Oh nee, een gaatje!

Wat zijn gaatjes?

Gaatjes in je tanden, wat zijn dat precies?

Daar lig je dan, in de stoel bij de tandarts. Licht gespannen wacht je het oordeel af. Heb je een gaatje of niet? Maar weet jij eigenlijk wat een gaatje precies is? Wij vertellen je er hier alles over.

Wat is een gaatje?

Als het glazuur van je tanden is aangetast, wordt dat ook wel tandbederf genoemd. Als het aangetaste glazuur weg is, blijft er een lege ruimte over. Dát is nu precies een gaatje.

Hoe ontstaat een gaatje?

Op je tanden vormt zich tandplak. Dit is één van de belangrijkste oorzaken van tandbederf. De bacteriën in tandplak reageren met suikers en zuren in je voeding en tasten de glazuurlaag aan. Je gebit kan een gaatje zelf niet genezen. Hiervoor moet je naar de tandarts.

Wat zijn gaatjes?

Waar ontstaan gaatjes?

Er zijn drie plekken op je tanden waar gaatjes gemakkelijk ontstaan:

  • Tandplak hoopt zich vaak op lastig bereikbaar plaatsen op, zoals tussen je tanden. Met een tandenborstel kom je er moeilijk bij.
  • Soms komt het tandplak in spleetjes en groeven van tanden vast te zitten. Dit komt vaak bij kinderen voor, omdat zij nog niet zo goed poetsen. Het tandbederf zit dan op het kauwoppervlak.
  • Heb je last van terugtrekkend tandvlees? Dan heb je op het worteloppervlak sneller last van tandbederf. Gaatjes ontstaan hier sneller omdat de wortels van je tanden een dunnere laag tandglazuur hebben.

Hoe voorkom je gaatjes?

Gaatjes zijn nooit helemaal te voorkomen. Maar door goed voor je gebit te zorgen, verklein je de kans op gaatjes wel. Wat kun je doen:

  1. Poets je tanden minimaal twee keer per dag.
  2. Gebruik een tandpasta met fluoride.
  3. Flos dagelijks de ruimten tussen je tanden.
  4. Vervang je tandenborstel elke drie maanden.
  5. Ga minimaal twee keer per jaar naar de tandarts voor een controle.

Bekijk uit de categorie Mooi & Verzorgd ook:

Reageer