Kruidvat Blog

Glycerine: waarom is dat goed voor je huid en haar?

Het geheim voor een goede hydratatie

Als je de ingrediëntenlijst van je verzorgingsproducten bekijkt, kom je waarschijnlijk vaak het ingrediënt glycerine tegen. En dat is niet zonder reden. Glycerine mag namelijk niet ontbreken in je haar- en huidverzorgingsroutine, zeker niet als je een droge huid of droog haar hebt. Hier ontdek je waarom.

Wat is glycerine?

Glycerine is een humectans, ook wel bevochtigingsmiddel genoemd. Dit is een wateraantrekkende stof. Glycerine heeft daardoor het vermogen om waterdamp uit de lucht aan te trekken en vocht vast te houden.

Glycerine is een lichaamseigen stof die helder en geurloos is. Dit stofje zit van nature al in de bovenste laag van je huid. Maar daarnaast kom je het ingrediënt ook veel tegen in producten voor je huid en haar. Het is namelijk erg belangrijk voor een goede hydratatie.

Glycerine en je huid

Wat doet glycerine voor je huid?
Glycerine is erg belangrijk voor een goede vochtbalans van je huid. Glycerine wordt makkelijk door je huid opgenomen en bindt zich daar aan het vocht. Hierdoor gaat hij vochtverlies tegen en is je huid beschermd tegen uitdrogen. Het ingrediënt heeft een lichte textuur. Het verstopt je poriën daarom niet. Als je een huidverzorgingsproduct met glycerine op je huid hebt aangebracht, blijft ze lang gehydrateerd. Dit zorgt voor een goede huidbarrière en een zachte huid.

Doordat je huid goed gehydrateerd blijft, zijn fijne lijntjes en rimpels minder zichtbaar. Daarom is glycerine ook perfect in de strijd tegen huidveroudering. Heb je wallen of donkere kringen onder je ogen? Ook dan kan een product met glycerine helpen. Gebruik bijvoorbeeld deze Biodermal Wallen & Donkere Kringen Oogcrème. De crème vermindert de zichtbaarheid van wallen en donkere kringen en vervaagt rimpels en fijne lijntjes.

Voor welk huidtype werkt glycerine het beste?
Doordat glycerine ervoor zorgt dat je huid minder vocht verliest, is dit ingrediënt vooral perfect voor een droge huid. Maar ook voor elk ander huidtype is een goede vochtbalans belangrijk. Glycerine is daarom onmisbaar in je huidverzorgingsproducten.

Wil je de kracht van glycerine zelf ontdekken? Probeer dan bijvoorbeeld de milde en 100% vegan Kruidvat Natures Sensitive Day & Night Cream met biologische melisse en biologische toverhazelaar. Deze dag- en nachtcrème kalmeert je gevoelige huid en voorkomt irritatie.

Glycerine en je haar

Wat doet glycerine voor je haar?
Maar glycerine is niet alleen goed voor je huid, het doet ook wonderen voor je haar. Het ingrediënt helpt je haar om het vocht vast te houden en maakt het zo minder droog. Glycerine herstelt je gespleten haarpunten, voorkomt pluis en stimuleert de haargroei.

Wil je het zelf proberen? Haal dan bijvoorbeeld één van The Milk Masks van Garnier Loving Blends  in huis. Deze haarmaskers met glycerine geven je lokken een intense hydratatie zonder ze te verzwaren.

Voor welk haartype werkt glycerine het beste?
Voor alle haartypen is het belangrijk om vocht goed vast te houden. Glycerine is daarom goed voor elk haartype. Maar als je droog of breekbaar haar hebt, kan glycerine echt een uitkomst zijn. Als je je haar regelmatig verft of föhnt voelt het snel droog en broos aan. Glycerine zorgt ervoor dat je haar het vocht beter vast houdt en zorgt er zo voor dat het minder droog en breekbaar wordt.

Is glycerine veilig te gebruiken?
Glycerine is afkomstig van planten en is niet schadelijk voor je huid. Het ingrediënt is veilig in gebruik, ook als je een gevoelige huid hebt of zwanger bent. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je huid een allergische reactie op een ingrediënt geeft. Wordt je huid na het gebruik van een bepaald product rood of begint ze te jeuken? Stop dan direct met het gebruik.

En hoe zit het met pure glycerine?
Naast dat glycerine vaak als ingrediënt gebruikt wordt, is er ook pure glycerine verkrijgbaar. Het is niet verstandig om dit direct op je huid of haar te gebruiken. Door de vochtonttrekkende eigenschappen zou dat je huid of haar alleen maar droger maken. Glycerine heeft de andere ingrediënten in je verzorgingsproduct nodig om van waarde te zijn.

Je kunt natuurlijk wel pure glycerine, zoals Yari Glycerine, kopen en dat zelf toevoegen aan je verzorgingsproduct.

In welke producten zit glycerine?
Glycerine zit in heel veel schoonheidsproducten, zoals in dagcrèmes, nachtcrèmes, moisturizers, lippenbalsems, handcrèmes en ook zeep. En dat is niet alleen om zijn hydraterende werking, maar ook omdat het ingrediënt ervoor zorgt dat het product beter op je huid te smeren is. Daarnaast vind je glycerine ook in veel haarverzorgingsproducten zoals in een haarmasker.

Glycerine wordt ook in bijvoorbeeld nagelverzorgingsproducten gebruikt. Omdat het vocht vasthoudt, is het ideaal voor het verzachten van je nagelriemen. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld onze Kruidvat Cuticle Softner Gel. Wil je liever zowel je handen als nagels verzorgen en verzachten? Ga dan voor het intensief hydraterende Kruidvat Hand & Nail Serum.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Menstruatiekrampen? Je kunt er wat aan doen
close

Next

Hoe gebruik je een tampon?