BLOG Kruidvat

Droge huid: zo verzorg en reinig je haar

Leestijd: 7 minuten
Geplaatst op: 23/08/2022

Droge huid: zo verzorg en reinig je haar

Voelt je huid vaak trekkerig en ruw aan? Is je huid gevoelig en heb je regelmatig last van jeuk en schilfertjes? Dan heb je waarschijnlijk een droge huid. Een droge huid is een veel voorkomend huidtype. Wat zijn de oorzaken van een droge huid en hoe kun jij haar het beste reinigen en verzorgen? We leggen het je hier allemaal uit.

Wat is een droge huid?

Een droge huid is een huidtype waarbij de huid een gebrek heeft aan talg, olie of andere lipiden. Deze natuurlijke vetten zijn nodig om je huid te beschermen tegen droogte. Doordat deze natuurlijke beschermlaag minder aanwezig is, droogt je huid sneller uit. Een droge huid kun je aan verschillende symptomen herkennen. We zetten ze voor je op een rij.
Een droge huid:
• Ziet er ruw en schraal uit
• Ziet er dof of grauw uit
• Voelt strak of trekkerig aan
• Heeft kleine, fijne poriën
• Jeukt
• Heeft lijntjes of barstjes
• Heeft schilfers

Extreem droge huid

Een extreem droge huid kan genetisch bepaald zijn, maar kan ook ontstaan als je je huid niet goed verzorgt. Wanneer je een extreem droge huid hebt, trekt ze nog meer en kan ze zelfs pijnlijk aanvoelen. Heb je last van een huid die extreem droog is? Pas dan goed op, want hierdoor kun je last krijgen van eczeem.

Vochtarme huid vs. droge huid

Een vochtarme huid en een droge huid worden vaak door elkaar gehaald. Een droge huid is een huidtype en wordt onder andere bepaald door erfelijke aanleg. Een vochtarme huid is een huidconditie die iedereen kan overkomen, zelfs als je een ander huidtype hebt.
Een vochtarme huid heeft een (tijdelijk) tekort aan natuurlijke vochtinbrengers, zoals water, aminozuur, hyaluronzuur of ureum. Het is dan ook van belang dat je je vochtarme huid goed hydrateert met een crème of zalf. Je dieet kan ook bijdragen aan het herstel van een vochtarme huid. Dit kun je doen met de volgende ingrediënten:
• Vette vis
• Plantaardige oliën
• Noten en zaden
• Avocado
• Bonen
• Komkommer
Bovenstaande ingrediënten dragen bij omdat het vochtrijke producten zijn, producten met natuurlijke vetten of producten met vitaminen. Door deze ingrediënten te eten, herstel je de vochtbalans van je huid. Drink ook altijd voldoende water om je huid van binnenuit te hydrateren.

Wat zijn de oorzaken van een droge huid?

Een droge huid kan door een aantal verschillende oorzaken ontstaan. Dit kunnen zowel interne als externe factoren zijn, maar het kan ook aan meerdere factoren liggen. Hoe meer gecombineerde oorzaken je ervaart, hoe droger je huid is. We noemen de oorzaken van een droge huid voor je op:
• Koude, droge of hete lucht
• Seizoenswisselingen
• Erfelijke aanleg
• Hormonen
• Gebrek aan talg en vetzuren
• Vitaminetekort
• Te lang douchen of badderen
• Zeep, parfum of andere chemicaliën
• Ouderdom
• Roken
• Stress
• Onbeschermd zonnen
Om te voorkomen dat je droge huid nog droger wordt, is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is en deze aan te pakken. Daarnaast is het belangrijk om goed voor je droge huid te zorgen.

Wat kun je doen tegen een droge huid?

Een droge huid is een gevoelige huid. Daarom is het belangrijk dat je je ervan bewust bent hoe je haar reinigt en verzorgt. Niet alleen verkeerde producten kunnen je huid laten uitdrogen, ook het verkeerde verzorgingsritueel kan dit effect hebben.

Crème tegen een droge huid

Een droge huid heeft verzorging nodig. Je kunt haar het beste insmeren met een vette crème die voedend en hydraterend is. Een crème die de droge huid verzorgt en haar herstellend vermogen ondersteunt, is de Biodermal P-CL-E Crème. Gebruik je liever een andere crème of zalf? Zorg er dan voor dat de crème vrij is van alcohol en surfactanten. Ingrediënten die bijdragen aan de verzorging van een droge huid zijn hyaluronzuur, glycerine of manukahoning.
Sommige delen van je gezicht zijn gevoeliger dan anderen. Een droge huid rond je ogen komt veel voor, omdat de huid daar dunner is. Merk je dat de huid rond je ogen droog blijft? Gebruik dan een serum tegen de droge of schrale huid rond je ogen. Dit serum breng je aan voordat je je gezichtscrème opsmeert. Een droge gezichtshuid gaat vaak samen met droge lippen. Vergeet daarom ook niet om goed voor je lippen te zorgen.

Droge huid reinigen

Voelt je huid na het reinigen strak en trekkerig aan? Dan bestaat de kans dat je cleanser te agressief is. Sommige producten reinigen je huid, maar verwijderen tegelijkertijd ook vetten en eiwitten die je huid beschermen tegen uitdroging. Schuimende reinigingsproducten kun je hierdoor beter laten staan, omdat deze zeep en soms ook parfum bevatten die je huid juist uitdrogen. Gebruik bij voorkeur een milde reiniger op basis van melk of olie. Oliën die fijn zijn voor je droge huid zijn camellia-olie of jojoba-olie.
Tip: voeg een drupje olie toe aan de cleanser voor het reinigen.

Routine gezicht reinigen

Een droge huid heeft rust nodig en het is daarom het beste om je gezicht maximaal één keer per dag te reinigen. Doe dit aan het eind van de dag. Reinig je gezicht in de volgende 6 stappen:

 1. Zorg ervoor dat er geen haar in je gezicht valt.
 2. Verwijder make-up met een milde make-upreiniger.
 3. Spoel de cleanser af met lauwwarm water.
 4. Dep je gezicht voorzichtig droog.
 5. Last van een extreem droge huid? Smeer een serum of olie op de droge plekken.
 6. Eindig met een voedende en milde gezichtscrème, zoals onze Kruidvat Hydro SPF15 Dagcrème.

6 tips bij een droge huid

Een droge en gevoelige huid heeft speciale verzorging nodig. Daarom is het goed om bepaalde dingen wel of juist niet te doen. Met deze tips zorg je voor een goed gehydrateerde huid:

 1. Ga niet te vaak onder de douche of in bad. Het liefst wil je iedere dag wel douchen, of twee keer per dag. Maar voor je huid is het beter om wat minder vaak te gaan.
 2. Douche niet te lang. Het is natuurlijk heerlijk om uitgebreid te douchen en een hele medley te zingen. Als het gaat om je huid (en voor het milieu trouwens ook) kun je dit beter niet doen.
 3. Zet de douche niet te warm. Te heet douchen is voor een gevoelige huid niet prettig. Een lauwe straal voelt veel prettiger aan en is ook beter.
 4. Wees zuinig met zeep. Een droge of gevoelige huid reageert niet goed op veel zeep, douchegel of shampoo. Rustig aan dus daarmee.
 5. Dep je huid droog met een lekker zachte handdoek. Dat voelt het prettigst voor je huid.
 6. Besteed aandacht aan je huidverzorging. Kies een vast moment op de dag om je huid in te smeren met een vette zalf of crème.

Foundation voor een droge huid

Een droge huid wil je waarschijnlijk verbergen met foundation, maar met de verkeerde foundation vallen droge plekken juist op. Een matte foundation of een foundation op basis van poeder accentueren de droogte juist. Kies daarom voor een vloeibare en dekkende foundation, die hydraterend is voor de droge huid, zoals de Bourjois 123 Perfect Foundation. Een foundation op oliebasis is ook goed voor je droge huid.
Onze tip: gebruik een blending sponge. Een blending sponge is extra zacht voor een droge huid, waardoor je je foundation egaal en makkelijk aanbrengt!

Droge huid op je lichaam

Een droge huid komt niet alleen in je gezicht voor, maar ook op andere delen van je lichaam. De meest voorkomende droge lichaamsdelen zijn:
• Je handen
• Je voeten
• Je hoofdhuid
Tip: heb je droge, schrale huidplekken op je lichaam of gezicht? Gebruik dan Bepanthen Beschermende Zalf. Deze intensief vettende zalf ondersteunt het huidherstel* en legt bij regelmatig gebruik een beschermende laag op je huid. Deze laag sluit je huid niet af, maar laat haar ademen.

Droge handen

Droge handen zijn een veel voorkomend probleem bij alle leeftijden. Hierdoor kun je last hebben van jeuk, barstjes of schilfertjes op je handen. Dit komt omdat je handen veel worden blootgesteld aan kou, water of zeep.
Mensen met droge handen, hebben vaak ook een droge huid op de ellebogen. Dit kun je herkennen als je huid daar harder wordt. Heb je last van droge ellebogen? Verzorg ze met een volle en hydraterende crème, vaseline of jojoba-olie. Het beste is om dit direct na het douchen te doen.

Droge voeten

Je voeten zijn sterk, maar ook gevoelig. Dit komt omdat ze je gewicht dragen, maar ook door het dragen van (verkeerde) schoenen. Je voeten worden steeds droger, zeker naarmate je ouder wordt. Droge voeten zijn te herkennen aan kloven, eelt, jeuk of roodheid. Ben jij benieuwd hoe je van deze klachten afkomt? Verzorg ze dan met de juiste voetverzorging.

Droge hoofdhuid

Vaak wordt een droge hoofdhuid verward met het hebben van roos. Dit komt omdat je met een droge hoofdhuid ook last kan hebben van jeuk of fijne schilfertjes. Alleen kun je de twee kwalen niet op dezelfde manier verhelpen. Lees hier hoe een droge hoofdhuid ontstaat en wat je ertegen kunt doen.

De beste verzorging voor je droge huid

Heb je een droge huid? Dan weet je nu precies hoe je haar goed verzorgt. Je weet wat mogelijke oorzaken van een droge huid zijn en wat je moet doen als je naast een droge gezichtshuid ook droge handen of voeten hebt.
*Bepanthen bevat Dexpanthenol. Deze stof heeft de bekende eigenschap het huidherstel te ondersteunen.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Olay skincare voor overdag en ’s nachts met i...
close

Next

Gevoelige huid verzorgen: tips en tricks