BLOG Kruidvat

Je baard scheren: stappenplan en tips

Leestijd: 4 minuten
Geplaatst op: 09/09/2021

Je baard scheren: stappenplan en tips

Opeens ben je ze zat, je baard en/of snor. Klaar om afscheid te nemen! Wil je weer terug naar een glad gezicht zonder baard of snor? Dat kan! En eenvoudiger dan je denkt. Met ons handige stappenplan en de extra tips wordt je baard scheren nog makkelijker en voorkom je huidirritaties.

Wat is scheren?

Je baard scheren houdt in dat je zo goed als alle haren van je baard en/of snor wegscheert. Hierdoor heb je weer een glad gezicht. Wil je de haartjes van je baard alleen inkorten? Dan kun je je baard trimmen.

Wat heb je nodig voor het scheren van je baard?

Voor het scheren van je baard heb je verschillende dingen nodig. Leg dit daarom klaar:

 • Washandje of handdoek
 • Water
 • Kappersschaar, tondeuse of trimmer
 • Scheerschuim, -olie of -gel
 • Een goed, scherp scheermesje

In 6 stappen: hoe scheer je je baard?

Heb je alle spullen klaarliggen? Dan is het nu tijd om aan de slag te gaan. In deze 6 stappen scheer je je baard:

 1. Knip je baardharen zo kort mogelijk.
 2. Was je gezicht met warm water en een washandje.
 3. Smeer je baard in met scheerschuim, -olie of -gel.
 4. Scheer je baard.
 5. Was je gezicht nogmaals.
 6. Verzorg je huid.

1. Knip je baardharen zo kort mogelijk

Knip met een kappersschaar de haren van je baard en snor zo kort mogelijk. Gebruik hierna een tondeuse of baardtrimmer om de haartjes nog korter te maken. Deze zijn makkelijker te scheren.

2. Was je gezicht met warm water en een washandje

Door het warme water openen de poriën en worden de haartjes zachter. Dat maakt het scheren een stuk makkelijker en aangenamer.

3. Smeer je baard in met scheerschuim, -olie of -gel

Smeer je baard en snor in met scheerschuim, scheerolie of scheergel. Laat dit een minuutje intrekken. Hierdoor glijdt het scheermesje makkelijker over je huid, waardoor je de kans op scheerwondjes vermindert.

4. Scheer je baard

Nu kun je gaan scheren. Trek je huid strak en scheer de haartjes met een scherp scheermesje weg. Scheer met de haarrichting mee en duw niet te hard op het mesje. Als het mesje goed scherp is, is dit niet nodig.

Tip: Om je snor netjes te scheren, trek je de huid naar beneden over je tanden heen.

5. Was je gezicht nogmaals

Was je gezicht met warm water om zo de restjes scheerschuim en losse haartjes weg te spoelen. Controleer daarna of je geen haartjes vergeten bent.

Spoel je gezicht vervolgens met koud water af om de poriën te sluiten en droog je gezicht hierna voorzichtig af met een handdoek.

6. Je huid verzorgen

Kalmeer de huid van je gezicht na het scheren met een hydraterende aftershavebalsem of crème.

Tips voor het scheren van je baard

Ben jij weleens in een barbershop geweest? Hier laten mannen hun baard scheren, knippen of trimmen. Het is een ultiem mannelijk verwenmoment. De barbier legt je volledig in de watten. Niet voor niets geldt er de regel ‘men only’. Ervaar dit nu vanuit huis met deze handige tips voor het scheren van je baard:

 • Kies het juiste moment
 • Hydrateer je huid voor het scheren
 • Gebruik een scherp en schoon mes
 • Gebruik scheerschuim, -olie of -gel
 • Scheer de huid rondom je mond als laatst

Kies het juiste moment

Heb je je al een tijdje niet geschoren? Dan is je huid waarschijnlijk wat gevoeliger. Ook kan de huid onder je baard lichter zijn dan de rest van je gezicht door het gebrek aan zonlicht. Scheer je daarom niet net voor een belangrijke dag of belangrijke afspraak. Geef jezelf ook de tijd om aan je nieuwe look te wennen en geef je huid ook de tijd om bij te komen.

Extra tip: ’s Morgens is je huid het meest ontspannen en makkelijker te scheren. Neem eerst een warme douche om de haartjes zachter te maken.

Hydrateer je huid voor het scheren

Hydrateer je huid drie minuten met een warme, natte handdoek. Ga even heerlijk liggen en geniet! Gebruik daarna een gezichtsgel of -scrub. Zo maak je de haartjes zachter en het scheren makkelijker.

Gebruik een scherp en schoon mes

Gebruik een geavanceerd scheersysteem met meerdere blades. De blades liggen dicht bij elkaar. Zo vermindert de druk per mesje. En dat geeft meer comfort en minder irritatie. Let er ook op dat je mesje altijd goed schoon en scherp is.

Ervaar je een trekkend of oncomfortabel gevoel tijdens het scheren? Vervang dan je scheermesje. Heel handig: sommige mesjes hebben een indicatiestrip. Deze verkleurt als je mesje aan vervanging toe is.

Gebruik scheerschuim, -olie of -gel

Gebruik een scheerproduct dat bij jouw huid past. Je hebt de keuze uit scheergel, scheerolie of scheerschuim. Scheergel schuimt als je het op je huid aanbrengt en biedt een aangename scheerervaring. Scheerschuim zorgt ervoor dat het scheermes soepel over je huid glijdt. Wil je liever beter zien wat je doet? Kies dan voor de transparante scheerolie. Olie is meestal ook wat natuurlijker en veroorzaakt daardoor minder snel huidirritaties.

Scheer de huid rondom je mond al laatste

Save the best for last. Scheer de huid rondom je mond daarom als laatste. De scheergel heeft zo ruim de tijd gehad om de haartjes zachter te maken.

Zelf je baard scheren

Ben je die kriebelende baardharen zat? Dan kun je heel gemakkelijk zelf je baard afscheren. Met ons handige stappenplan weet je nu precies hoe dit moet. En met de extra tips maak je er helemaal een heerlijk moment van.

left arrow left arrow
Showing > of results

 

close

Previous

Droge of kwetsbare huid? Welk Bepanthen produ...
close

Next

Tips voor de verzorging van krullend haar