BLOG Kruidvat

Zo verzorg en reinig je een vette huid

Leestijd: 6 minuten
Geplaatst op: 23/08/2022

Zo verzorg en reinig je een vette huid

Heb je snel last van kleine mee-eters en puistjes? En glimt je gezicht redelijk snel? Dat zijn typerende kenmerken voor iemand met een vette huid. Je bent gelukkig niet de enige. Maar weet jij hoe je een vette huid het beste kan reinigen en verzorgen? In deze BLOG leggen we je uit wat een vette huid precies is, hoe je haar verzorgt en welke producten het beste matchen met dit huidtype.

Wat is een vette huid?

Een vette huid is een huidtype waarbij je huid te veel talg aanmaakt. Hormonen die verantwoordelijk zijn voor de productie van talg en dus voor een vette huid heten androgenen. Dit zijn ‘mannelijke hormonen’ die zowel mannen als vrouwen hebben. Talg is erg nuttig voor je huid. Talg houdt je huid en haar namelijk soepel en flexibel. Daarnaast zorgt talg er ook voor dat je huid waterbestendiger is en beter bacteriën buiten de deur kan houden.

Zo herken je een vette huid

Een vette huid herken je aan de volgende punten:

• Je krijgt snel glimmende plekjes in je gezicht, vooral in je T-zone
• Onzuiverheden, zoals puistjes en mee-eters
• Grove en verwijde poriën
• Je huid voelt zelden droog en trekkerig aan
• Make-up blijft niet goed zitten

Tip: Heb je ’s ochtends een droge huid en wordt je huid pas in de loop van de dag vettig? Dan heb je geen vette huid, maar een vochtarme huid.

Wat zijn de oorzaken van een vette huid?

Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat je een vette huid hebt:

 1. Hormonen
 2. Hygiëne
 3. Genen
 4. Leefomgeving en lifestyle

Hormonen

Hormonen beïnvloeden verschillende processen in en kenmerken van je lichaam. Zo ook je huidtype. Een disbalans of schommeling van deze hormonen, bijvoorbeeld tijdens de pubertijd, zwangerschap of overgang, kunnen ervoor zorgen dat je huid meer talg gaat produceren. Ook anticonceptie of het wisselen van anticonceptie kan invloed hebben op de talgproductie van je huid.

Hygiëne

Wanneer heb jij je kussensloop voor het laatst gewassen? Het is niet alleen belangrijk om je huid goed te verzorgen en vrij te houden van viezigheid, maar ook te zorgen voor een schone leefomgeving. Vuil van buitenaf kan ervoor zorgen dat je huid getriggerd wordt om meer talg aan te maken. Ook het reinigen van je huid is belangrijk. Je huid maakt constant talg aan, maar als dit talg niet wordt verwijderd, bouwt het zich op en raakt je huid verstopt.

Genen

Helaas, soms ligt het volledig aan je genen en kan je niet veel aan doen aan een vette huid. Hebben je ouders ook last van een vette huid? Dan is er een grote kans dat jij hier ook last van krijgt.

Leefomgeving en lifestyle

Vochtige ruimtes en slechte ventilatie kunnen je vette huid triggeren. Ook onzuivere dampen die bijvoorbeeld van een frituur afkomen en op je gezicht blijven zitten, zorgen dat je poriën verstopt raken en dus vet worden. Zorg daarom altijd dat de ruimte waarin je je bevindt fris en schoon is.

Ook je levensstijl kan zorgen voor een vette huid. Probeer (ongezond) vet eten en suiker te laten staan. Vooral suiker heeft invloed op je hormonen. Ook te weinig water drinken heeft invloed op de talgproductie van je huid.

Zo reinig en verzorg je een vette huid

Om je vette huid in de beste conditie te krijgen en te houden is het belangrijk om een goede skincareroutine te creëren en te weten welke producten je daarbij moet gebruiken of juist moet vermijden. Wij hebben een kort overzicht met do’s en dont’s gemaakt, speciaal voor je vette huid.

 1. Producten voor je vette huid
 2. Je vette huid reinigen
 3. Exfoliëren van je vette huid
 4. Verzorging voor je vette huid

1. Producten voor je vette huid

Knowledge is power! Kies je reinigings- en verzorgingsproducten zorgvuldig. Een vette huid heeft vooral baat bij producten met hyaluronzuur, salicylzuur, glycolzuur, vitamine A (retinol), B (niacinamide), C en E. Deze ingrediënten remmen je talgproductie, herstellen de buitenste laag van je huid en verwijderen dode huidcellen.

Over het algemeen zijn zuren wat agressiever voor je huid dan producten waar vitaminen de hoofdrol spelen. Probeer deze dus goed met elkaar af te wisselen. Te veel sterke producten op je huid kunnen namelijk ook averechts werken.

Probeer lanoline, alcohol, (mineraal)olie, parabenen, sulfaten, tea tree, shea butter en parfum zoveel mogelijk te vermijden. Deze middelen irriteren en verstoppen je huid juist.

2. Je vette huid reinigen

Bij een vette huid is de reiniging misschien wel een van de belangrijkste stappen in je routine. Reinig zowel ’s ochtends als ’s avonds je gezicht grondig, en het liefst twee keer met twee verschillende soorten reinigingsgel of cleanser. Gebruik voor je eerste cleanse bijvoorbeeld een milde reiniging en voor je tweede een sterkere. Gebruik na het cleansen een alcoholvrije toner.

Tip: Heb je gesport of erg gezweet? Was dan in ieder geval je gezicht met water om verstopping van je poriën tegen te gaan.

3. Exfoliëren van je vette huid

Zorg dat je minimaal een keer per week je huid goed exfolieert, oftewel scrubt. Exfoliëren is een manier om huidcellen van je bovenste huidlaag te verwijderen. Dit kan op drie verschillende manieren: mechanisch, enzymatisch en chemisch. Door je huid regelmatig te exfoliëren houd je haar vrij van vuil en overmatig talg.

4. Verzorging voor je vette huid

Zorg dat je huid goed gehydrateerd blijft om de talgproductie tegen te gaan. Gebruik een licht serum met hyaluronzuur of vitamine C. Breng ook elke dag een dagcrème aan met minimaal SPF 30. Zit er geen SPF in je dagcrème? Gebruik dan een zonnebrandcrème die niet op oliebasis is. Gebruik ’s avonds een nachtcrème die je huid goed hydrateert, zodat je huid ’s nachts niet uitdroogt.

Make-up voor je vette huid

Net zoals je reiniging en verzorging is het ook belangrijk om de juiste make-up te gebruiken. Wij hebben per product op een rijtje gezet waar je op moet letten:

 1. Check de ingrediënten
 2. Primer
 3. Matte foundation
 4. Transparante, matterende poeder
 5. Poederblush
 6. Setting spray

1. Check de ingrediënten

Is het tijd voor nieuwe make-up? Kijk dan goed welke ingrediënten erin zitten. Soms zitten er ingrediënten in die je huid verstoppen en irriteren. Goed om te weten: veel make-up is op oliebasis. Vermijd deze oliën zo veel mogelijk.

2. Primer

Begin je make-upbasis met een goede primer. Deze voorkomt dat je make-up gedurende de dag ‘aan de wandel’ gaat.

3. Matte foundation

Kies voor een matterende foundation, zonder olie en speciaal gemaakt voor de vettere huid. Vermijd een foundation met een te dikke textuur. Je hebt misschien de neiging iets te gebruiken dat erg dekkend is, maar hoe dikker het product, hoe sneller je poriën verstopt raken.

4. Transparante, matterende poeder

Een transparant poeder is een goede optie voor een vettere huid. Zo’n poeder geeft geen extra dekking en zuigt het vet als het ware op van je huid, waardoor je langer geniet van een mat gezicht.

5. Poederblush

Kies bij een vette huid altijd voor een poederblush. Crèmeachtige blushes zijn namelijk vaak vettig. Kies voor een matte blush zonder glitters. Door de shimmers lijkt je huid glanzender en dus vetter. En dat wil je juist niet.

6. Setting spray

Een setting spray, ook wel fixing spray genoemd, is hét product waarmee je je make-uplook afmaakt. De spray zorgt ervoor dat je make-up niet van je gezicht glijdt en hydrateert je huid. Als je huid snel vet wordt, gebruik je een setting spray met een matte finish.

Nog meer tips tegen een vette huid

En dan nog een paar laatste tips om een vette huid tegen te gaan en in goede conditie te houden:

• Verschoon je beddengoed wekelijks
• Gebruik geen vieze en oude make-up kwasten
• Laat je huid ademen en doe een dag geen make-up op
• Gebruik een keer per week een vochtherstellend gezichtsmasker
• Gebruik geen vette, maar hydraterende crèmes
• Zorg voor voldoende slaap
• Drink minimaal 2 liter water per dag
• Vermijd felle zon en andere factoren die je huid uitdrogen

De beste verzorging voor een vette huid

Heb je een vette huid? Dan weet je nu precies hoe dit komt, hoe je haar het beste in goede conditie kan krijgen en houden en welke producten je hierbij kunnen helpen.

Bekijk ons hele assortiment reiniging- en verzorgingsproducten en matterende make-up in de webshop of bezoek een van onze winkels.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Gevoelige huid verzorgen: tips en tricks
close

Next

Alles over huidveroudering en de verzorging v...