Weerbarstig winterhaar getemd

Weelderig winterhaar

SOS weerbarstig winterhaar

Of je nu wilt of niet, met het ouder worden veranderen zowel kleur, textuur en volume van je haar. Tel daar nog eens het koude en natte seizoen bij op, en je begrijpt dat je haren het geregeld laten afweten. Daarom: 5 trucs voor weelderig winterhaar.

Natuurlijk heeft de kou ook zijn charmes: frisse winterwandelingen in de natuur, warme chocolademelk drinken op een verwarmd terras en gezellige avondjes bij de open haard. Toch heeft je haar daar maar weinig boodschap aan. Omdat je nu vaker binnen zit met de verwarming aan, droogt je haar sneller uit en is het vaak statisch geladen. Tel daar nog eens het onvermijdelijke verouderingsproces bij op (ja, wij weten dat jij nog steeds young at heart bent) en je begrijpt waarom je haar vaker weerbarstig andere kanten opstaat dan jij wilt. Met dit plan van aanpak houd je je wilde haardos een stuk beter in het gareel.

1. Ban de föhn en stijltang

We maken het niet mooier dan het is: als je de vijftig bent gepasseerd, verliest je haar vaak wat van zijn glans. Heb je inmiddels je blonde, bruine of zwarte lokken ingeruild voor sjiek grijs, dan kan je haar zelfs wat grover aanvoelen. Gooi daar nog wat vriestemperaturen tegenaan en het mag geen volslagen verrassing zijn dat de bad hair dagen zich in ijl tempo opvolgen. De oplossing is simpel: laat hete haarhulpjes zoals föhn, stijl- en krultang zoveel mogelijk links liggen. Net zoals chemische producten als haarverf of permanentvloeistof. Ze drogen je haar erg uit. Je kunt beter vrienden worden met verzorgende shampoos die je droge, springerige haar zacht en glad maken.

Haar wassen

2. Ga voor volume boosters

Als je je nooit zo bewust was van de invloed van vrouwelijke hormonen op je looks, word je dat wel tegen de tijd dat je fiftysomething bent. Je haren worden niet alleen dunner, maar zijn ook minder talrijk aanwezig. Bovendien, zo blijkt uit Zweeds onderzoek, verlies je in de herfst het meeste haar. Biologisch gezien wil je lijf je hoofd in de zomer beschermen tegen de zon en dus telt je hoofd dan de meeste haren. In het najaar verlies je deze extra exemplaren weer. Tel daar nog eens de droge lucht in huis en de hogere luchtvochtigheid buiten bij op, en het volume in je kapsel is ver te zoeken. Speciale root boosting- en volumesprays helpen weer wat lucht in je kapsel te brengen.

3. Wees lief voor je hoofdhuid

Je hoofdhuid heeft veel te verduren met het koude weer dat vocht onttrekt aan je haar. Jeuk en met een beetje pech ook nog roos zijn het gevolg. Kies een speciale elke-dag-shampoo die hard is voor roos, maar uiterst zacht voor je gevoelige hoofdhuid en die helpt om jeuk te verminderen. En die je liefst elke dag kunt gebruiken, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over witte schilfers op de schouders van je donkerblauwe colbertje of zwarte coltrui.

Tip: Krab bij ernstige jeuk niet met je nagels op je hoofd, maar klop met je vingertoppen op de jeukende plekken. Hoe harder je krabt, hoe erger de jeuk wordt.

4. Stop statisch geknetter

Als eens geprobeerd om in de winter verschillende lagen kleren aan of uit te doen, zeker in combinatie met muts en sjaal, zonder dat je haren een eigen leven begonnen te leiden? Statisch haar heb je vooral in de winter als je haar niet voldoende vocht bevat. Kies daarom voor een voedende shampoo en conditioner. Gebruik daarnaast een nylon borstel of een exemplaar van varkenshaar en vermijdt plastic en metalen materialen. Het helpt om voordat je je haren kamt wat haarlak op je borstel of kam sprayen. En kneed een beetje wax in je haar of gebruik een heel klein beetje haarolie. Wat haarlak aan de binnenkant van je muts of sjaal sprayen helpt je ook om je kapsel onder controle te houden.

5. Split met gespleten puntjes

Zie je je kapper minder vaak dan één keer in de acht weken? Dan is de kans groot dat je gespleten haarpunten hebt en je haar er daardoor treuriger bijhangt dan nodig is. Gezond kort tot middellang haar ziet er een stuk appetijtelijker uit dan uitgedroogde lange lokken. Zeker met het ouder worden, ogen haarpunten soms extra droog. De schaar erin dus. Tot je volgende kappersbeurt kun je in ieder geval zelf de schade beperken door altijd een conditioner te gebruiken, je natte haar niet te wild met een handdoek te drogen, je haar alleen te borstelen als het droog is, hete styling apparaten te vermijden, een borstel met natuurlijk haar te gebruiken en elastiekjes van metaal te vermijden.

Bekijk uit de categorie Mooi & Verzorgd ook:

Reageer