtig om eventuele klitten te verwijderen en ervoor te zorgen dat alle haren in dezelfde richting staan.

Tip: gebruik bijvoorbeeld de King C. Gillette Baard- en Gezichtsreiniger. Deze reiniger zorgt voor een schone en frisse baard.

Stap 2: Trim je baard op de juiste lengte

Stel de baardtrimmer in op de stand die past bij de gewenste lengte en beweeg de trimmer voorzichtig over je hele baard. Als je niet zeker weet hoe lang je je baard wilt, kun je het beste eerst een iets langere stand kiezen. Je kunt je baard altijd later nog iets korter trimmen. Neem vooral de tijd. Je barbier doet dit waarschijnlijk veel sneller, maar die doet dit dan ook vaker.

Als je een langere baard hebt met wat meer krul erin, kun je misschien beter een kam en schaar gebruiken. Neem kleine plukjes haar tussen je vingers en knip deze bij op de gewenste lengte.

Stap 3: Fade je nek (en wangen)

Stel de trimmer in op de kortste stand en fade je nek en het gebied onder je kin. Zo creëer je een mooie overgang tussen je baard en huid. Begin onderaan je adamsappel en werk omhoog naar je oren. Spoel eventuele achtergebleven haartjes af met wat water.

Heb je een lange baard? Fade dan ook je wangen (waar je huid begint en de baard ophoudt) voor een zachtere lijn in plaats van een plotselinge overgang.

Stap 4: Verwijder eventuele achtergebleven haartjes

Heb je een korte baard? Breng dan wat scheerschuim aan en gebruik het scheermes om de randen bij te werken en eventuele achtergebleven stoppels weg te scheren. Dit geldt vooral voor je nek. Knip bij een langere baard eventuele uitstekende losse haartjes bij met de schaar. Spoel af met koud water en verwijder restjes scheerschuim met een handdoek.

Stap 5: Breng een hydraterende crème aan

Scheren kan je huid flink uitdrogen. Daarom is het goed om direct na het scheren een hydraterende crème aan te brengen om te voorkomen dat je huid ruw en schilferig aanvoelt. Vergeet hierbij ook je nek niet.

Stap 6: Breng wat baardolie aan

Met een beetje baardolie ziet je baard er langer mooi en verzorgd uit. Gebruik een kam om de olie mooi gelijkmatig aan te brengen.

Een mooie verzorgde baard

Je kunt nu weer genieten van een mooi verzorgde baard! Wil je dat je baard en snor er verzorgd uit blijven zien? Lees dan onze tips over de verzorging van je baard en snor. Neem ook eens een kijkje in onze webshop. Daar vind je alles voor het trimmen en scheren van je baard en snor en verschillende trimmers en scheerapparaten.

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 04 oktober 2022

close

Previous

Niacinamide: wat doet vitamine B3 voor je hui...
close

Next

Grijs haar verven: hoe doe je dat?