De gevaren van roken

Gevaren-van-roken-header

De gevolgen van roken

Je hebt ze vast wel eens gezien: foto’s op pakjes sigaretten die je wijzen op de gevaren van roken. Daar word je niet blij van. Maar wat zijn nou precies de gevaren van roken? We hebben ze voor je op een rijtje gezet. Goed om te weten, van deze BLOG-post word je niet vrolijk. Maar we willen je wel eerlijk informeren.

Wat roken met het lichaam doet

In sigarettenrook zitten naast de verslavende en schadelijke stof nicotine nog 4.000 andere chemische stoffen waarvan een groot deel giftig of kankerverwekkend kan zijn. Kankerverwekkend betekent dat ze normale cellen in het lichaam om kunnen zetten in kankercellen.
Roken vergroot de kans op het ontwikkelen van meer dan 50 gezondheidsproblemen, waarvan een aantal dodelijk kan zijn. Daaronder vallen longkanker, hartziekten, de longziekte COPD en beroertes.

Wat roken met de longen en luchtwegen doet

Bij het inademen heeft rook gevolgen voor longen en luchtwegen. Sommige gevolgen zijn direct merkbaar, andere pas op de lange termijn. De teer in de rook is verantwoordelijk voor die gevolgen.

Roken heeft effect op:

 • Het schoonmaaksysteem van de longen. Teer zorgt ervoor dat de kleine vaatjes in de longen, die verantwoordelijk zijn voor het aanpakken van ziektekiemen, verstopt raken. Het systeem kan al na het roken van 1 sigaret voor 7 uur vertraagd werken.
 • De cellen die slijm produceren in longen en luchtwegen vergroten en in aantal toenemen. Het lichaam kan moeite krijgen met de extra slijm die geproduceerd wordt. Dit slijm veroorzaakt de zogenaamde ‘rokershoest’.
 • Het longweefsel kan worden aangetast. Daardoor verminderen de ruimte in de luchtwegen en het aantal bloedvaatjes. Hierdoor kan er minder zuurstof naar de rest van het lichaam gestuurd worden.
 • Je longen en luchtwegen kunnen infecties oplopen. Er kan al irritatie in de longen optreden na het roken van 1 sigaret. De longen verouderen daarnaast sneller.
Gevaren-van-roken-sfeer

Wat roken met de rest van het lichaam doet

Niet alleen de longen en luchtwegen voelen de gevolgen van roken. Sigarettenrook heeft ook op de rest van het lichaam en je geest effect. Van bloedproppen tot vruchtbaarheidsproblemen, roken heeft op allerlei manieren invloed op het lichaam.

We zetten het weer even op een rijtje:

 • Stemming – De nicotine in sigaretten heeft verslavende eigenschappen wat angstige en gejaagde gevoelens op kan wekken bij het ontbreken van de nicotineshot. Afhankelijk zijn van nicotine kan voor pittige stemmingswisselingen zorgen waardoor irritaties sneller de kop op steken. Dit is zeker merkbaar bij het stoppen met roken.
 • Ogen en gebit - Roken kan invloed hebben op het gezichtsvermogen door vergrote kans op de oogziekten glaucoom, spierdegeneratie en staar. Verder veroorzaakt roken een hardnekkige aanslag op de tanden.
 • Hart – Rokers hebben twee keer meer kans op een hartaanval dan niet-rokers. De koolmonoxide in rook zorgt namelijk voor een verlaagde hoeveelheid zuurstof in het bloed. Het hart moet daarom veel harder pompen om het lichaam te voorzien van voldoende zuurstof.  Rook tast daarnaast de binnenkant van de slagaderen aan, wat kan zorgen voor angina (acute keelpijn), een hartaanval of beroerte.

Andere gevaren van roken:

 • meer kans op diabetes omdat roken de insulineresistentie verhoogt;
 • gele aanslag op vingers en nagels;
 • lagere hoeveelheid goede cholesterol en meer kans op slechte cholesterol;
 • meer kans op vruchtbaarheidsproblemen, zowel bij mannen als vrouwen;
 • verhoogde kans op kanker zoals blaas-, mond-, keel- , bloed- en nierkanker.

De gevaren van meeroken

Wie niet rookt maar vaak in rokerige ruimtes is, staat ook bloot aan gevaren van roken. Met name voor kinderen is dit erg schadelijk. Zij hebben een verhoogd risico om longontsteking, bronchitis, middenoorontsteking of verkoudheid te krijgen.

Ons advies

Roken, je kunt er maar beter niet aan beginnen. Wil je stoppen? Een goed plan! Je zult heel snel de voordelen van het stoppen met roken ervaren. Er zijn allerlei hulpmiddelen en apps om je daarbij te helpen en de kans op slagen te vergroten.

 

Bekijk uit de categorie Stoppen met roken ook:

Reageer