BLOG Kruidvat

Haaruitval: dit kun je ertegen doen!

Leestijd: 4 minuten
Geplaatst op: 20/07/2021
hand die haren uit een borstel trekt, vanwege haaruitval

Vooral mannen hebben naarmate ze ouder worden last van haaruitval. Maar ook vrouwen kunnen hiermee te maken krijgen. Wist je dat je gemiddeld wel 100 haren per dag verliest? Dat lijkt natuurlijk een heleboel! Maar dat valt gelukkig mee. Wil je alles weten over haaruitval en wat je ertegen kunt doen? Lees dan gauw verder!

Wat is haaruitval?

Elke haar op je lichaam doorloopt een cyclus, van haargroei tot uitval. Deze cyclus duurt gemiddeld vier jaar en dan valt de haar uit. De haren die je verliest groeien daarna ook weer aan in nieuwe haarzakjes. Het is dus heel normaal dat je wel 100 haren per dag kunt verliezen! Verlies je meer haar dan dat er nieuw haar aangroeit, dan is er waarschijnlijk sprake van een verstoorde cyclus. Een andere benaming voor haaruitval is alopecie.

De oorzaken van haaruitval

Er zijn verschillende oorzaken van haaruitval. Het natuurlijke proces van alopecie kan door de onderstaande oorzaken beïnvloed worden:

Ouderdom

Tijdens je leven verandert de balans van je haargroeicyclus op natuurlijke wijze. Bij de meeste mensen groeien de haren naarmate ze ouder worden minder aan dan dat ze uitvallen en worden de haren dunner. Bijna iedereen krijgt hiermee te maken, maar de invloed van ouderdom op haaruitval verschilt flink per persoon. Vaak is dit erfelijk bepaald. Mannen hebben hier gemiddeld meer mee te maken dan vrouwen, maar ook vrouwen kunnen alopecie door ouderdom krijgen.

Erfelijkheid

Haaruitval wordt doorgegeven via je genen. Daar kun je dus niks aan doen! Als kaalheid in je familie veel voorkomt, is de kans groot dat je er zelf ook mee te maken krijgt. Erfelijkheid is één van de grootste oorzaken van alopecie.

Haaruitval door stress

Heb je veel stress en geen erfelijke aanleg voor kaalheid? Dan is de kans groot dat de stress je uitval veroorzaakt. Nog een reden dus om zo ontspannen mogelijk door het leven te gaan!

Hormonen

Een wisselende hormoonspiegel zorgt voor een hogere kans op haaruitval. Vrouwen hebben tijdens of na hun zwangerschap dan ook vaak last van haarverlies. Door de hormoonwisselingen wordt de haargroeicyclus verstoord en is er geen goede balans tussen haargroei en alopecie.

Ziektes en gezondheid

Bacteriële infecties kunnen leiden tot haaruitval. Maar ook een ongezonde levensstijl kan een oorzaak zijn. Heb je bijvoorbeeld een ijzertekort als gevolg van je voedingspatroon? Dan kan dat gevolgen hebben voor je haargroei. Bij een ernstige ziekte als kanker is de ziekte zelf niet de aanleiding voor alopecie, maar de medicatie daarentegen wel. Chemotherapie is een bekende oorzaak voor acute haarverlies.

Hoofddeksels en haarstijl

Draag je vaak een pet, hoed of muts? Dan krijgt je haar te weinig zuurstof en kan alopecie versterkt worden. Ook bij kapsels waarbij de haren worden strakgetrokken, is de kans op uitval groter. Dus probeer niet te vaak strakke knotjes in je haar te knopen! Vlechten en extensions hebben hetzelfde effect.

Soorten haaruitval

Haaruitval is in verschillende soorten te verdelen. We zetten ze voor je op een rij:

  • Kaalheid bij mannen
  • Hormonale uitval
  • Diffuse haaruitval
  • Pleksgewijze haaruitval

Kaalheid bij mannen

Dit is de meest voorkomende soort haaruitval: kaalheid bij mannen. Dit is erfelijk bepaald. Was je vader en/of je grootvader kaal? Dan is de kans groot dat je daar als man ook mee te maken krijgt. Ook vrouwen hebben vaak last van deze soort haarverlies. Toch zie je dit niet zo snel: bij vrouwen blijft het namelijk beperkt tot dunner wordende haren.

Hormonale uitval

Door een wisselende hormoonspiegel vallen haren sneller uit dan dat ze aangroeien. Vrouwen hebben vaker last van haaruitval door hormonen dan mannen. Zo hebben vrouwen in de overgang, maar ook tijdens de zwangerschap of na de bevalling, soms last van alopecie. Maar ook mannen die hormoonstimulerende middelen gebruiken, zoals anabole steroïden, kunnen hierdoor haarverlies krijgen.

Diffuse haaruitval

Bij diffuse haaruitval is er sprake van acuut haarverlies. Deze soort kent meerdere mogelijke oorzaken. Om de oorzaak te achterhalen is het dan ook belangrijk dat je eerst je huisarts raadpleegt. Hij of zij weet aan de hand van andere symptomen en onderzoeken te achterhalen waardoor je haar zo snel en zo plotseling uitvalt.

Pleksgewijze haaruitval

De naam zegt het al: bij deze soort haaruitval is er sprake van een specifieke plek waar ineens haren verdwijnen. Je kunt hiervoor naar de huisarts, maar vaak groeien de haren na een tijdje vanzelf weer terug. Niks om je zorgen over te maken dus!

Wat te doen tegen haaruitval

Haaruitval is niks om je voor te schamen, maar toch hebben veel mensen er last van. In veel gevallen is het niet te voorkomen, maar toch zijn er een aantal dingen die kunnen helpen tegen haarverlies. Daarom hebben we de beste tips tegen alopecie voor je op een rijtje gezet:

1. Gebruik cafeïneshampoo

Cafeïne heeft een gezonde werking op je haren. Het maakt je haarwortels sterker, waardoor je haar langer in het haarzakje blijft. Ook haarproducten met creatine zijn goed voor je haarwortels. Maar vergis je niet: het drinken van cafeïnehoudende drankjes helpt helaas niet tegen haaruitval!

2. Eet en drink gezond

Om haaruitval te voorkomen is gezonde voeding en voldoende water drinken belangrijk. Eet gevarieerd en drink minstens 1,5 liter water per dag. Eet dagelijks de aanbevolen hoeveelheid eiwitten, vitaminen en mineralen. Probeer gevarieerd te eten en voorkom dat je te veel suiker en ongezonde vetten binnenkrijgt.

3. Zorg goed voor jezelf

Beweeg elke dag voldoende om je bloedcirculatie te bevorderen. Neem voldoende rust en probeer stress te voorkomen. Het klinkt logisch, maar al deze factoren kunnen een aanzienlijk effect hebben op haaruitval. Voorkom overbelasting van je haren: slechte producten als cosmetica, maar ook medicijnen of te veel zonlicht hebben allemaal een slechte invloed op je haar.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Sluit je dag rustig af met deze avondroutine ...
close

Next

Rimpels: oorzaken en verminderen