
Cellulite: dit wil je weten over een sinaasappelhuid
Veel mensen schamen zich voor cellulite, ook wel sinaasappelhuid genoemd. Deze kleine putjes in je huid verschijnen meestal op je benen en billen naarmate je ouder wordt, maar ze komen ook bij jongeren voor. Toch is het niks om je voor te schamen! Cellulite is namelijk een hele normale aandoening en komt bij heel veel mensen voor. Waardoor ontstaat cellulite? Wat kun je eraan doen en hoe voorkom je een sinaasappelhuid? Je leest het allemaal hier.
Wat is cellulite?
Cellulite komt vooral veel voor bij (oudere) vrouwen, maar ook mannen en jongeren kunnen er mee te maken krijgen. Het zijn kleine putjes of kuiltjes die voornamelijk op je dijen, billen en benen voorkomen. Dat komt omdat vetcellen op deze plekken dichter onder je huid zitten. Maar cellulite kan ook zeker op andere plekken ontstaan, bijvoorbeeld op je gezicht of borsten.
Vaak wordt gedacht dat cellulite door overgewicht of een te hoog vetpercentage komt. Maar dat is niet waar. Je kunt namelijk ook heel weinig vet hebben en alsnog last hebben van cellulite. En ook lang niet iedereen met overgewicht heeft last van cellulite.
Cellulite of cellulitis?
De meeste mensen denken bij de putjes op je billen en benen aan cellulitis. Maar dat klopt niet. Er is namelijk een groot verschil tussen cellulitis en cellulite.
Bij cellulitis is er sprake van een bacteriële infectie van het onderhuidse bindweefsel. Je huid is dan vaak rood en gezwollen De putjes op je billen of benen zijn dus geen cellulitis.
Heb je cellulitis? Raadpleeg dan je huisarts.

Oorzaak van cellulite
De aanleg voor cellulite wordt veroorzaakt door de aanmaak van vetcellen op jongere leeftijd. Als je in de groei bent en je eet (te) veel , is de kans groter dat je er op latere leeftijd last van krijgt. Dat wil niet zeggen dat je dan ook overgewicht moet hebben om cellulite te krijgen. Je kunt namelijk veel vetcellen aanmaken en toch slank blijven.
Cellulite verminderen of voorkomen
Het is niet met zekerheid te zeggen dat je cellulite kunt voorkomen door op jonge leeftijd gezond te eten. Wel kun je stellen dat ook op jonge leeftijd een gezond voedingspatroon kan helpen om de kans op cellulite te verkleinen. Roken en veel alcohol drinken dragen ook bij aan de aanleg voor cellulite. Roken beïnvloedt namelijk de bloedsomloop wat bijdraagt aan de ontwikkeling en aanleg van cellulite.
Ook aanleg speelt een rol. De aanleg voor cellulite verschilt per persoon. Mannen hebben er minder mee te maken dan vrouwen. Dat komt doordat het vrouwelijke hormoon oestrogeen bijdraagt aan het ontstaan van cellulite.
Wat kun je doen tegen cellulite?
Helaas is cellulite nooit helemaal weg te krijgen. Wel kun je de zichtbaarheid van cellulite op je huid verminderen met deze tips:
- Eet gezond en drink 1,5 tot 2 liter per dag
- Beweeg
- Voorkom stress
- Masseer je huid
Eet gezond
Gezond eten en voldoende drinken (1,5 tot 2 liter per dag) is altijd belangrijk. Daarmee zorg je dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je dagelijks nodig hebt en blijf je op gewicht.
Beweeg
Veel bewegen is goed voor je vetverbranding, maar ook voor de afvoer van afvalstoffen en je bloedsomloop. Probeer iedere dag minimaal 10.000 stappen te zetten om aan je dagelijkse aanbevolen beweging te komen. Ook regelmatig sporten draagt bij aan een gezonde huid en kan helpen tegen cellulite.
Voorkom stress
Stress heeft invloed op je hormoonhuishouding, wat misschien kan leiden tot cellulite. Zorg voor voldoende nachtrust en probeer ademhalingsoefeningen te doen bij overmatige stressklachten.
Masseer je huid
Door je huid te masseren bevorder je je bloedcirculatie. Hierdoor worden afvalstoffen beter afgevoerd. Zo kan regelmatig masseren helpen om cellulite te verminderen. Let erop dat het bindweefsel hierbij richting het hart wordt gemasseerd, dus vanaf je hoofd naar beneden bewegen en vanuit je benen juist omhoog.
Meer weten? Lees hier alles over bindweefselmassage.
Tip: ons Kruidvat Shapewear Anti-Cellulite ondergoed helpt cellulite te verminderen. De speciale garens hebben een masserende werking die goed is voor je doorbloeding.
Cellulitebehandeling
In sommige gevallen kan een professionele behandeling helpen tegen cellulite. Omdat het nooit te garanderen is dat de cellulite helemaal verdwijnt, is het belangrijk eerst je huisarts te raadplegen. Een dermatoloog kan je vervolgens advies geven over de verschillende mogelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lasertherapie.
Anti-cellulite: bye bye sinaasappelhuid!
Zo, je weet nu alles over cellulite en hoe je de putjes op je benen kunt verminderen. Vergeet daarnaast niet om goed voor je huid te zorgen, bijvoorbeeld door haar regelmatig in te smeren met een bodylotion.
Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.
Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 19 januari 2023