Kruidvat Blog

5 belangrijke dingen die je moet weten over gordelroos

Wat is gordelroos?

Gordelroos is een huidaandoening die niet bij iedereen erg bekend is. Wil je weten wat gordelroos precies is, of het besmettelijk is en hoe je de klachten kunt verlichten? Lees dan snel door. Hier vind je vijf dingen die je moet weten over gordelroos.

1 – Gordelroos is meestal niet ernstig, maar wel pijnlijk.

Gordelroos is een huidinfectie die huiduitslag veroorzaakt. De huidaandoening is meestal niet ernstig, maar kan wel erg pijnlijk zijn.

Als je gordelroos hebt, heb je hier vaak een paar weken last van. Bij ouderen kunnen de klachten langer aanhouden. Maar het goede nieuws is; als je eenmaal gordelroos hebt gehad, krijg je het vaak niet nog een keer. Heb je wel meerdere keren gordelroos? Neem dan contact op met je huisarts.

2 – Gordelroos wordt veroorzaakt door hetzelfde virus als waterpokken.

De huidaandoening gordelroos wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus. Ditzelfde virus veroorzaakt ook de waterpokken. Niet zo gek dus dat bij beide huidaandoeningen blaasjes op de huid ontstaan.

Veel mensen krijgen als kind waterpokken. Er blijft daarna een klein beetje van het waterpokkenvirus achter in je lichaam. Je draagt het vaak jarenlang bij je zonder hier iets van te merken. Het virus is dan niet actief, maar als het opnieuw geactiveerd wordt, kan je gordelroos krijgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je minder weerstand hebt door ziekte of medicijngebruik of ouder wordt. Gordelroos komt dan ook vaak bij mensen boven de 60 jaar voor.

3 – Je herkent gordelroos aan blaasjes en jeuk.

Het eerste symptoom van gordelroos is een stekende of brandende pijn op je huid en soms jeuk of tintelingen. Je kunt dan ook koorts hebben en je niet fit voelen. Na een aantal dagen krijg je kleine blaasjes en rode plekken op je lichaam of in je gezicht. Slechts in enkele gevallen zorgt gordelroos alleen voor jeuk en roodheid en niet voor blaasjes.

Gordelroos kan overal op je lichaam voorkomen, maar zit vaak maar één kant. De blaasjes zorgen meestal voor veel jeuk en zijn daarom erg vervelend. Het duurt zo’n vijf tot tien dagen tot ze uitdrogen en er korstjes op komen.

4 – Gordelroos is besmettelijk voor mensen die geen waterpokken hebben gehad.

Het varicellazostervirus dat gordelroos veroorzaakt zit in het vocht van de huidblaasjes. Dit vocht is besmettelijk. Het is daarom belangrijk om de blaasjes zo min mogelijk aan te raken. Het kan daarom aan te raden zijn om een wondgaasje over de blaasjes te leggen. Nadat je de blaasjes hebt aangeraakt, is het belangrijk je handen goed te wassen om zo verspreiding van het virus te voorkomen.

Maar als iemand ooit waterpokken heeft gehad, is de kans klein dat je deze persoon besmet. Heb je gordelroos? Dan is het wel verstandig om uit de buurt van baby’s en kinderen te blijven die nog geen waterpokken hebt gehad. Ook is het beter om uit de buurt te blijven van zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand. Je kunt verder wel gewoon naar bijvoorbeeld je werk of familie.

5 – Je kunt jeuk veroorzaakt door gordelroos verlichten.

Goed nieuws: gordelroos gaat meestal gewoon vanzelf weer over. Binnen een maand na de eerste symptomen is de gordelroos weg. Behandeling is dan ook niet per se nodig. Maar omdat de jeuk wel erg vervelend kan zijn, geven wij je hier enkele tips om de jeuk te verlichten:

  • Hoe lastig het ook is, probeer de blaasjes zo min mogelijk aan te raken. Zo voorkom je dat de jeuk erger wordt.
  • Voorkom dat je kleren tegen je huid en de blaasjes schuren en zo jeuk veroorzaken door ze te bedekken met een wondgaasje.
  • Smeer je huid in met een verkoelende zalf of crème. Kruidvat Cetomacrogol Crème verzacht en beschermt je huid. VSM Calendulan Eerste Hulp Zalf voor de Huid ondersteunt het herstellend vermogen van je huid.


Als je koorts heb en je grieperig voelt, kun je ook paracetamol gebruiken om de klachten wat te verlichten. Heb je heftige pijn of geneest de gordelroos niet vanzelf? Neem dan contact op met je huisarts.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Hoe maak je je krul- en steiltang schoon?
close

Next

Wat is eelt en wat doe je eraan?