BLOG Kruidvat

Haaruitval: dit kan je ertegen doen

Leestijd: 10 minuten
Geplaatst op: 09/12/2022

Haaruitval: dit kan je ertegen doen

Klaagt je partner ook dat je losse haren overal in huis liggen? Heel veel mannen, maar ook vrouwen, kunnen naarmate ze ouder worden last krijgen van haaruitval. Wist je dat je gemiddeld wel 100 haren per dag verliest? Dat lijkt natuurlijk een heleboel! Maar dat valt gelukkig mee. Wil je alles weten over haaruitval en wat je kunt doen? Lees dan gauw verder.

Wat is haaruitval?

Om goed te begrijpen waarom je zoveel losse haren hebt, is het belangrijk om eerst even verder in je haargroei te duiken. Gemiddeld heb je zo’n 120.000 haren op je hoofd. Deze groeien vanuit haarzakjes.  Je haar groeit in drie fases:

  1. De groeifase
  2. De overgangsfase
  3. De rustfase

In de groeifase groeit de haar. Deze fase duurt vaak meerdere jaren. Hierna komt de overgangsfase. De groei stopt en de haar gaat wat losser in het haarzakje zitten. Deze fase duurt enkele weken. In de rustfase valt de haar uit en is het haarzakje in rust. Het bereidt zich dan voor op de groei van een nieuwe haar.

Elke haar op je lichaam doorloopt een cyclus, van haargroei tot uitval. Deze cyclus duurt gemiddeld vier jaar en dan valt de haar uit. De haren die je verliest groeien daarna ook weer aan in nieuwe haarzakjes. Het is dus heel normaal dat je tot wel 100 haren per dag kunt verliezen!

Dat je haren verliest, is dus een heel natuurlijk proces. Het is wel goed om te weten dat je haren zich niet allemaal in dezelfde fase bevinden. Anders zou je namelijk op een gegeven moment kaal zijn. Van al die haren op je hoofd zit zo’n 10% tot 15% in de rustfase. Als dit percentage hoger ligt, heb je last van haaruitval. Een andere benaming voor haaruitval is alopecie. Pas wanneer je meer haar verliest dan dat er nieuw haar aangroeit, is er waarschijnlijk sprake van een verstoorde cyclus en valt het onder de noemer haaruitval.

Verschillende soorten haaruitval

Niet alle haaruitval is hetzelfde. Je kan haaruitval grofweg in vier verschillende groepen verdelen. We zetten ze voor je op een rij:

  • Haaruitval bij mannen
  • Hormonale haaruitval
  • Pleksgewijze haaruitval
  • Diffuse haaruitval

Haaruitval bij mannen

Een kleine domper voor de mannen, want van alle soorten haaruitval is dit is de meest voorkomende. Kaalheid bij mannen is vaak erfelijk bepaald. Was je vader en/of je opa kaal? Dan is de kans groot dat je dat ook wordt. Meer weten? Lees dan alles over haarverlies bij mannen.

Hormonale haaruitval

Vooral dames krijgen te maken met deze soort haaruitval. Door een wisselende hormoonspiegel, door bijvoorbeeld zwangerschap, bevalling of de overgang, vallen haren sneller uit dan dat ze aangroeien.

Maar ook mannen kunnen last krijgen van hormonale haaruitval. Mannen die hormoonstimulerende middelen gebruiken, zoals anabole steroïden of voorgeschreven medicatie, kunnen hierdoor haarverlies krijgen.

Pleksgewijze haaruitval

De naam zegt het al: bij deze soort haaruitval is er sprake van een specifieke plek waar ineens haren verdwijnen. Je kunt hiervoor naar de huisarts, maar vaak groeien de haren na een tijdje vanzelf weer terug. Niks om je zorgen over te maken dus!

Diffuse haaruitval

Een heel vervelend soort haaruitval, maar ook een die niet extreem vaak voorkomt. Bij diffuse haaruitval is er sprake van acuut haarverlies. Je verliest dan in een keer bijna alle haren op je hoofd. Heel soms verlies je nog meer lichaamshaar zoals je wenkbrauwen, je wimpers en de haren op je armen, benen en andere plekken.

Deze soort kent meerdere mogelijke oorzaken. Om de oorzaak te achterhalen is het dan ook belangrijk dat je eerst je huisarts raadpleegt. Je huisarts kan aan de hand van andere symptomen en onderzoeken achterhalen waardoor je haar zo snel en zo plotseling uitvalt.

Wat is de oorzaak van haaruitval?

Zoals je net al kort las, zijn er verschillende soorten haaruitval en elk soort wordt gekenmerkt door een paar oorzaken. Maar er zijn meerdere redenen waarom je last kan krijgen van haaruitval. Dit zijn een aantal van de veel voorkomende oorzaken:

  • Erfelijkheid
  • Ouderdom
  • Een slechte gezondheid
  • Verandering in je hormonen
  • Langdurige stress
  • Dragen van knellende hoofdaccessoires, zoals een pet
  • Het vaak stylen van je haar met een föhn, stijltang en andere apparaten
  • Strakke paardenstaarten en andere haarstijlen waarbij je haar strak wordt getrokken
  • Een te laag gewicht
  • Een operatie of een bevalling

De eerste tekenen van haaruitval

Hoe weet je of je haaruitval hebt? Er zijn een aantal kenmerken waaraan je kunt zien dat je waarschijnlijk haaruitval hebt, of in het geval voor mannen kaal wordt:

Kaalheid bij mannen

Bij mannen typeert haaruitval zich vooral door de volgende drie punten:

  • Aan de voorkant krijgt je haarlijn een M-vorm. Je ziet dan links en rechts inhammen
  • De haarlijn trekt zich terug bij je slapen
  • Op je kruin wordt je haar dunner en word je na een tijdje kaal

Haarverlies bij mannen blijft vaak beperkt tot het haar bovenop het hoofd. Je wenkbrauwen en baard blijven ongemoeid.

Eerste tekenen van haaruitval bij vrouwen

Haaruitval bij vrouwen typeert zich vaak door het gelijkmatig dunner worden van het haar. Het volledig kaal worden gebeurt zelden. Haaruitval bij vrouwen herken je vaak aan de volgende signalen:

  • Geleidelijk dunner wordend haar
  • Aan de voorkant krijgt je haarlijn een lichte M-vorm. Je ziet dan links en rechts dunner haar
  • Veel meer losse haren dan normaal na het kammen, douchen of slapen

Wat kan je doen bij haaruitval?

Er zijn verschillende manieren om je haargroei te ondersteunen:

  • Gebruik shampoo tegen haaruitval
  • Zorg voor een gezonde levensstijl
  • Eet gezond en neem eventueel een vitaminesupplement ter aanvulling
  • Vermijd teveel gebruik van stylingproducten en -apparaten
  • Ga voor goede accessoires en haarproducten
  • Voorkom stress

Gebruik shampoo tegen haaruitval

Wil je tijdens het douchen wat doen tegen haaruitval? Dan is er speciale haarverzorging om haaruitval tegen te gaan, zoals:

  • Alpecin haarverzoring;
  • Plantur39;
  • Of Kruidvat haarspray.

Alpecin haarverzorging

Alpecin haarverzorging. Deze shampoos remmen de werking van testosteron bij de haarwortel en daarmee de erfelijk bepaalde vorm van kaalheid. Ook helpt Alpecin om fijn en futloos haar sterker te maken. Ze zijn dermatologisch getest en zelfs geschikt voor mensen met een zeer gevoelige hoofdhuid. Je kunt de producten dagelijks gebruiken. De voordelen van Alpecin shampoo:

  • Werkt tegen erfelijk bepaald haarverlies
  • Maakt futloos en fijn haar sterker
  • De cafeïne in Alpacin stimuleert de haarwortels

Plantur39

Plantur39 Cafeïne Shampoo helpt haaruitval voorkomen en verstevigt je haar. De shampoo is speciaal ontwikkeld voor vrouwen vanaf 40 jaar.

De activerende cafeïne in Plantur39 dringt bij het wassen door tot in de haarfollikels. Hierdoor wordt (vroegtijdig) haaruitval als gevolg van de menopauze verminderd. De shampoo zorgt ervoor dat je kapsel haar volume behoudt en is geschikt voor fijn en breekbaar haar. De voordelen van Plantur39 Cafeïne Shampoo:

  • Voorkomt haaruitval veroorzaakt door de menopauze
  • Het fyto-cafeïnecomplex activeert de haarwortels al bij het wassen
  • Het witte thee-extract verbetert de weerstand van je haar
  • Zink en niacine zijn belangrijke groeifactoren voor gezonde haarwortels

Kruidvat Haarspray

Camoufleer dunbehaarde en kalende plekken op natuurlijke wijze met Volume Hair Plus Donker Bruin Verdikkende Hairspray. De spray is ook ideaal bij uitgroei van geverfd haar of het camoufleren van grijze haren.

Volume Hair Plus Donker Bruin Verdikkende Hairspray bevat gekleurde, haarverdikkende vezeltjes die met het blote oog niet zichtbaar zijn. De vezeltjes nestelen zich tussen jouw eigen haar en verdikken op die manier het haarvolume.

De Volume Hair Plus Donker Bruin Verdikkende Spray is geschikt voor mannen en vrouwen. Hij is eenvoudig in gebruik en makkelijk uitwasbaar met shampoo. De spray is dermatologisch getest en veilig voor elk haartype en hoofdhuid.

Zorg voor een gezonde levensstijl

Het klinkt erg cliché, maar een gezonde en gebalanceerde levensstijl is niet alleen heel belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor je uiterlijk. Stop met roken, vermijd alcohol zoveel mogelijk en probeer genoeg  te drinken en groente, fruit en vette vis te eten, zodat je gehydrateerd blijft en genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook dagelijks een half uurtje bewegen, door bijvoorbeeld een ommetje te maken, is goed voor de doorbloeding.

Neem vitaminen voor je haarconditie

We zeiden het net al even, zorg dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt via je dagelijkse voeding. Kruidvat huid, haar en nagels is zo’n supplement een handje kan helpen. Hierin zit o.a. biotine (vitamine B8), selenium en zink die goed zijn voor je haren en je haar sterk houden.

Vermijd stylingproducten en -apparaten

Gebruik zo min mogelijk je haardroger en stylingtools. Droog je haar, als het kan, aan de lucht. Wil je je haar toch stylen? Gebruik dan eerst een spray die het tegen de hitte beschermt, zoals de.

Ga voor goede accessoires en haarproducten

Zorg dat je haarborstel schoon en droog blijft. Haal de losse haren na elke kambeurt uit je borstel. Vermijd plastic en metalen borstels, die beschadigen je haar sneller.

Draag je je haar vaak in een paardenstaart? Doe elastiekjes dan minder strak in je haar. Of nog beter: gebruik kabelelastieken. Deze zitten minder strak om je haar dan gewone haarelastieken en beschadigen het zo minder snel.

Voorkom stress

Stress is bijna altijd een factor wanneer je last hebt van een kwaaltje. Voorkom stress en zorg ervoor dat je regelmatig ontspant. Probeer bijvoorbeeld eens een yogalesje of ga naar de masseur voor een hoofd- en gezichtsmassage. Vraag ook eens of je kapper je hoofdhuid wilt masseren. Je ontspant dan niet alleen, maar stimuleert ook nog eens de doorbloeding van je hoofdhuid. En dat zorgt voor een betere haargroei.

Ga haaruitval tegen

Nu je precies weet wat haaruitval is, wat de oorzaken zijn en wat je kunt doen ben je vast heel benieuwd geworden naar alle producten die je kunnen helpen om haaruitval tegen te gaan. Neem vooral een kijkje in onze webshop of kom naar een van onze winkels.

Disclaimer:

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 09 december 2022

close

Previous

Bodylotion of huidolie: welke huidverzorging ...
close

Next

Aften voorkomen? Ontdek onze 5 tips!