Kruidvat Blog

Van deze voeding krijg je gele tanden

Header_Van deze voeding krijg je gele tanden

En zo houd je je tanden wit!

Niemand zit te wachten op gele tanden. Daarom is het het beste om zo’n verkleuring te voorkomen. Wist je dat je van bepaalde voeding gele tanden krijgt? We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet. En we geven je meteen een aantal tips om je tanden wit te houden.

1. Frisdrank en sap
Niets is zo lekker als een glas sinaasappelsap bij je ontbijt of een cola als je ‘s avonds thuiskomt. Maar helaas zitten in sap en frisdrank veel zuren en toegevoegde suikers. Die tasten je glazuur aan, wat je tanden geel maakt.

2. Wijn
Van rode wijn is het wel bekend dat het je tanden kan verkleuren. Wat je misschien niet weet, is dat dit ook geldt voor witte wijn. Wijn maakt je tanden gevoeliger, waardoor ze sneller geel worden.

3. Zwarte koffie en thee
Een bak koffie om met de dag te beginnen of lekker thee drinken met je vriendinnen. Heerlijk natuurlijk, maar helaas wat minder voor je tanden. Koffie en thee staan namelijk bovenaan de lijst met veroorzakers van gele tanden. Tip: als je wat melk toevoegt aan je koffie of overstapt op witte of groene thee, voorkom je de gele verkleuring.

4. Saus
In allerlei sauzen zitten veel toegevoegde suikers en zout. Dat geldt bijvoorbeeld voor tomatensaus en sojasaus. Hoe lekker ze ook zijn, ze kunnen ook zorgen voor vlekken op je tanden.

5. Curry
In buitenlands eten, zoals curry, zitten vaak veel kruiden. Die maken het juist zo lekker. Maar die kruiden zijn funest als je je tanden wit wilt houden.

6. Bessen
Ben je ook zo gek op kersen, bosbessen en frambozen? Mooi zo, want er zitten veel vitamines in die je helpen gezond te blijven. Alleen voor je tanden zijn ze minder goed. Die worden namelijk sneller geel, omdat de zure bessen je tandglazuur aantasten.

7. Augurken
Augurken zijn lekker zuur. Die zure smaak hebben ze niet van zichzelf, maar is een toevoeging. De zuren laten de poriën in je tanden opengaan. Dat maakt je tanden gevoeliger voor verkleuringen.

8. Snoep
Het is vast geen verrassing dat ook snoep je tanden geel maakt. Niet alleen de suikers, maar ook de kleurstoffen tasten je tandglazuur aan. Kleurstof blijft achter op je tanden en kan zorgen voor vlekjes.

9. IJs
Voor ijs geldt helaas hetzelfde als snoep: in allerlei soorten zitten veel suikers en kleurstoffen. Die zorgen ervoor dat je tanden hun witte kleur verliezen.

Sfeerbeeld- Van deze voeding krijg je gele tanden

Tips om je tanden wit te houden

Maar hoe houd je je tanden dan wel stralend wit? Dat kan met deze tips:

  •  Poets je tanden nooit meteen na het eten. Dan is je glazuur nog te kwetsbaar door de zuren die je vlak daarvoor at en dronk.
  •  Eet je fruit of andere snack in één keer op. Als je er lang over doet, staan je tanden elke keer weer bloot aan de suikers en zuren.
  •  Houd je van fruitsmoothies? Mix ze dan met melk. Je fruit met yoghurt mengen is ook een goed idee. Melkproducten hebben namelijk een chemisch tegenwicht tegen de zuren en suikers.
  •  Eet of drink je iets van de lijst hierboven? Spoel daarna dan meteen je mond met water. Zo blijven er geen restjes achter die je tanden aantasten, waardoor je er toch van kunt blijven genieten!
close

Vorige

Kruidvat Natures: vegan en duurzame producten...
close

Volgende

Mondkapje op? Zo gaat het goed samen met je m...