BLOG Kruidvat

Onrustige huid: tips en producten voor een onzuivere huid

Leestijd: 7 minuten
Geplaatst op: 14/09/2022

Onrustige huid: handige tips voor een onzuivere huid

Heb jij puistjes, rode vlekjes en andere onzuiverheden op je huid? Dan noem je dit een onrustige huid. Vaak heb je hier in je puberteit last van, maar sommigen hebben ook ver na hun middelbareschooltijd nog te maken met een onrustige huid. En dat is niet fijn, want je wilt het liefst een rustige en egale huid. Daarom hebben wij hier handige tips voor je verzameld om je onzuivere huid te kalmeren.

Wat is een onzuivere huid?

Wanneer je huid onrustig is, komt dit doordat poriën op het huidoppervlak verstopt raken. Talg stapelt zich hierdoor op, samen met dode huidcellen en vuil, en dat zorgt voor onzuiverheden. Op alle delen van je lichaam kan je huid onzuiverheden hebben, maar ze komen het meest voor in je gezicht, in je nek, op je schouders en op je rug.

Vaak gaat een onrustige huid samen met een verhoogde talgproductie, waardoor je snel een vette huid hebt. Ook reageert een onzuivere huid snel op invloeden van buitenaf.

Symptomen van een onrustige huid

Een onzuivere huid herken je aan:

 • Mee-eters
 • Acne
 • Rode vlekjes
 • Verwijde poriën
 • Een glimmende huid

Onrustige huid in je gezicht

Onzuiverheden, roodheid en andere symptomen van een onrustige huid kunnen op zowel je lichaam als in je gezicht voorkomen. Waar je oneffenheden op je lichaam meestal makkelijk kunt verbergen, is dat in je gezicht lastiger. Een slechte huid in je gezicht is dan ook niet fijn. Om hier wat aan te kunnen doen, is het belangrijk te begrijpen waarom je huid onrustig is.

Waarom is je huid zo onrustig?

Veel mensen hebben tijdens hun puberteit last van een onrustige huid. De veranderende hormonen spelen hier een belangrijke rol in. Die hormonen zorgen ervoor dat je talgklieren meer talg aanmaken en hierdoor krijg je onzuiverheden. Niet zo gek dus dat je huid tijdens bijvoorbeeld je zwangerschap of de overgang door de invloed van hormonen ook onrustiger kan worden.

Je hormonen zijn misschien wel de meest voorkomende oorzaak van een onzuivere huid. Maar er zijn meer mogelijke oorzaken:

 • Stress
 • Medicijngebruik
 • Het niet goed reinigen van je huid
 • Het gebruiken van huidverzorgingsproducten die niet bij je huidtype passen.

Hoe kom je van een onrustige huid af?

Een onzuivere huid is gelukkig meestal niet pijnlijk, maar kan je wel onzeker maken. Door je onrustige huid te kalmeren, gaat ze er beter uitzien en weer stralen. Wij helpen je met handige tips:

 • Verzorg je huid van binnenuit
 • Gebruik niet te veel make-up
 • Reinig je huid twee keer per dag
 • Blijf uit de zon
 • Vermijd stress
 • Zorg voor voldoende rust
 • Blijf van je huid af

Verzorg je huid van binnenuit

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar voldoende drinken en gezond en gevarieerd eten zijn een must voor je huid. Heb je het idee dat je onzuiverheden verergeren door bepaalde voedingsmiddelen? Houd dan een dagboekje bij met wat je eet en hoe je huid is. Zie je hier patronen in? Dan kan het aan te raden zijn om bepaalde voedingsmiddelen te laten staan of een allergietest te doen. Vraag hierbij advies aan je huisarts of diëtist.

Gebruik niet te veel make-up

Wil je de rode vlekjes en puistjes het liefst verbergen onder een dikke laag make-up? Niet doen. Dit verstopt je poriën namelijk alleen maar meer. Het beste is om je huid zoveel mogelijk te laten ademen.

Reinig je huid twee keer per dag

Wanneer je een onzuivere huid hebt, is het belangrijk om haar elke dag goed te reinigen. Twee keer per dag is het beste. Gebruik hiervoor een milde gezichtsreiniger. Je verwijdert zo al het vuil van je huid waardoor je poriën minder snel verstoppen.

Reinig je huid twee keer per dag

Wanneer je een onzuivere huid hebt, is het belangrijk om haar elke dag goed te reinigen. Twee keer per dag is het beste. Gebruik hiervoor een milde gezichtsreiniger. Je verwijdert zo al het vuil van je huid waardoor je poriën minder snel verstoppen.

Blijf uit de zon

Uv-stralen stimuleren de aanmaak van talg. Vermijd daarom tussen 11.00 en 16.00 uur de zon, want dan is de zon op zijn sterkst, en smeer je huid altijd goed in met een zonnecrème.

Vermijd stress

Misschien een inkopper, maar ook stress komt je huid niet ten goede. Door de stresshormonen kan je huid onrustiger worden en meer last krijgen van onzuiverheden. En zo komen we meteen bij de volgende tip.

Zorg voor voldoende rust

Neem elke dag tijd voor jezelf en zorg ervoor dat je ’s nachts voldoende slaapt. Je huid krijgt dan de kans om te herstellen en je vermindert de kans op stress. Win-win dus!

Blijf van je huid af

Je bent misschien geneigd om je onrustige huid steeds aan te raken en de puistjes uit te knijpen, maar dit is echt een no go. Wanneer je je onzuivere huid aanraakt, maar je haar vuiler en vetter. En dat komt haar niet ten goede. Afblijven dus.

Fijne producten voor de onzuivere huid

Een goede huidverzorging is erg belangrijk bij een onzuivere huid. Kies daarom altijd voor producten die bij je huidtype passen. Om je hierbij te helpen, hebben we een aantal aanraders voor je onzuivere huid op een rijtje gezet:

Bekijk hier ons complete assortiment met producten voor een onzuivere huid.

Laat je huid weer stralen!

Acne, rode vlekjes en andere onzuiverheden zijn kenmerkend voor een onzuivere huid. Je weet nu precies hoe je je onrustige huid kalmeert en welke producten bij deze huidconditie passen. Zo laat je je huid weer stralen!

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 14 september 2022

Bronnen

· https://www.kliniekveldhoven.nl/huidaandoeningen/onzuivere-huid/

close

Previous

Dun, futloos haar er dikker uit laten zien? H...
close

Next

8 handige tips tegen statisch haar