BLOG Kruidvat

Droge lippen: zo maak je je schrale lippen weer zacht

Read time: 6 minutes
Posted on: 01/01/2021

Droge lippen: zo maak je je schrale lippen weer zacht

Iedereen heeft wel eens schrale of kapotte lippen, vooral tijdens koude en gure dagen. Ben jij benieuwd wat helpt tegen droge lippen? Lees dan snel verder! Hier ontdek je namelijk hoe droge lippen ontstaan en welke producten dan fijn zijn om te gebruiken.

Wat zijn droge of schrale lippen?

Wanneer je lippen uitgedroogd zijn, missen ze een vetlaagje dat ze beschermt. Ze worden droog en dat merk je aan losse velletjes en soms pijnlijke kloofjes. In alle seizoenen kun je last krijgen van droge lippen, maar in de zomer en winter zijn er bepaalde factoren die de kans op uitdroging van je lippen vergroten.

Droge lippen in de zomer

Het weer heeft veel invloed op je huid en dus ook op die van je lippen. Door de uv-stralen van de zon verdampt het vocht in je lippen sneller en is de kans op uitdrogen groter. Niet zo gek dus dat je in de zomer of tijdens een zonvakantie sneller droge lippen hebt.

De beste tip die we je hierbij kunnen geven is je lippen beschermen met een lippenbalsem met SPF en genoeg drinken.

Droge lippen in de winter

In de winter is de zonkracht een stuk minder, maar is het wel een stuk guurder. De wind zorgt ervoor dat je lippen kunnen uitdrogen. Denk je dat binnen zitten dan beter is? Dan heb je het mis. Door de verwarming is de lucht in huis vaak droog wat je lippen ook weer uit kan drogen. Verzorg je lippen in de winter daarom regelmatig met een lippenbalsem, zeker wanneer ze de eerste tekenen van uitdroging vertonen.

Symptomen van droge lippen

Als je lippen uitgedroogd zijn, voelen ze niet alleen droog aan, vaak zien ze er ook droog uit. Zo herken je droge lippen:

 • Velletjes op je lippen
 • Barsten, scheuren en/of kloofjes op je lippen
 • Roodheid rondom je lippen
 • Een trekkerig of branderig gevoel

Oorzaken van droge lippen

Je lippen hebben niet genoeg talgklieren. Hierdoor missen ze van nature een vetlaagje dat ze beschermt. Daarnaast is de huid van je lippen dun en kwetsbaar. Hierdoor zijn ze gevoelig voor bijvoorbeeld:

 • Weersomstandigheden
 • Airco
 • Droge lucht
 • Weinig water drinken
 • Verkeerde lippenbalsem/lippenstift
 • Verkeerde tandpasta
 • Lip Plumbers
 • Vitaminetekort
 • Medicijnen

Al deze dingen kunnen ervoor zorgen dat je lippen uitdrogen. Zijn je lippen droog? Dan is het belangrijk om ze goed te verzorgen en zo te beschermen.

Wat kun je doen tegen uitgedroogde lippen?

Zoals je hierboven gelezen hebt, zijn er verschillende oorzaken van schrale lippen. Hierdoor kun je ze ook op verschillende manieren behandelen. We geven je een aantal tips om uitgedroogde lippen te verzorgen en te voorkomen. Ook lees je welke producten je het beste kunt gebruiken bij droge lippen.

Tips bij droge lippen

Zijn je lippen uitgedroogd? Volg dan onderstaande tips. Deze kunnen je ook helpen om uitdroging van je lippen te voorkomen:

 1. Drink voldoende water: 1,5 tot 2 liter per dag.
 2. Lik niet aan je lippen: bij droge lippen heb je de neiging om ze nat te likken met je tong. Dit kun je beter niet doen, want dit droogt je lippen alleen maar meer uit.
 3. Gebruik een luchtbevochtiger: plaats een luchtbevochtigersysteem in huis dat de luchtvochtigheid controleert.
 4. Eet meer groente en fruit: een gezond dieet verlicht veel kwalen. Droge lippen kunnen veroorzaakt worden door een tekort aan vitaminen en/of mineralen. Eet daarom gezond en gevarieerd.
 5. Scrub je lippen: Scrub je lippen een keer per week en haal dode huidcellen weg. Hierdoor worden je lippen weer zacht en soepel. Let wel op! Doe dit niet als je (open) wondjes op je lippen hebt.
 6. Wissel van tandpasta: sommige tandpasta’s bevatten sodium laureth sulfate (SLS). Kies voor een tandpasta die dit niet heeft. Dit is zachter voor je lippen.

Handige producten bij droge lippen

Zijn je lippen droog en wil je ze verzorgen? Dan zijn er verschillende (lip)producten te koop die je kunnen helpen, zoals een lippenbalsem en hydraterende lipstick.

Lippenbalsem beschermt tegen weersomstandigheden. Kies voor een natuurlijke lippenbalsem met SPF, zoals onze Kruidvat Soft SPF6 Lippenbalsem. Daarmee zijn je lippen ook beschermd tegen zonlicht. Wil je je lippen liever ook wat kleur geven? Kies dan voor een lipstick, maar let wel op de ingrediënten van je lippenstift. Er bestaat een kans dat er stofjes in zitten die je lippen uitdrogen. Kies daarom voor een lippenstift die niet alleen je lippen kleurt, maar ook hydrateert. Kies bijvoorbeeld voor onze Kruidvat Best of Both Lip Color & Balm.

Heb je extreem droge lippen? Dan kan vaseline uitkomst bieden. Deze vette crème hydrateert je lippen intensief. Dit kleine potje Vaseline Original Lip Therapy is ideaal voor in je handtas.

In onze webshop vind je verschillende fijne lippenbalsems en verzorgende lippenstiften. Neem snel een kijkje in ons ruime assortiment.

Verzorg je droge lippen goed

Hopelijk kun je met bovenstaande tips uit de voeten om je droge en schrale lippen te behandelen en te verzorgen. Merk jij dat niet alleen je lippen droog zijn, maar andere lichaamsdelen ook? Ontdek dan hier alle oorzaken van een droge huid.

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 13 september 2022

close

Previous

Help! Hoe ga je om met maskne?
close

Next

Kruidvat Active Fluor Cool Mint tandpasta uit...