Wat bepaalt de kleur van je tanden?

De kleur van je tanden

Hoe krijg je wittere tanden?

Witte tanden, wie droomt daar nou niet van? Maar wist jij dat gele tanden sterker zijn dan hagelwitte tanden? Gele tanden bevatten meestal meer glazuur. Dit laagje beschermt je tanden. Maar witte tanden zijn toch wel een schoonheidsideaal. Hoe ontstaan verkleuringen en wat kun je ertegen doen?

Oorzaken van verkleurde tanden

De kleur van het tandbeen en de dikte van de glazuurlaag bepalen de kleur van je tanden. Daarnaast speelt ook erfelijkheid een belangrijke rol. Een verkleuring ontstaat aan de binnen- of buitenkant van je tanden.

Inwendige verkleuringen ontstaan binnenin het tandbeen of tandglazuur. Mogelijke oorzaken zijn:

  • Medicijngebruik;
  • Ouderdom;
  • Een barst in je tand die is ontstaan door een val, verwonding of knarsetanden.

Als kleurstoffen doordringen in het laagje tandplak op je tanden verandert de kleur van je tandoppervlak. Bekende oorzaken hiervan zijn:

  • Voedingsmiddelen zoals thee, koffie en rode wijn;
  • Roken.

Zo krijg je wittere tanden

Gebruik je regelmatig een whitening tandpasta dan kun je verkleuringen en vlekken op je tanden verwijderen. Zo krijg je een wittere glimlach. Whitening tandpasta’s zijn ontwikkeld om oppervlakkige verkleuringen aan te pakken.

Witte en sterke tanden?

Ben jij bang dat een whitening tandpasta je tanden gevoeliger maakt of het glazuur aantast? Probeer dan één van de tandpasta’s van Oral-B 3D White Whitening Therapy. Deze tandpasta’s maken je tanden niet alleen witter, maar voeden en versterken ook het glazuur.

Tip: Poets je tanden met een elektrische tandenborstel. Weten waarom? Lees dan de tien redenen om te beginnen met elektrisch tandenpoetsen.

Lachen

Hé psst…

Zullen we een geheimpje met je delen? Als je de juiste kleur lippenstift kiest, lijken je tanden witter. Ga voor een dieprode kleur of een kleur met een blauwe ondertoon. Laat feloranje, lichtroze of rood met een gele ondertoon liever liggen. Door die kleuren lijken je tanden geler.

Bekijk uit de categorie Mooi & Verzorgd ook:

Reageer