BLOG Kruidvat

Waarom pH-huidneutrale huidverzorging zo belangrijk is

Read time: 2 minutes
Posted on: 31/12/2019
Waarom-pH-huidneutrale-huidverzorging-zo-belangrijk-is-header

Alles wat je wilt weten over de pH-waarde van je huid

Ken je de term pH en weet je waar deze voor staat? We nemen je even mee terug de schoolbanken in, want een beetje kennis van scheikunde en biologie kan nooit kwaad. pH, afkorting van potentia hydrogenii of pondus hydrogenii, is een scheikundige maat voor de zuurgraad van een oplossing.

Wat jij waarschijnlijk vooral wilt weten, is: wat doet de pH voor mijn huid en hoe kan ik mijn huid gezond houden? In deze BLOG gaan we dieper in op de rol die de pH speelt in de gezondheid van je huid.

Wat betekent pH-huidneutraal?

pH-waardes kunnen tussen 0 en 14 liggen, waarbij 0 extreem zuur is, 7 neutraal en 14 extreem basisch. Hoe lager, hoe zuurder dus. De aanduiding “pH-huidneutraal” op cosmetische producten betekent dat de pH gelijk is aan de natuurlijke zuurgraad van de huid. Deze ligt tussen de 4,5 en 5,5. Niet neutraal dus, maar een beetje zuur. Producten met een huidneutrale pH zijn dan ook licht zuur en hebben een pH van rond de 5,5.

Waarom-pH-huidneutrale-huidverzorging-zo-belangrijk-is-sfeerbeeld

Beschermende zuurmantel

Je huid bevat klieren die talg afscheiden. Dit olieachtige stofje, gecombineerd met zweet en dode huidcellen, vormt een zure omhulling die je huid beschermt tegen ziekmakende bacteriën. De juiste zuurgraad is dus belangrijk voor het immuunsysteem en de natuurlijke cyclus van je huid. Wanneer je je huid vaak reinigt, tast je de zuurmantel aan die je huid juist moet beschermen. Producten met een te hoge pH-waarde, zoals gewone zeep, kunnen je huid namelijk uitdrogen en irriteren. Een droge huid houdt minder goed vocht vast, waardoor ze uitdroogt en gaat schilferen.

Gebruik je producten met een te lage pH-waarde, dan stimuleert dit juist de talgproductie. Hierdoor wordt je huid te vet, waardoor je last kunt krijgen van onzuiverheden, mee-eters en puistjes.

De juiste pH-waarde

Toch kunnen een goede hygiëne en een evenwichtige pH prima samengaan, als je de juiste producten maar gebruikt. Belangrijk is hierbij dat de pH-waarde van je huidverzorgingsproduct tussen de 4,5 en 5,5 ligt. Niet alle cosmeticafabrikanten geven de pH-waarde van hun producten prijs, vooral wanneer deze eigenlijk niet optimaal is voor je huid. Zo hebben sommige zepen of schuimende wasgels een hoge pH-waarde van 9 of 10 om goed te kunnen ontvetten. Hierbij drogen ze je huid alleen ook uit. Kies daarom producten met een huidneutrale pH om je huid gezond te houden.

Sebamed

De producten van Sebamed hebben een huidneutrale pH-waarde van 5,5. Deze zeepvrije producten zijn dermatologisch en klinisch getest. Zo reinig en verzorg je je droge, gevoelige huid van top tot teen zonder de beschermende zuurgraad van je huid te beïnvloeden. Dit versterkt de weerstand van je huid, waardoor de kans op irritaties, allergieën en infecties afneemt.

Sebamed-producten worden ontwikkeld door en met dermatologen. Ze zijn zo mild dat ze uitstekend geschikt zijn voor mensen met een overgevoelige huid of huidproblemen. Zelfs in het geval van overgevoelige of extreem gevoelige huid, psoriasis of eczeem. Meer dan 120 wetenschappelijke studies hebben de effectiviteit van deze producten getest en bewezen.

left arrow left arrow
Showing > of results

close

Previous

Een verwarmd scheermesje? Ontdek hier waarom ...
close

Next

Wat helpt bij gevoelige tanden?