Kruidvat Blog

Voetschimmel? Zo zijn jouw voeten snel zomerklaar!

Canesten voetschimmel

Laat je voeten zien in mooie sandaaltjes en trendy slippers

Sandaaltjes, slippers en andere open schoenen staan perfect onder je strandtuniek en zomerse jurkje. Je zit dan natuurlijk niet te wachten op voetschimmel. Gelukkig kun je daar wat aan doen. En met onze handige extra tips zijn je voeten snel weer helemaal klaar voor de zomer!

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel is een huidaandoening. Deze ontstaat als de huid van je voet in aanraking komt met schimmelsporen of gisten (candida). Vooral in een vochtige en natte omgeving voelt een schimmel zich helemaal thuis. In het zwembad en de sauna voelt een schimmel zich goed en breidt zich daardoor makkelijk uit. Voetschimmel is makkelijk overdraagbaar, zeker op deze plekken.

Hoe herken je voetschimmel?

Voetschimmel nestelt zich het makkelijkst tussen je tenen. Vaak begint het tussen je kleine teen en de teen ernaast. Direct na de besmetting merk je meestal nog niks, maar na een tijdje kun je last krijgen van:

 • Jeuk
 • Roodheid
 • Een branderig gevoel
 • Schilfers
 • Kloofjes
 • Blaasjes
 • Vochtige plekken
 • Vieze geur

Wat je zeker niet moet doen als je voetschimmel hebt, is krabben. Hiermee tast je je huid namelijk aan en maak je de jeuk alleen maar erger.

Hoe voorkom je voetschimmel?

Voetschimmel is gelukkig te voorkomen. Dit zijn de belangrijkste tips:

 • Ga je naar het zwembad of de sauna? Draag dan slippers. In ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, loop je gemakkelijk voetschimmel op.
 • Droog je voeten na het douchen goed af, het liefst met een aparte handdoek. Het is in de zomer ook belangrijk om je voeten na het zwemmen goed af te drogen.
 • Wissel regelmatig van schoenen en trek elke dag schone sokken aan. Je voeten verliezen elke dag 0,25 liter transpiratievocht. Hier houden schimmels van. Laat je schoenen daarom goed drogen en gooi je sokken in de was.
 • Draag het liefst leren schoenen en katoenen sokken. Slecht ventilerende schoenen en synthetische sokken vergroten de kans op voetschimmel.
 • Gebruik niet te veel zeep bij het douchen en het wassen van je voeten. Kies een huidvriendelijke zeep met een neutrale pH-waarde.
 • Houd de huid van je voeten gezond en voorkom kloofjes. De schimmel nestelt zich namelijk makkelijk in deze voetkloofjes.

Hoe behandel je voetschimmel?

Voetschimmel is niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Zeker in het zomerseizoen zit je er niet op te wachten. Voetschimmel gaat niet altijd vanzelf over en een behandeling kan nodig zijn om de symptomen effectief te bestrijden. Voetschimmel is te behandelen met een geneesmiddel dat de schimmel bij de bron aanpakt, zoals Canesten Foot Crème. Behandel voetschimmel daarom direct met Canesten Foot Crème. De crème doodt de schimmel, verlicht de jeuk en herstelt je huid.

Canesten voetschimmel

In 4 stappen mooie voeten

Wil je je voeten nog wat extra verzorging geven? In deze vier stappen zien jouw voeten er deze zomer prachtig uit:

 1. Verwijder overtollig eelt met een eeltrasp, – schaaf of -vijl.
 2. Knip je teennagels in model. Vijl kleine haakjes en hoekjes netjes bij en verzorg je nagelriemen.
 3. Hou je voeten heerlijk zacht met een verzorgende voetencrème of balsem. Scrub je voeten één keer per week en verwen ze af en toe met een voetenbadje.
 4. Ook je teennagels mogen opvallen. Geef ze daarom een mooi kleurtje nagellak.

Zo zijn jouw voeten klaar voor de zomer!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

Pak die slechte adem aan!
close

Next Article

Het verschil tussen tandplak en tandsteen