BLOG Kruidvat

Medicinale huidverzorging: 6 adviezen bij acné

Leestijd: 7 minuten
Geplaatst op: 24/08/2022

Wist jij dit al over je huid? Je huid is een orgaan! En wel het grootste orgaan van je lichaam. Je huid speelt een belangrijke rol bij je temperatuurregeling, vochthuishouding en aanmaak van vitamine D Ook zorgt je huid voor de afvoer van afvalstoffen én beschermt je huid je tegen vuil, straling en micro-organismen. Hoe zorg je ervoor dat je huid gezond is of blijft? In deze BLOG lees je alles over je huid, medicinale huidverzorging bij acné en ontdek zes tips voor optimale huidverzorging bij acné.

De opbouw van je huid

Je huid is dus het grootste organen van je lichaam en beschermt je tegen allerlei invloeden van buitenaf. Laten we nog wat dieper ingaan op de werking en opbouw van je huid. Je huid bestaat uit drie lagen. De buitenste laag is de opperhuid, deze heeft een beschermende rol omdat die in contact staat met de buitenwereld. De middelste laag is de lederhuid. Deze laag regelt de voeding van de opperhuid en zorgt voor stevigheid en elasticiteit. De onderste laag is het onderhuids bindweefsel, wat de huid van de spieren en pezen in het lichaam van elkaar scheidt. Het vet in deze laag zorgt voor extra isolatie van je lichaam.

Wat is acné?

Bijna iedereen heeft in zijn pubertijd te maken met jeugdpuistjes of kent iemand die last heeft van deze zogenoemde acné. Acné komt vooral voor bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. De één heeft er wel meer last van dan de ander. Op deze leeftijd verandert je huid namelijk door bepaalde hormonen.

Maar wat is acné nou precies? In je huid zitten talgkliertjes die een vettige stof, talg genoemd, aanmaken. Als deze talgkliertjes verstopt of ontstoken raken, ontstaan er puistjes.

Welk huidtype heb jij?

Een gezonde huid straalt, voelt niet droog aan en heeft een frisse egale kleur. Om een gezonde huid te behouden moet je deze goed verzorgen. Om je huid goed te kunnen verzorgen is het belangrijk dat je weet welk huidtype je hebt. Je kunt bij ieder huidtype last krijgen van acné. Lees verder om achter de vier basistypes van een gezonde huid te komen:

• Normale huid
• Vette huid
• Droge huid
• Gecombineerde huid

Normale huid

Een normale huid heeft kleine poriën en bevat een egale teint. Verder is de huid in evenwicht en voelt deze zacht en soepel aan.

Vette huid

Bij een vette huid zijn de poriën veel duidelijker te zien en zit er een vettig laagje op je huid. Voornamelijk op je voorhoofd, de neus en kin (T-zone) is je huid iets vettiger. Vaak glimt deze huid een beetje. Dit komt doordat een vette huid een verhoogde talgproductie heeft. Met een vette huid heb je vaker last van puistjes en mee-eters.

Droge huid

Je huid maakt minder talg aan bij een droge huid. Hierdoor kan je huid minder vocht vasthouden en raakt het sneller van slag door invloeden van buitenaf. Je herkent een droge huid aan nauwelijks zichtbare poriën. Verder zijn rimpels duidelijk zichtbaar en voelt je droge huid ruw en trekkerig aan. Soms is je huid rood van kleur, schilferig of geïrriteerd.

Gecombineerde huid

Als je een mix hebt van de verschillende huidtypen dan heb je een gecombineerde huid. Dit huidtype heeft droge, maar ook vettere plekken op het lichaam.

Benzoylperoxide

Een stofje dat helpt bij puistjes met roodheid en gele puskopjes is benzoylperoxide 5%. Meestal koop je dit als gel. Deze stof werkt op drie manieren. Het gaat verdikking van de bovenste huidlaag tegen. Het werkt ontstekingsremmend en het doodt de acnébacterie propionibacterium. Na een paar weken zul je verbetering zien. Stop dus niet te snel met de behandeling. Aan het begin van de behandeling met benzoylperoxide kan je huid rood, schilferig of branderig worden.

Producten die benzoylperoxide bevatten zijn geneesmiddelen. Lees voor gebruik de bijsluiter.

6 adviezen bij acné

Niet iedereen heeft dus hetzelfde huidtype, waardoor de verzorging niet voor iedereen hetzelfde is. Wat wel voor elk type huid geldt, is dat een gezonde leefstijl bijdraagt aan een gezonde huid. Bij acné kun je onderstaande adviezen volgen. We hebben er zes voor je op een rij gezet:

  1. Bescherm je huid tegen het weer
  2. Douche minder warm en lang
  3. Reinig je huid
  4. Gebruik een lotion
  5. Gebruik minder make-up
  6. Knijp je puistjes niet uit

1. Bescherm je huid tegen het weer

Je huid krijgt het soms zwaar te voorduren. Onder andere door zonlicht, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Het weer speelt dus een grote rol. Soms lijkt het alsof zonlicht werkt tegen acné. Dit is niet het geval. Het lijkt zo omdat de acné minder opvalt op een bruinere huid. In een vochtige omgeving, zoals in de tropen, kan de acné zelfs verergeren door zonlicht.

2. Douche minder warm en minder lang

Zoals eerder gezegd is, heeft temperatuur invloed op de gezondheid van je huid. Door vaak te douchen met warm water, droogt je huid uit. Probeer dit daarom zo min mogelijk te doen. Neem kortere douches of baden en houd de temperatuur van het water onder de 37 graden.

3. Reinig je huid

Voor het verzorgen van je gezicht is een goede reiniging onmisbaar. Op de verpakking van het product staat voor welk huidtype het product wordt aangeraden. Spoel het middel van je gezicht af met lauwwarm water nadat je het hebt aangebracht op je huid. Let op: zorg ervoor dat je bij het afdrogen van je gezicht niet wrijft. Dit stimuleert je talgproductie waardoor je huid vetter wordt. Dit vergroot de kans op acné. Goed reinigen is dus belangrijk.

4. Gebruik een lotion

Breng een lotion aan nadat je je huid hebt gereinigd. Een lotion houdt de zuurtegraad van je huid in balans. Als de zuurtegraad van je huid afwijkt, is de kans op huidaandoeningen zoals acné groter.

5. Gebruik minder make-up

Veel mensen proberen oneffenheden zoals puistjes of vlekjes op hun huid te verdoezelen met make-up. Maar dit kan het juist erger maken. Make-up verstopt namelijk je poriën, waardoor er juist meer puistjes ontstaan. Wil je toch make-up gebruiken? Kies dan een natuurlijke variant. Probeer ook eens een dag geen make-up te dragen om de huid te laten ademen.

6. Knijp je puistjes niet uit

Een puistje is een bultvormige ontsteking van je huid. Het is verleidelijk om deze uit te knijpen, maar dit kun je beter niet doen. Door het uitknijpen van puistjes kun je de ontsteking erger maken en ontstaan er littekens.

Medicinale huidverzorging bij acné

Als bovenstaande tips niet helpen heeft je huid misschien wat ondersteuning nodig in de vorm van medicinale huidverzorging. Dat is verzorging van de huid die nét wat verder gaat dan een standaardcrème. Eerder noemden we benzoylperoxie bij de behadeling van acné. Als je op zoek bent naar medicinale huidverzorging bij acné dan kun je voor onderstaande producten kiezen.
• Gladskin Acne gel
• Benzac Gel
• Daro Trekzalf

Gladskin Acne Gel*

Zo kun je Gladskin Acne Gel* gebruiken. Hier zit het werkzame enzym Staphefekt™ in, dat ongewenste bacteriën doodt. De goede bacteriën op je huid worden met rust gelaten. Op deze manier worden ontstekingen voorkomen en verminderen de acné-symptomen. Zo brengt dit product je huid tot rust en voorkomt het nieuwe ontstekingen en puistjes. Ook vermindert het irritatie, roodheid en puistjes.

Dit middel is speciaal ontwikkeld voor mensen met een gevoelige huid. Het bevat geen parfum of agressieve conserveermiddelen en zal je huid daarom niet irriteren.

* Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Benzac Gel**

Je kunt ook Benzac Gel** gebruiken. Dit middel bevat benzoylperoxide. Dit stofje doodt de P. Acnes bacterie, die kan zorgen voor ontstekingen. Daarnaast remt deze gel de aanmaak van overtollig talg. De vorming van mee-eters en puistjes wordt hierdoor verminderd. Bestaande puistjes en mee-eters zullen in omvang en aantal afnemen.
Verder zorgt de benzoylperoxide ervoor dat de vernieuwing van cellen in de bovenste laag van je huid worden gestimuleerd om sneller af te schilferen.

* Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Daro Trekzalf**

Ook Daro Trekzalf** kun je gebruiken bij acné. Het werkzame bestanddeel in dit zelfzorggeneesmiddel is sulfobituminose-ammonium. Dit stofje zorgt ervoor dat de bovenste laag van de huid verweekt, waardoor een ontsteking zogezegd uit de huid ‘getrokken’ wordt. Daarnaast heeft het een zwak bacteriedodende werking.
De Daro Trekzalf** is makkelijk smeerbaar en blijft goed op de huid zitten. Na het aanbrengen mag de zalf afgedicht worden met een pleister of verband.

** Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Zorg goed voor je huid

Je huid is je grootste orgaan en verdient een goede dagelijkse verzorging. Helaas kun je ondanks een goede dagelijkse huidverzorging last krijgen van acné. Dan kan medicinale huidverzorging helpen. Bekijk in onze webshop welke producten jij kunt gebruiken. Kom je er niet helemaal uit? Kom dan naar één van onze winkels en vraag advies over huidverzorging. Zo zorg je voor een stralende huid!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Alles over huidveroudering en de verzorging v...
close

Next

Acne: zo pak je puistjes aan!