
De 7 simpelste en effectiefste manieren om je voeten te verzorgen
Je voeten, je propt ze in krappe pumps met hoge hakken en stopt ze dagen in panty’s of sokken. Gevolg: droge, ruwe, onverzorgde voeten. Tijd voor de nodige voetverzorging! In deze 7 simpele en effectieve stappen zijn je voeten helemaal klaar om weer gezien te mogen worden. Handig, zeker nu de zomer weer voor de deur staat.
1. Was en droog je voeten dagelijks
Het is belangrijk om iedere dag je voeten goed te wassen en vooral ook goed af te drogen. Je kunt je voeten het beste wassen met lauwwarm water en het liefst zonder zeep. Let er op dat je je voeten niet te lang wast, dit kan ervoor zorgen dat je huid uitdroogt.
Droog je voeten na het wassen goed af, zorg er ook voor dat het tussen je tenen goed droog is. Wacht nog even met het aantrekken van je sokken, zodat je voeten goed op kunnen drogen.
Tip: irriteert het je dat je voeten uitdrogen na het wassen, vooral bij de hielen? Laat je voeten dan niet te lang weken. Droog je voeten goed af, vooral tussen de tenen. Zo voorkom je voetschimmel en bacteriën.
2. Scrubben en vijlen
Gebruik twee tot drie keer per week een voetscrubcrème. Scrubben verwijdert dode huidcellen en zorgt voor zachte voeten. Masseer de scrub goed in en laat hem maximaal vijf minuten inwerken. Spoel de scrubcrème daarna af.
Om ervoor te zorgen dat je voeten lekker zacht worden, kun je je voeten ook vijlen, bijvoorbeeld met onze elektrische voetvijl. Door je voeten te vijlen zorg je ervoor dat het harde eeltlaagje van je voeten verdwijnt. Zorg ervoor dat je voeten droog zijn als je ze vijlt en vijl van boven naar beneden.
3. Gebruik elke dag een hydraterende crème
De huid van je voeten is van zichzelf erg droog: er zijn namelijk geen talgklieren die zorgen voor hydratatie. Het dagelijks gebruiken van een voetcrème zorgt ervoor dat je huid minder droog wordt en blijft. Dit helpt barsten en eeltophopingen te voorkomen.
Smeer bij voorkeur je voeten in voor het slapengaan. Gehwol heeft verschillende hydraterende crèmes, speciaal voor verzorgde voeten. Gebruik de crème die het best bij jouw voeten past, zoals de voetcrème of de balsem voor de droge en gesprongen huid.

4. Teennagels knippen als een pro
Het is handig om je teennagels na het douchen of badderen te knippen. Dan zijn je nagels zachter en is de kans op inscheuren kleiner. Zorg ervoor dat je je teennagels altijd recht afknipt en knip ze niet te kort. Hiermee voorkom je ingegroeide of ingescheurde nagels. Wanneer je nog scherpe randjes hebt, kun je deze bijvijlen. Doe dit altijd in één richting en ook alleen als het echt nodig is. Mochten je teennagels vaak inscheuren, dan kan het helpen om een nagelverharder te gebruiken.
5. Viezegeurtjesalarm
Bacteriën zijn de boosdoeners die vieze geurtjes veroorzaken, echt iets waar je niet op zit te wachten. De truc is babypoeder. Strooi dit in je schoenen voor je ze draagt. Draag liefst elke dag schone sokken en verwijder om de dag dode huidcellen met puimsteen. Dat zorgt voor zachte voeten en geeft bacteriën geen kans.
Je kan natuurlijk ook gewoon voetpoeder gebruiken. Dit houdt de huid van je voeten droog, soepel en reukloos en voorkomt voetschimmel.
6. Hulp bij hoge hakken
Met hoge hakken lijken je benen langer en mooier, maar hakken kunnen ook pijnlijke voeten veroorzaken. Zo voorkom en verlicht je de druk op je voeten:
- Schaf inlegzolen aan die je voeten ondersteunen en voorkomen dat ze in je schoenen naar voren glijden. Er zijn zelfs inlegzolen speciaal voor hoge hakken verkrijgbaar! Mooi meegenomen: inlegzolen ondersteunen ook je knieën tijdens het sporten of hardlopen.
- Strek je benen en voeten voor en na het dragen van hakken even goed uit.
- Koop de juiste maat schoenen en let erop dat ze goed aansluiten rondom je hiel.
Weet je niet zeker welke maat je hebt? Laat je voeten dan opmeten.
7. Behandel kalknagels en wratten zo snel mogelijk om verspreiding te voorkomen
Wanneer je weer open schoenen aan kunt, wil je natuurlijk niet dat wratten of kalknagels zichtbaar zijn. Behandel wratten en kalknagels daarom zo snel mogelijk om verdere verspreiding te voorkomen. Zowel wratten als kalknagels zijn besmettelijk en daarom is het belangrijk ze tijdig te behandelen. Gebruik voor wratten bijvoorbeeld de Wartner wrattenverwijderaar* of wrattenpleisters. De 4-in-1 kalknagelpen* van Wartner is de ideale oplossing voor kalk- en schimmelnagels.
*Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.