6 dingen die je nog niet wist over kruidnoten

juiste header blog

Wat is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten?

In augustus liggen ze vaak al in de winkel: kruidnoten. Voor de meeste mensen is dat misschien iets aan de vroege kant, maar eigenlijk kijken we stiekem ook elk jaar weer uit naar de tijd dat we ze mogen eten. Weet jij eigenlijk waar deze lekkernij vandaan komt? En wat precies het verschil is tussen pepernoten en kruidnoten? Je ontdekt het hier.

Waar komt de kruidnoot vandaan?

In de 16e eeuw kregen Nederlandse kinderen bij het Sinterklaasfeest al pepernoten. Deze waren gemaakt van de deegresten van kruid- en peperkoek. De vierkante pepernoten smaakten hierdoor naar ontbijtkoek. In de 18e eeuw werden in de pepernoten kruiden verwerkt die door zeelieden uit het Verre Oosten waren meegenomen. De pepernoten met peper, kaneel, gember, nootmuskaat en kruidnagel kregen een bolle vorm en werden omgedoopt tot kruidnoten. Dit is de lekkernij die we nu nog steeds kennen. Deze kruidnoten worden door veel mensen nog steeds pepernoten genoemd, al zijn ze dus niet hetzelfde.

6 leuke weetjes over kruidnoten

Elk jaar worden er miljarden kruidnoten in Nederland geproduceerd, die door de Pieten rondgestrooid en door ons opgegeten worden. Dit zijn zes leuke feitjes over dit strooigoed:

• Elk jaar eten wij met z’n allen meer dan 3 miljard kruidnoten.
• Veel mensen gebruiken de termen ‘kruidnoten’ en ‘pepernoten’ door elkaar, zelfs de Van Dale maakt geen onderscheid.
• De ouderwetse pepernoten zijn zachte blokjes en lijken qua smaak op kruidkoek en taaitaai. Kruidnoten zijn harder en hebben een scherpere en diepere smaak.
• Sinterklaas is nu een kinderfeest, maar vroeger was het ook een huwelijksfeest. Rond 5 december werden allerlei speciale markten georganiseerd waar je lekkers kocht om aan je (geheime) liefde te geven.
Cubebapeper was de eerste zwarte pepersoort in Nederland en werd destijds aan de pepernoten toegevoegd. Deze peper was zoet van smaak en niet zo scherp. Tegenwoordig worden kruidnoten gemaakt met speculaaskruiden, soms met peper en soms zonder.
• Eet jij ook het liefst de hele zak kruidnoten in één keer leeg? Door het hoge suikergehalte in dit snoepgoed wordt leptine onderdrukt. Deze stof laat je hersenen weten dat je vol zit. Door de onderdrukking van deze stof krijg je dus geen seintje dat je moet stoppen met eten. En dan is de zak ineens alweer helemaal leeg…

6. Sfeerbeeld - Titel Blogartikel

Welke smaak kruidnoot is jouw favoriet?

Tegenwoordig vind je in de winkels niet alleen de ‘normale’ kruidnoten, maar ook allerlei varianten met verrassende smaken. Zo zijn er kruidnoten met een laagje chocolade en kruidnoten met bijvoorbeeld de smaak van tiramisu, stroopwafel of karamel-zeezout. Kruidvat heeft dit jaar een nieuwe variant: Unicorn kruidnoten! Deze kruidnoten hebben een gekleurd suikerlaagje. Nieuwsgierig? Bestel ze dan snel in onze webshop of haal ze in één van onze winkels.

Benieuwd naar het hele kruidnoten assortiment? Ga dan snel naar de webshop!

Bekijk uit de categorie Sinterklaas ook:

Reageer