Kruidvat Blog

Wat je altijd al wilde weten over zakdoekjes

kleenex-header

Heb jij altijd een pakje bij de hand?

Ben je verkouden? Dan ligt er nu vast een pakje papieren zakdoekjes binnen handbereik. Of misschien heb je wel altijd een pakje bij de hand voor noodgevallen. Wist je dat zakdoekjes vroeger niet alleen werden gebruikt om je neus mee te snuiten maar ook om afscheid te nemen? Ontdek hier deze en nog meer leuke weetjes over zakdoeken.

Waar gebruik jij je zakdoekjes voor?

Een zakdoek is, zoals het woord eigenlijk al zegt, een doek in een (broek)zak. Ze zijn zeer veelzijdig. Misschien gebruik jij ze alleen om je neus te snuiten. Maar er zijn nog veel toepassingen. Zo kun je met zakdoekjes:

kleenex-sfeerbeeld1

- Je mond en neus beschermen tegen stank.
- Zweet wegvegen.
- Kleine ongelukjes thuis en onderweg opruimen.

Het is dus altijd handig om een pakje bij te hebben. Wist je dat zakdoekjes vroeger nog meer functies hadden? In de Middeleeuwen werden ze door jonkvrouwen gebruikt. Zij gooiden hun zakdoek naar de ridder van hun voorkeur. Later gebruikten mensen zakdoeken ook vaak om mee te wuiven bij het afscheid nemen. De gekleurde zakdoeken waren beter te zien dan de handen van de mensen en zo kon je je dierbaren langer uitzwaaien.

Een stoffen of papieren zakdoekje?

Vroeger was er alleen een stoffen variant, maar tegenwoordig gebruiken veel mensen papieren zakdoekjes. Deze wegwerpzakdoekjes zijn een stuk hygiënischer dan de stoffen variant. Na gebruik gooi je ze eenvoudig weg, samen met de bacteriën die erin zitten. Een zakdoek van stof gebruik je vaak meerdere keren. De bacteriën krijgen hierdoor kans om te gaan broeien waardoor je jezelf soms opnieuw besmet met het verkoudheidsvirus.

Kleenex

Eén van de eerste fabrikanten van papieren zakdoekjes was Kleenex. Zij zijn inmiddels dan ook zeer ervaren in het maken van zakdoekjes. Ze hebben de ‘normale’ papieren zakdoekjes, maar bijvoorbeeld ook een variant speciaal voor verkoudheid. Deze zakdoekjes hebben een laagje verzachtende calendulabalsam dat een rode, schrale neus voorkomt. Ze zijn dermatologisch getest en ook geschikt voor de gevoelige huid.

close

Vorige

5 tips om je beauty-footprint zo klein mogeli...
close

Volgende

3 sparkling looks voor de feestdagen