Kruidvat Blog

Zo verzorg je je gestreste huid

Header_ Zo verzorg je je gestreste huid 

Wat is de oorzaak van een gestreste huid?

Een gestreste huid wordt veroorzaakt door het hormoon cortisol. Dit stroomt door je lichaam als je veel last hebt van stress. Er is een bewezen link tussen cortisol en ontsteking. Dit kan leiden tot oneffenheden, roodheid en huidproblemen zoals psoriasis. Het kan bovendien een verhoogd bloedsuikergehalte veroorzaken en dit leidt weer tot een proces dat glycatie wordt genoemd: ons natuurlijke collageen (dat onze huid stevig houdt) raakt beschadigd, waardoor er lijntjes en rimpels ontstaan. Als je huid tekenen van stress vertoont, is het tijd om extra goed voor haar te zorgen.

Vermijd agressieve reinigingsproducten

Agressieve reinigingsproducten kunnen de natuurlijke olie van je huid verwijderen, waardoor het huidoppervlak nog kwetsbaarder wordt en sneller beschadigd raakt. Dat is niet bepaald handig als je huid toch al uit balans is. Kies daarom een reinigende balsem die vuil en make-up verwijdert zonder dat je huid daarna strak en onprettig aanvoelt.

Kies ingrediënten voor een gevoelige huid

Als je huid sneller geïrriteerd raakt door stress, maakt je gewone moisturiser dit alleen maar erger. Laat alle producten met actieve en chemische scrubingrediënten even staan en kies voor serums en moisturisers die speciaal zijn ontwikkeld voor een gevoelige huid. Deze bevatten meestal milde plantenextracten zoals aloë vera en kamille die erom bekend staan dat ze verzachten, voeden en kalmeren.

Probeer eens een verkoelend gezichtsmasker uit de koelkast

Stress kan tot slapeloze nachten leiden, met als gevolg dat je huid er ‘s ochtends vermoeid en opgeblazen uitziet. Leg een gezichtsmasker in de koelkast, laat dit even afkoelen en leg het op je gezicht. Hiervan wordt je huid meteen wakker. Het is eigenlijk een espresso voor je gezicht! En de tien minuten dat je het masker draagt, kun je gebruiken om te ontspannen, bijvoorbeeld door te mediteren of een boek te lezen. Zo begin je de dag minder gestrest.

Vergeet de huid rond je ogen niet

Stress en vermoeidheid zijn heel slecht voor de huid rond je ogen, omdat de huid hier heel dun en kwetsbaar is. En bovendien is ze erg vatbaar voor wallen, donkere kringen en roodheid. Verzorg de huid rond je ogen met oogcrèmes en -serums die je collageen een boost geven. Bewaar deze producten in de koelkast voor een extra ‘eyeopener’!

 

Sfeerbeeld_round_

Masseer schadelijke stoffen weg met gezichtsolie

Een gezichtsmassage helpt om een vertraagde circulatie weer op gang te brengen en zorgt ervoor dat schadelijke stoffen en afvalvocht worden afgevoerd. Een massage helpt niet alleen tegen stressgerelateerde spanning in het gezicht, maar vermindert ook zwellingen van je huid. Masseer elke avond wat gezichtsolie in als onderdeel van je avondroutine. Zo voorkom je ook nog eens dat je huid uitdroogt.

close

Vorige

De perfecte combi: scheren en je lichaam onde...
close

Volgende

Hoe word je snel bruin?