BLOG Kruidvat

8 tips om zonneallergie te voorkomen

Read time: 2 minutes
Posted on: 08/09/2020

Allergisch voor de zon? Wij helpen je

Lekker in het zonnetje op het terras, op vakantie bruin worden op het strand of zomers zonnen bij het zwembad. Klinkt allemaal heerlijk toch? Maar als je zonneallergie hebt, is dat alles behalve heerlijk. Doordat je (over)gevoelig bent voor zonlicht, krijg je een rode huid, zonneblaasjes, bultjes en jeuk. Hier ontdek je wat je kunt doen tegen zonneallergie.

Hoe voorkom je zonneallergie?
Zonneallergie is helaas niet te voorkomen. Je aanleg en huidtype bepalen of je een allergie voor uv-stralen ontwikkelt. Maar gelukkig kun je je huid wel zo goed mogelijk beschermen tegen de zon om die vervelende jeuk, blaasjes en bultjes te voorkomen. En dat doe je zo:

  1. Laat je huid wennen aan de zon.
    Als in de lente de zon weer meer schijnt, is het erg aantrekkelijk om volop van de zon te genieten. Maar voor je (over)gevoelige huid is het beter om rustig aan de zon te wennen. Ga de eerste dagen daarom niet te lang de zon in en bouw dit langzaam op.
  2. Smeren, smeren, smeren.
    Ga je de zon in? Smeer je dan altijd goed in met anti-zonnebrand. Doe dit een half uur voordat je de zon in gaat en smeer je elke twee uur opnieuw in.
  3. Gebruik anti-zonnebrand met uv A-bescherming.
    Uv A-stralen zijn verantwoordelijk voor het veroorzaken van je zonneallergie. Kies daarom altijd voor een anti-zonbrand met uv A-bescherming. Meer weten? Lees dan De beste zonnebrandmiddelen bij zonneallergie.

4. Blijf tussen 11.00 en 15.00 uur uit de zon. Tussen 11.00 en 15.00 uur zijn de uv-stralen het sterkst en dus het schadelijkst voor je huid. Vermijd de zon daarom op dit heetste moment van de dag.

5. Smeer je elke dag in.
Ook als je niet de zon in gaat, reageert je huid soms op het zonlicht. De uv A-stralen komen namelijk door bijvoorbeeld een parasol of glas heen. Smeer je daarom elke dag goed in.

6. Bedek je huid.
Als je zonneallergie hebt, is het verstandig om je huid zoveel mogelijk te bedekken als je de zon in gaat. Trek daarom luchtige kleding aan en zet een hippe zonnehoed op je hoofd om ook je gezichtshuid te beschermen. Let er wel op dat zeker wat dunnere kleding nog altijd wat uv-straling doorlaat. Insmeren blijft daarom belangrijk.

7. Droog je af na het zwemmen.
Heb je een verfrissende duik in de zee of het zwembad genomen? Droog je huid dan af voordat je in de zon gaat liggen. Je natte huid is namelijk gevoeliger voor zonlicht.

8. Koel je huid na het zonnen.
Na het zonnen is het heerlijk om je huid te verwennen met een verkoelende en verzorgende aftersun, zeker als je toch wat last hebt van jeuk of een rode huid. Heb je geen aftersun in huis? Dan helpt komkommer ook. Leg wat schijfjes komkommer op je huid om de jeuk te verzachten.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

3 zonnebrandcrèmes met SPF30 onder de 10 euro...
close

Next

5 leuke coronaproof activiteiten voor in de k...