BLOG Kruidvat

Huidschimmel: oorzaken en behandelingen

Leestijd: 4 minuten
Geplaatst op: 09/08/2021

De kans dat je huid met schimmels in aanraking komt, is groot. Maar de kans dat je hierdoor ook echt een schimmelinfectie oploopt, is gelukkig een stuk kleiner. Deze infectie ontstaat namelijk pas als de schimmel in je huid weet door te dringen. Wil je meer weten over huidschimmel? Lees dan snel door, want hier vertellen we je er alles over.

Wat is huidschimmel?

In je huid, haren en nagels groeien schimmels en gisten. Deze kunnen je huid infecteren en zo een schimmelinfectie veroorzaken. Huidschimmel ontstaat vaak op huidplooien, zoals in je knieholtes, onder je oksels en tussen je vingers of tenen maar kunnen ook op je rug, armen, borst of benen voorkomen.

Hoe ziet huidschimmel eruit?

Een schimmelinfectie op je huid herken je aan rode plekken op je huid. Vaak zijn de randen van deze plekjes wat schilferig. De plekken kunnen jeuken en branderig aanvoelen. Soms ontstaan er ook puistjes of blaasjes waar helder vocht uitkomt. Als je huid net geïnfecteerd is, is ze vaak wit van kleur en vochtig, daarna wordt ze rood en ontstaat de jeuk.

Heeft de plek van de schimmelinfectie de vorm van een ring en is het midden al genezen? Dan noem je dit ringworm.

Welke soorten huidschimmels zijn er?

Op je huid leven allerlei soorten schimmels. Deze schimmels kunnen op verschillende plekken op je lichaam schimmelinfecties veroorzaken:

  • Op je hoofdhuid
  • Op onbehaarde huid
  • In huidplooien
  • Op je handen
  • Op je nagels
  • Op je voeten

Op je hoofdhuid

Hoofdschimmel geeft veel jeuk en kan in het ergste geval zelfs haaruitval veroorzaken. Deze schimmelinfectie moet met speciale antischimmelpillen behandeld worden. Ga voor advies hierover naar je huisarts.

Op onbehaarde huid

Een schimmelinfectie op de onbehaarde delen van je huid noem je ook wel tinea corporis. Deze huidschimmel vind je vaak op je gezicht, je romp, je armen, je benen of de bovenkant van je voeten.

In huidplooien

Je huidplooien zijn vaak vochtig en warm en daarom de ideale plek voor schimmels. Schimmelinfecties ontstaan dan ook vaak in plooien zoals je liezen en je knieholtes.

Op je handen

Een schimmelinfectie op je handen noem je ook wel handschimmel. Deze huidschimmel ontstaat bijvoorbeeld doordat je met je handen voetschimmel aanraakt of als je handen week worden doordat je ze te vaak wast.

Op je nagels

Als je nagels geïnfecteerd zijn, noem je dit ook wel een schimmelnagels of kalknagels. Je nagel wordt dan witgeel van kleur, dik en brokkelig.

Op je voeten

Een schimmelinfectie van je voeten wordt ook wel voetschimmel of zwemmerseczeem genoemd. Je vindt de huidschimmel vooral tussen je tenen en onder je voeten. Tussen je tenen kan de huid door de infectie gaan vervellen.

Hoe ontstaat huidschimmel?

In je leven kom je regelmatig in aanraking met schimmels en gisten. Meestal is dat niet erg. Maar als de beschermingsfunctie van je huid even minder goed werkt, kan de schimmel je huid weten binnen te dringen. Je hebt dan een schimmelinfectie.

Er zijn meerdere dingen die ervoor kunnen zorgen dat je huid zichzelf minder goed weet te beschermen, zoals:

  • Te vaak wassen.  Als je je huid te vaak met zeep wast, verdwijnt de beschermende laag.
  • Een geïrriteerde of beschadigde huid.
  • Verminderde weerstand.
  • Als je vaak lang doucht of in bad gaat

Is huidschimmel besmettelijk?

Ja, huidschimmels zijn besmettelijk en overdraagbaar van mens op mens. Ook kunnen dieren schimmels met zich meedragen en die overbrengen op mensen. Niet alle schimmels veroorzaken gelukkig een infectie, maar als je een huidschimmel hebt is het dus belangrijk om goed op je hygiëne te letten.

Wat kun je doen tegen huidschimmel?

Als je huid geïnfecteerd is geraakt door een huidschimmel kun je het beste een antischimmelcrème gebruiken. De meeste schimmelinfecties zijn namelijk oppervlakkig en daarom goed zelf te behandelen.
Gebruik bijvoorbeeld onze Kruidvat Miconazolnitraat 20mg/g Anti-schimmelcrème* of Canesten SKIN Crème*. Breng een laag van de crème op de plek van de huidschimmel aan. Smeer de crème ruim om de plek heen, de schimmelinfectie zit namelijk meestal verder dan dat je kunt zien. Na twee tot vier weken ga je verbetering zien. Blijf de antischimmelcrème gebruiken totdat je huid volledig is genezen.

Heb je een diepere schimmelinfectie? Ga dan naar je huisarts. Als je eenmaal een schimmelinfectie van je huid hebt gehad, is de kans dat deze terugkomt groter. Gelukkig kun je wel wat dingen doen om een huidschimmel te voorkomen.

* Dit is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.

Huidschimmel voorkomen

Je kunt niet voorkomen dat er schimmels op je huid leven, maar je kunt er wel voor zorgen dat de kans dat deze schimmels een huidinfectie veroorzaken zo klein mogelijk is. Dat doe je door deze tips op te volgen:

  • Was je je huid met zeep? Spoel haar daarna dan goed af en zorg dat er geen zeepresten achterblijven. Je huid zonder zeep wassen kan ook helpen bij het voorkomen van een huidschimmel.
  • Droog je huid na het douchen altijd goed af. Schimmels houden namelijk van vochtige plekken. Vergeet ook niet om goed tussen je vingers en tenen af te drogen. Je kunt hier eventueel ook wat talkpoeder tussen strooien.
  • Draag geen kleding die te strak zit of kan gaan schuren. Deze kunnen je huid namelijk irriteren waardoor infecties kunnen ontstaan.
  • Draag geen schoenen van rubber of plastic. Deze ventileren niet goed.
  • Draag altijd slippers als je naar het zwembad of de sauna gaat. Draag ze ook als je bij je sportclub gaat douchen.

Schimmels op je huid

Op je huid leven allerlei schimmels en gisten. Deze zijn meestal ongevaarlijk, maar als ze in je huid weten door te dringen kunnen ze een infectie veroorzaken. Zo’n schimmelinfectie veroorzaakt jeuk, een branderig gevoel en rode huid. Gelukkig is een huidschimmel goed te behandelen met een antischimmelcrème. Wil je voorkomen dat je nog een keer een huidschimmel krijgt? Droog je huid dan altijd goed af en draag niet te strakke kleding of slecht ventilerende schoenen.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Het antwoord op 15 veelgestelde vragen over j...
close

Next

Gecombineerde huid: oorzaken, reinigen &...