Kruidvat Blog

Wat is eczeem?

bepanthen-header

Eczeem: wat is het en welke vormen zijn er?

Wist je dat drie tot vijf procent van de volwassenen en maar liefst tien tot twintig procent van de kinderen een vorm van eczeem heeft? Je bent of kent dus vast wel iemand die te maken heeft (gehad) met eczeem. Hier lees je wat eczeem precies is en wat de meest voorkomende vormen van eczeem zijn.

Wat is eczeem precies?

Eczeem is een overkoepelende term voor verschillende, niet-besmettelijke ontstekingsreacties van de huid. De oorzaken en symptomen lopen vaak uiteen, maar de verschillende vormen van eczeem hebben een paar belangrijke kenmerken gemeen: een rode, jeukende en gezwollen huid. Door wrijven en krabben kan er bovendien ook nog een verdikking en verharding van de huid ontstaan. Eczeem is niet besmettelijk, dus de aandoening is niet via huidcontact of op een andere manier overdraagbaar.

Elke vorm van eczeem uit zich weer anders en komt op verschillende lichaamsdelen voor. Ook de oorzaken kunnen heel divers zijn. Per type eczeem hebben we daarom voor je uitgezocht hoe dit zich uit, wat de mogelijke oorzaken zijn en waar en bij wie het veel voorkomt.

bepanthen-sfeerbeeld

Welke vormen van eczeem zijn er?

Afhankelijk van hun oorzaak en vorm en de plek waarop ze op het lichaam voorkomen, kun je verschillende soorten eczeem onderscheiden. Dit zijn de zes meest voorkomende vormen:

1. Atopisch of constitutioneel eczeem
Deze vorm van eczeem, die ook wel atopische dermatitis wordt genoemd, heeft twee oorzaken: een aangeboren overgevoeligheid en een verzwakte huidbarrière. Deze chronische vorm van eczeem is niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Atopisch eczeem komt vaak al snel na de geboorte tot uiting: bij 90% van de mensen met constitutioneel eczeem ontstaat dit voor het vijfde levensjaar. Gelukkig verdwijnt bij de helft van deze kinderen het eczeem voor de puberteit.

2. Allergisch contacteczeem of contactallergie
De naam zegt het al: deze vorm van eczeem wordt veroorzaakt door direct contact met bepaalde lichaamsvreemde stoffen, zoals metalen, chemische stoffen, cosmetica, planten of wol. Deze vorm van eczeem komt vaak voor op oudere leeftijd. De oorzaak kan vaak worden achterhaald, waardoor het mogelijk is om nieuwe ontstekingen te voorkomen.

3. Blaasjeseczeem
Bij blaasjeseczeem, oftewel acrovesiculeus eczeem, ontstaan er meestal kleine blaasjes aan je handen of voetzolen. Vaak zitten deze hevig jeukende blaasjes of blaren op de zijkanten van je vingers of handpalmen. De precieze oorzaak is niet altijd te achterhalen, maar wel is bekend dat bepaalde irriterende stoffen, een voetschimmel of stress dit type eczeem kunnen uitlokken. Deze vorm van eczeem komt vooral voor bij personen jonger dan veertig jaar.

4. Seborroïsch eczeem
Bij seborroïsch eczeem zie je een dikke, vettige en gelige uitslag die gepaard gaat met schilfers en roodheid. Deze uitslag komt vooral voor op plekken waar veel talgklieren zitten: op je hoofd, achter je oren, in de plooien naast je neus, op je borst of tussen je schouderbladen. Bij baby’s noem je deze vorm van eczeem vaak ‘berg’ of ‘melkkorstjes’. Seborroïsch eczeem op de hoofdhuid is bij volwassenen ook bekend als (hoofd)roos. Het verergert bij stress, kou en droogte, maar ook wanneer je veel zeep gebruikt of petten en hoeden draagt.

5. Nummulair eczeem
Bij nummulair eczeem, letterlijk muntvormig eczeem, heb je meerdere muntvormige eczeemplekjes. Deze ronde, jeukende plekjes zijn rood en schilferig. Deze veel voorkomende aandoening komt vaker voor in de koude wintermaanden. Vooral volwassenen hebben hier last van.

6. Hypostatisch eczeem

Dit jeukende, schilferige eczeem komt alleen voor op je onderbenen en is een gevolg van chronische veneuze insufficiëntie: een afvoerstoornis in de bloedvaten. Hypostatisch eczeem gaat vaak gepaard met spataders, oedeem en zweertjes in je huid. De aandoening komt vooral voor bij vrouwen van middelbare leeftijd en ouder.

Wil je je eczeem verlichten?

Wil je je eczeem verlichten? Dan kun je hiervoor een eczeemcrème gebruiken. Deze crèmes zijn gewoon vrij verkrijgbaar. Probeer bijvoorbeeld de Bepanthen Eczeem Crème, verkrijgbaar in een tube van 20 en 50 gram. Deze verlicht jeuk en roodheid en herstelt de huid. Goed om te weten: Bepanthen Eczeem Crème bevat geen cortisonen en geen parfum.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Weg met die jeuk! Wat helpt bij huiduitslag m...
close

Next

Wat is de kracht van Q10 in huidverzorgingspr...