Kruidvat Blog

Wat doet de huid voor jou?

Sanex huidverzorging

Dit zijn de drie functies van de huid

Vaak weten mensen dit niet, maar de huid is een van de belangrijkste organen van het menselijk lichaam. Wat doet de huid nou precies voor jou?

1. De huid zorgt voor een beschermlaag

Wanneer je de deur uitgaat, moet je huid hard aan de slag. Gedurende de dag heeft je huid veel te verduren, neem bijvoorbeeld uv-straling, bacteriën en virussen. De huid beschermt het lichaam hiertegen en daarom is het belangrijk dat jouw huid gezond is. Een gezonde huid vormt namelijk als het ware een dubbele beschermlaag. Externe factoren die het lichaam binnen willen komen, worden verstoten, en vocht in het lichaam wordt vastgehouden. De huid is de eerste verdedigingslinie van het lichaam en werkt samen met het immuunsysteem. Hierdoor is een goede verzorging essentieel.

2. De huid zorgt voor isolatie van het lichaam

De temperatuur van het lichaam hoort 37 ºC te zijn en de huid helpt om deze temperatuur te behouden. Om dit te kunnen doen moet de huid wel gezond zijn. Stel je voor je bent lekker aan het sporten, hierdoor stijgt de temperatuur van je lichaam. Door middel van lichaamseigen processen, zoals zweten en het verwijden van je bloedvaten, wordt de temperatuur weer verlaagt. Op deze manier wordt de temperatuur teruggebracht naar 37 ºC.

3. De huid zorgt ervoor dat je kan voelen

De huid is meer dan alleen een buitenlaag. Dit belangrijke orgaan is namelijk nauw verbonden met het lichamelijk en emotionele welzijn. De huid bevat receptoren waarmee je kou, warmte, pijn en genot kunt voelen. Hoe vervelend het kan zijn om de ijzige wind te voelen op een koude winterdag, hoe heerlijk het is om de warme zomerzon te voelen op je huid. Door te kunnen voelen krijgt je dag een breder perspectief en ben je in staat om prachtige momenten mee te maken. Denk aan een knuffel van een dierbare of hand in hand een avondwandeling maken met je geliefde. Zonder te kunnen voelen zou je niet zulke mooie en fijne herinneringen hebben. Verder weerspiegelt de huid gevoelens zoals woede en schaamte. Iemand geeft je een lief compliment, dan zorgt de huid ervoor dat je bloost en dat mensen dit herkennen.

Aangezien alleen een gezonde huid optimaal kan functioneren, is het essentieel om goed voor de huid te zorgen. Sanex wilt hierbij helpen! Lees hier over een goede dagelijkse verzorging voor een gezonde huid.

close

Vorige

Waarom liever vijf dan drie blades op je sche...
close

Volgende

Haarkuren – Expert Kapper