BLOG Kruidvat

Haren wassen: alles wat je moet weten

Leestijd: 9 minuten
Geplaatst op: 03/01/2023

Haren wassen: alles wat je moet weten

Je haren wassen is waarschijnlijk iets wat je regelmatig doet als je staat te douchen. Zeker wanneer je haar wat vettiger of sluik begint te worden, wil je het graag wassen. Maar let je er ook wel eens op hoe je je haar wast? De manier waarop en hoe vaak je je haar wast heeft namelijk invloed op je haarconditie. In deze blog lees je alle ins en outs over haren wassen, zodat je haar in topconditie blijft.

Hoe vaak moet je je haar wassen?

De hamvraag: hoe vaak moet je nu eigenlijk je haren wassen? Haren wassen doen we het vaakst onder de douche. Gemiddeld douchen Nederlanders vijf keer per week en bijna iedereen wast dan zijn haar.

Toch is het niet zo goed voor je haar om het elke keer te wassen als je gaat douchen. Op je hoofdhuid zit namelijk een functioneel laagje vet. Dit laagje talg beschermt je hoofdhuid en de haarzakjes. Zo blijven je haar en hoofdhuid in goede conditie. Door je haar vaak te wassen verdwijnt dit vettige laagje en kan je hoofdhuid sneller uitdrogen en je haar sneller afbreken. Ook maakt je lichaam sneller talg aan, wat weer kan zorgen voor vet haar.

Probeer daarom maximaal een keer per twee dagen je haren te wassen, maar vaak is twee tot drie keer per week al genoeg om je haar de hele week schoon en fris te houden.

Tip: heb je snel vet haar? Lees dan onze blog ‘Vet haar? Zo pak je het aan’ eens door.

Krullend haar en kroeshaar

Heb je krullend haar of kroeshaar? Was het dan zo min mogelijk. Een keer per week is meer dan genoeg, maar minder is ook zeker niet verkeerd. Vooral mensen met kroeshaar zijn erbij gebaat hun haar minder vaak te wassen. Kroeshaar heeft meer vocht nodig dan bijvoorbeeld dun haar. De natuurlijke talg die je hoofdhuid produceert kan dus echt nuttig zijn voor krullende haren.

Kies de juiste shampoo en conditioner

Er zijn enorm veel shampoos en conditioners te koop. Heel erg fijn natuurlijk, maar misschien ook een beetje overweldigend, want waar moet je beginnen!? Welke shampoo of conditioner je moet gebruiken hangt helemaal af van je haartype, of je geverfd haar hebt, het seizoen en allerlei andere factoren.

Het is daarom goed voor je haar om na enkele weken van shampoo en conditioner te wisselen. Je haar en hoofdhuid worden namelijk na een tijdje immuun voor de bestanddelen in je shampoo en conditioner. Door regelmatig te wisselen raken je lokken niet gewend aan de bestanddelen in je shampoo en blijft je haar langer mooi.

Goede shampoo voor vet haar

Heb je bijvoorbeeld snel vet haar? Ga dan voor een shampoo die dit verhelpt, zoals de Guhl Fris en Luchtig shampoo. De shampoo met Yuzu citrus en Hydra Zink-complex vertraagt effectief het snel vet worden van je haar, hydrateert je hoofdhuid en brengt hem weer in balans.

Goede shampoo voor droog haar

Heb je eerder last van droog haar? Ga dan voor een extra hydraterende shampoo of conditioner zoals de L’Oréal Paris Elvive Extraordinary Oil Shampoo en conditioner.

Lees ook onze blogs ‘Droog haar: wat doe je ertegen?’ en ‘Neem afscheid van droog haar’ door om alles te weten te komen over je droge haar.

Goede shampoo voor geverfd of grijs haar

Voor geverfd of grijs haar kan je het beste een shampoo en conditioner zoeken die de kleur van je haar beschermt, zoals de Andrélon zilvershampoo of de Love Beauty and Planet Blooming Colour Muru Muru Butter & Rose Shampoo.

Shampoo en conditioner per seizoen

Regelmatig wisselen van shampoo en conditioner is goed voor je haar en hoofdhuid. Per seizoen vraag t je haar om een andere verzorging. In de zomer schijnt de zon bijvoorbeeld veel feller, wat je haar sneller kan beschadigen. In de koudere maanden heb je te maken met guur en koud weer, wat ook effect heeft op je haarconditie.

In onze blog ‘Beste tips voor het verzorgen van je haar in de zomer’ lees je meer over hoe je je haar kan verzorgen in de warmere periode. In onze blogs ‘6 tips in de herfst’ en ‘Glanzend en gezond haar in de winter’ lees je wat het beste is voor je haar in de koudere periodes van het jaar.

Eerst shampoo, haarmasker of conditioner bij haren wassen?

De volgorde waarin je bepaalde producten gebruikt kan effect hebben op je haarconditie. Er zijn veel theorieën over de volgorde van haarverzorgingsproducten. Want doe je eerst shampoo in je haar of eerst conditioner?

De juiste volgorde blijft nog steeds:

  1. Eerst shampoo
  2. Daarna een haarmasker
  3. Daarna conditioner

Shampoo opent namelijk de haarschubben van je haar en zorgt ervoor dat de shampoo zo diep mogelijk in je haar kan dringen. Wanneer je je haren intensief wil verzorgen kan je een haarmasker gebruiken. De ingrediënten van het haarmasker dringen dieper door in je haar omdat de haarschubben nog open staan. Om die haarschubben vervolgens weer te sluiten heb je een goede conditioner nodig. Een conditioner sluit namelijk de haarschubben en maakt je haar zacht, glad en glanzend.

Tip: Was je haar twee keer achter elkaar met shampoo. De eerste keer is vooral een reiniging. De tweede wasbeurt met shampoo is verzorgend.

Stappenplan haren wassen

Je haren wassen is niet heel ingewikkeld, maar we hopen met dit stappenplan en deze tips je een handje op weg te helpen naar prachtig haar.

  1. Zorg dat je haar volledig nat is voor je er haarverzorgingsproducten in doet. Zorg dat het water niet te heet is. Dit beschadigt je haar en hoofdhuid.
  2. Breng de shampoo naar keuze aan in je haar. Een hoeveelheid ter grootte van een euromunt is vaak al voldoende bij de meeste shampoos om je haar goed te reinigen en te verzorgen. Breng shampoo aan op je hoofdhuid. Je kan deze stap een keer herhalen voor extra verzorging. Spoel de shampoo goed uit voor je een ander product in je haar doet.
  3. Breng een haarmasker aan in je haar. Gebruik maximaal een keer per week een haarmasker. Laat het even intrekken. Spoel het haarmasker goed uit.
  4. Breng de conditioner naar keuze aan in de punten van je haar en laat deze even intrekken. Daarna goed uitspoelen met water.
  5. Knijp je haar uit na het douchen om je haar niet te beschadigen. Wring het niet uit. Ook je haar droogwrijven kan je beter niet doen. Dep je haar droog, of laat je haar opdrogen in een haarhanddoek of katoenen T-shirt.

En tadaa! Heerlijk schone haren in een paar simpele stappen!

Haar wassen zonder shampoo

Is je haar vies, vettig of zit het gewoon niet meer mooi, maar heb je geen tijd om je haar te wassen? Dan is droogshampoo een fijne oplossing. Droogshampoo absorbeert overtollig vet op je hoofdhuid en laat je haar heerlijk ruiken. Maar een droogshampoo reinigt je haar en hoofdhuid niet. Deze tijdelijke oplossing zorgt ervoor dat je het haren wassen een dagje langer kan uitstellen zonder dat je met een onverzorgde coupe rondloopt. Droogshampoos heb je voor elk haartype en in allerlei verschillende geuren.

Ben je benieuwd naar ons assortiment droogshampoos? Bekijk hier het aanbod.

Moet je je haren wassen voor het verven?

Ben je toe aan een nieuwe haarkleur of begint je uitgroei nu wel heel zichtbaar te worden? Dan kan je bij de kapper of thuis met haarkleuring aan de gang gaan. Het is niet nodig om je haar te wassen voor je het gaat verven. Het is de bedoeling dat je haarverf aanbrengt op ongewassen en droog haar. De natuurlijke oliën op je hoofdhuid beschermen je hoofd tegen de chemicaliën van de haarverf.

Let op: Zorg wel dat je haar vrij is van gel, haarlak of andere stylingproducten voor je je haren gaat verven.

Frisse en verzorgde haren

Je bent nu helemaal op de hoogte van alle ins en outs over haren wassen. Ben je benieuwd welke producten uit ons assortiment je kunnen helpen bij jou haar journey? Je vindt alle producten in een van onze winkels of bestel ze eenvoudig via onze webshop.

Disclaimer:
Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 03 januari 2023

close

Previous

Het is tijd voor meer me-time in je leven!
close

Next

Slechte adem? Dit moet je erover weten