BLOG Kruidvat

Zonneallergie: wat is het en handige tips

Leestijd: 6 minuten
Geplaatst op: 21/06/2022

Zonneallergie: wat is het en handige tips

Word jij ook altijd blij als het zonnetje weer schijnt? Voor mensen met een zonneallergie geldt dit helaas niet. Na enkele uren in de zon kunnen zij last krijgen van een rode huid, bultjes, blaasjes en vervelende jeuk. Zij zijn allergisch voor zonlicht en blijven soms het liefst binnen. Maar wat veroorzaakt zonneallergie en wat kun je ertegen doen? Hier ontdek je alles wat je moet weten over deze allergie.

Wat is zonneallergie?

Bij een zonneallergie is je huid (over)gevoelig voor ultraviolet licht. Bij blootstelling aan de zon reageert je huid daar vaak fel op. Ze wordt rood, er ontstaan blaasjes en bultjes en je krijgt vaak vervelende jeuk. Zonneallergie is niet ernstig, maar wel heel vervelend.

Wat is het verschil tussen zonneallergie en zonnebrand?

Heb je te lang in de zon gelegen? Dan bestaat de kans dat je huid rood en gevoelig wordt. Ze is dan meestal verbrand. De symptomen van zonneallergie lijken op die van zonnebrand, maar het is niet precies hetzelfde.
Je huid verbrandt door de zon als je te lang (onbeschermd) in de zon bent geweest. Je huidtype bepaalt hoe snel je verbrandt. Als je huid verbrand is, is ze rood, voelt ze warm aan en heb je daarbij soms last van pijn en zwellingen. Als je heel erg verbrand bent, kan je ook koorts krijgen en je ziek voelen.
Als je zonneallergie hebt, ben je overgevoelig voor uv-stralen. Zonneallergie kan al ontstaan als je heel kort in de zon bent geweest. De symptomen lijken op zonverbranding, maar daarnaast heb je ook vaak last van vervelende jeuk.

Dit zijn de verschillen op een rijtje:

Zonverbranding:
• Er is sprake van verbranding als je te lang (onbeschermd) in de zon bent geweest. Hoe lang dat is, verschilt van persoon tot persoon en heeft te maken met je huidtype.
• Je hebt vooral last van een rode huid, pijn, zwellingen en warme plekken op je huid.
• Van verbranding kun je ook ziek worden. Je kunt koorts krijgen.
Zonneallergie:
• Zonneallergie kan al ontstaan als je maar heel even in de zon bent geweest.
• Kan plotseling bij iedereen ontstaan, zonder dat je ooit eerder zonneallergie hebt gehad.
• Jeuk is een kenmerkend symptoom van zonneallergie. Daarnaast lijken de symptomen op zonverbranding.

Wat veroorzaakt zonneallergie?

Als je zonneallergie hebt, is je huid overgevoelig voor (zon-)licht. Sommige mensen zijn van nature overgevoelig voor ultraviolet licht. Er zijn drie soorten uv-stralen:

 1. Uv A-stralen
 2. Uv B-stralen
 3. Uv C-stralen
  Uv C-stralen worden tegengehouden door de ozonlaag en bereiken je huid daarom niet. Uv B-stralen worden voor een groot deel nog tegengehouden door de ozonlaag, maar bereiken ook voor een deel je huid. Uv A-stralen komen het meest op je huid. Zonneallergie ontstaat dan ook door een blootstelling aan uv A-stralen. Iedereen kan een allergie voor de zon ontwikkelen, zelfs als je er nog nooit eerder last van hebt gehad.
  Zonneallergie kan ook veroorzaakt worden door medicatie, crèmes, planten, kruiden of een auto-immuunziekte. Dit wordt ook wel fotoallergie genoemd. De combinatie van zonlicht en een chemische stof veroorzaakt dan een (sterkere) reactie van je huid.

Aanleg voor zonneallergie

Huidtype en aanleg spelen vaak een rol bij het wel of niet of ontwikkelen van zonneallergie. Veel mensen met een lichte huid zijn gevoeliger voor zonlicht. Zonneallergie komt vaker bij volwassenen voor dan bij kinderen. De allergische reacties zijn het heftigst aan het eind van de lente en het begin van de zomer. In de loop van het zomerseizoen went je huid aan de zon en worden je klachten minder of verdwijnen soms zelfs.

Wat zijn de symptomen van zonneallergie?

Nadat je in de zon bent geweest, krijg je na ongeveer 24 tot 48 uur een allergische reactie. Hoe je dit merkt, verschilt per persoon. Als je overgevoelig bent voor uv-straling uit dit zich vaak in:
• Roodheid
• Jeuk
• Vochtophopingen
• Bultjes
• Blaren
• Zonneblaasjes
Deze symptomen zijn vaak zichtbaar op delen van je huid die in de zon geweest zijn, maar kunnen ook op plekken voorkomen die niet aan de zon blootgesteld zijn. De symptomen ontstaan soms als je maar heel kort in de zon geweest bent. In extreme gevallen kun je zelfs een allergische reactie krijgen door onder de zonnebank te gaan of in het licht van een gloeilamp of tl-balk te zitten.

Wat kun je doen tegen zonneallergie? 9 handige tips

Als je overgevoelig bent voor zonlicht is dat heel vervelend. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen als je een zonneallergie hebt. Dit zijn onze beste tips:

 1. Laat je huid wennen aan de zon
 2. Smeer je goed in
 3. Gebruik de juiste antizonnebrand
 4. Blijf tussen 11.00 en 15.00 uur uit de zon
 5. Smeer je elke dag in
 6. Bedek je huid
 7. Droog je af na het zwemmen
 8. Koel je huid na het zonnen
 9. Laat je huid met rust

Laat je huid wennen aan de zon

Als in de lente de zon weer meer schijnt, is het erg aantrekkelijk om volop van de zon te genieten. Maar voor je (over)gevoelige huid is het beter om rustig aan de zon te wennen. Ga de eerste dagen daarom niet te lang de zon in en bouw dit langzaam op.

Smeer je goed in

Ga je de zon in? Smeer je dan altijd goed in met antizonnebrand. Doe dit een half uur voordat je de zon in gaat en smeer je elke twee uur opnieuw in.

Gebruik de juiste antizonnebrand

Uv A-stralen zijn verantwoordelijk voor het veroorzaken van je zonneallergie. Kies daarom altijd voor een anti-zonbrand met uv A-bescherming. Daarnaast is het goed om voor een antizonnebrand te kiezen die speciaal is ontwikkeld voor de gevoelige huid. Veel mensen met zonneallergie hebben namelijk een wat lichtere en gevoeligere huid.

Blijf tussen 11.00 en 15.00 uur uit de zon

Tussen 11.00 en 15.00 uur zijn de uv-stralen het sterkst en dus het schadelijkst voor je huid. Vermijd de zon daarom op dit heetste moment van de dag.

Smeer je elke dag in

Ook als je niet de zon in gaat, reageert je huid soms op het zonlicht. De uv A-stralen komen namelijk door bijvoorbeeld een parasol of glas heen. Smeer je daarom elke dag goed in.

Bedek je huid

Als je zonneallergie hebt, is het verstandig om je huid zoveel mogelijk te bedekken als je de zon in gaat. Trek daarom luchtige kleding aan en zet een hippe zonnehoed op je hoofd om ook je hoofd- en gezichtshuid te beschermen. Let er wel op dat zeker wat dunnere kleding nog altijd wat uv-straling doorlaat. Insmeren blijft daarom belangrijk.

Droog je af na het zwemmen

Heb je een verfrissende duik in de zee of het zwembad genomen? Droog je huid dan af voordat je in de zon gaat liggen. Je natte huid is namelijk gevoeliger voor zonlicht.

Koel je huid na het zonnen

Na het zonnen is het heerlijk om je huid te verwennen met een verkoelende en verzorgende aftersun, zeker als je toch wat last hebt van jeuk of een rode huid. Heb je geen aftersun in huis? Dan helpt komkommer ook. Leg wat schijfjes komkommer op je huid om de jeuk te verzachten.

Laat je huid met rust

Last van jeuk? Niet krabben! De jeuk wordt zo alleen maar erger. Koel je huid met natte doeken.

Is zonneallergie te voorkomen?

Een allergie voor de zon is helaas niet te voorkomen. Wat je wel kunt doen, is je huid rustig laten wennen aan de zon. Je hebt dan minder last van de zonneallergie. Je huid wordt dikker en maakt pigment aan waardoor ze beter beschermd is tegen de uv-stralen. Ga de eerste zonnige dagen van het jaar dus slechts een kwartiertje de zon in en bouw dit langzaam op.

Zonneallergie: zo geniet je weer van de zon

Als je (over)gevoelig bent voor zonlicht is dat erg vervelend. Na blootstelling aan de zon krijg je last van bultjes, een rode huid en jeuk. Gelukkig weet je nu precies wat je kunt doen om zonneallergie te verminderen en je huid goed te beschermen. Zo geniet je weer volop van de zon!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Voorkom een zonverbrande huid
close

Next

Examenstress? Tips om ermee om te gaan