
Roos: zo kom je ervan af
Heb je last van vervelende jeuk op je hoofdhuid? En als je krabt of aan je haar zit, komen er dan kleine witte schilfertjes uit je haar? Dan heb je waarschijnlijk roos. In deze blog vertellen je we precies wat roos is, hoe het ontstaat en wat je ertegen kan doen.
Wat is roos?
Roos is een veelvoorkomende hoofdhuidaandoening waar meer dan 50% van de bevolking last van heeft. Roos zijn kleine, witte huidschilfertjes die van je hoofdhuid komen. De medische term voor roos is pityriasis capitis. Deze huidschilfers kunnen tussen je haren blijven zitten. Maar als je veel aan je hoofd en haren zit, kunnen deze schilfers zich door je haar verspreiden of op je kleding komen.
Wist je dat: het trouwens een fabeltje is dat je meer kans hebt op roos als je donker haar hebt? Roos komt namelijk voor bij alle haarkleuren en haartypen. Op donker haar zie je het alleen sneller dan op lichter haar.
Hoe ziet roos eruit?
Bij hoofdroos zie je kleine, witte velletjes op je hoofdhuid en tussen je haren. Je hoofdhuid kan ook rood zijn en jeuken. De huidschilfertjes kunnen uit je haar vallen en op je kleding terechtkomen. Hierdoor zie je, zeker op zwarte kleding, witte velletjes liggen. Bij extreme roos kun je de schilfertjes ook op bijvoorbeeld je meubelen of autostoel vinden.
Let op: heb je niet alleen velletjes, maar ook korstjes op je hoofdhuid of in je haar? Of zitten de velletjes maar op één plek? Neem dan contact op met je huisarts. Doe dit ook als er vocht of bloed op je hoofdhuid zit.
Symptomen van roos
Roos is makkelijk te herkennen. Je herkent haarroos aan de volgende symptomen:
- Zichtbare, fijne, witte schilfertjes op je hoofdhuid en in je haar
- Jeuk op je hoofdhuid
- Rode hoofdhuid
Hoe ontstaat roos?
Op je hoofdhuid zitten huidcellen. Deze cellen vernieuwen zich constant. De oude huidcellen komen hierbij los van je huid. Dit is een heel normaal proces, maar bij mensen met roos gaat dit proces sneller dan normaal. Er laten dan twee keer zoveel dode huidcellen los waardoor je velletjes op je hoofdhuid en in je haar ziet zitten. Deze velletjes zijn de huidcellen die loslaten.
Waarom dit huidvernieuwingsproces bij sommigen mensen veel sneller gaat dan bij de andere weten we niet zo goed. Mogelijk speelt gist hierbij een rol. Mensen met seborroïsch eczeem, waar hoofdroos onder valt, hebben meer van een bepaalde gistsoort op hun huid. Daarnaast kan ook talg een rol spelen. Als je roos hebt, werken je talgkliertjes vaak harder waardoor er meer talg en vet op je huid komt. De talg irriteert dan, veroorzaakt jeuk en plakt als het ware de velletjes aan elkaar waardoor ze beter zichtbaar worden.
Is roos besmettelijk?
Roos is niet besmettelijk of gevaarlijk. Je kan dus niet iemand anders ‘roos’ geven. Het wordt namelijk niet veroorzaakt door een bacterie of virus. Roos zorgt er ook niet voor, zoals wel soms wordt gedacht, dat je (eerder) kaal wordt of last krijgt van gedeeltelijk haaruitval.
Factoren die roos verergeren
Er zijn factoren die hoofdroos kunnen verergeren. Hierdoor kun je meer last krijgen van losse velletjes en jeuk op je hoofd. Dit zijn bijvoorbeeld:
- Stress
- Zweet
- Vervuiling van je lichaam
- Te veel zeep
- Te lang en heet douchen
- Droge lucht
- Kou
Wat kun je doen tegen roos?
Het is goed om te weten dat roos meestal vanzelf weer weggaat, maar het kan ook terugkomen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je roos kunt behandelen. De beste oplossing tegen haarroos is een speciale anti-roosshampoo.

Anti-roosshampoo tegen hoofdroos
De belangrijkste behandeling bij hoofdroos is het gebruik van een anti-roosshampoo. Een anti-roosshampoo bevat een middel dat ervoor zorgt dat je huidcellen zich minder snel vernieuwen en de roos dus verdwijnt. In het begin is het goed om je haar elke dag of om de dag met een anti-roosshampoo te wassen.
Als je een paar weken met anti-roosshampoo hebt gewassen kun je overstappen op een milde, niet vette shampoo. Gebruik de anti-roosshampoo dan nog één à twee keer per week. Hiermee voorkom je dat de hoofdroos terugkomt.
Tip: Laat de anti-roosshampoo altijd vijf minuten in je haar zitten voordat je je haren uitspoelt. Hiermee geef je de shampoo de kans om goed in je hoofdhuid te trekken en daar de roos aan te pakken.
Zo voorkom je roos
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Wil je voorkomen dat je een schilferige hoofdhuid krijgt en er witte huidschilfers tussen je haren zitten? Volg dan deze tips:
- Was je haar regelmatig en spoel het goed uit
- Gebruik geen vette shampoo
- Vermijd warmte op je hoofdhuid
- Gebruik niet te veel stylingproducten
- Verschoon je kussensloop regelmatig
- Voorkom stress
- Zorg voor een goede luchtvochtigheid
- Krab niet aan je hoofdhuid
Was je haar regelmatig en spoel het goed uit
Het is een fabeltje dat mensen die niet goed voor hun haar zorgen sneller roos krijgen. Maar het is wel belangrijk om je haren regelmatig met de juiste shampoo te wassen. Elke dag wassen is niet goed, was je haar daarom om de dag. Dit geeft je haar en hoofdhuid de kans om de ingrediënten uit je haarproducten goed op te nemen.
Vergeet ook niet om je haren na het wassen goed uit te spoelen. Zo voorkom je dat restjes shampoo op je hoofd en in je haren achterblijven en je hoofdhuid gaan irriteren.
Gebruik geen vette shampoo
Gebruik je een shampoo voor vet haar? Stop hier dan direct mee. Ook als je haar van nature wat vetter is. Shampoos voor vet haar bevatten namelijk ingrediënten die je hoofdhuid uitdrogen. Hierdoor gaat je huid meer talg aanmaken, wat jeuk en het aan elkaar plakken van huidschilfertjes kan veroorzaken. Gebruik liever een milde shampoo. Een shampoo zonder sulfaten i s ook een goede optie. Sulfaten zijn namelijk agressieve reinigers die je hoofdhuid kunnen irriteren, zeker als ze al wat gevoelig is. Een sulfaatvrije shampoo is dan een goede oplossing.
Vermijd warmte op je hoofdhuid
Warm water droogt je huid uit. Heet douchen kan dus voor een droge hoofdhuid zorgen. Om dezelfde reden is het beter om je haar niet te föhnen of een andere stylingtool met warmte te gebruiken. Wil je je lokken toch drogen? Zet de föhn dan op een koudere stand en houd hem niet te dicht bij je hoofd. Ook kouder en korter douchen helpt je hoofdhuid.
Gebruik niet te veel stylingproducten
Haargel, haarspray, haarmaskers, ze hebben één ding gemeen. Als je er te veel van gebruikt, raakt je hoofdhuid verstopt. En dat zorgt ervoor dat de dode huidcellen zich opstapelen en roos kunnen veroorzaken. Gebruik deze producten dan ook met mate en alleen in de punten van je haar.
Verschoon je kussensloop regelmatig
Op je kussen, en ook de rest van je beddengoed, blijven talg, vet en restjes van je stylingproducten achter. Als je elke avond in dit vuil gaat liggen, is dat niet goed voor je haar en hoofdhuid. Verschoon je beddengoed, en zeker je kussensloop, daarom regelmatig. Ga voor een katoenen of zijde hoofdkussen.
Voorkom stress
Het is een klassieker, maar niet onwaar. Stress kan hoofdroos verergeren. Zorg er daarom voor dat je stress zoveel mogelijk vermijdt en zorg voor genoeg ontspanning.
Zorg voor een goede luchtvochtigheid
Als de lucht in je huis te droog is, kan dit je huid, en dus ook je hoofdhuid, uitdrogen. Zet daarom de verwarming op een aangename temperatuur (niet te warm en niet te koud), zet een luchtbevochtiger in huis en ventileer je huis elke dag minimaal een half uur.
Krab niet aan je hoofdhuid
Krabben en aan je haar friemelen: echt een no-go als je snel last hebt van roos op je hoofd. Door te krabben stimuleer je je hoofdhuid om meer talg aan te maken en dat zorgt weer voor meer jeuk. Ook het constant aan je haar zitten om er model in te krijgen of het gedachteloze friemelen aan je haren zorgen voor een stimulatie van de talgaanmaak. Laat je haren en hoofdhuid dus zoveel mogelijk met rust.
Zorg goed voor je hoofdhuid en voorkom roos
Wil jij voorkomen dat het lijkt alsof het sneeuwt als je je hoofd beweegt? Pak roos dan goed aan. Als je last hebt van witte huidschilfertjes op je hoofdhuid en in je haar is het goed om een anti-roosshampoo te gebruiken. Om daarna te voorkomen dat de roos terugkomt is het belangrijk om de juiste shampoo te gebruiken en goed voor je hoofdhuid te zorgen. Nu je precies weet hoe dat moet, ben jij vast snel van die vervelende hoofdroos af!
Disclaimer:
Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.
De medische term voor roos is pityriasis capitis. Het is een milde vorm van eczeem, van seborroïsch eczeem.
De beste manier om van hoofdroos af te komen is een anti-roosshampoo gebruiken.
Je huid bestaat uit huidcellen die zich steeds vernieuwen. De oude huidcellen komen hierbij los van je huid. Dit is een heel normaal proces, maar bij mensen met roos gaat dit proces sneller. Er laten dan veel meer dode huidcellen los waardoor je deze velletjes eerder op je hoofdhuid en in je haar ziet zitten.
Roos zijn kleine, witte schilfertjes die van je hoofdhuid komen.
Roos kan je niet helemaal voorkomen, maar door je haar regelmatig te wassen met een milde shampoo, niet te veel stylingproducten te gebruiken, stress te voorkomen en niet te veel aan je hoofd te krabben kan je voorkomen dat je veel last krijgt van roos.
Roos is niet besmettelijk of gevaarlijk. Het is alleen erg vervelend.
Kies voor een anti-roosshampoo die zowel je hoofdroos aanpakt en ook goed is voor je hoofdhuid en haar.
270ml
270ml
270ml
270ml
Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 16 december 2022
Bronnen:
https://www.headandshoulders.nl/nl-nl/alle-artikelen/roos/wat-is-roos/
https://www.headandshoulders.nl/nl-nl/alle-artikelen/roos/is-een-gevoelige-hoofdhuid-erfelijk/