Hoelang is zonbescherming houdbaar?

Houdbaarheid zonnebrand

Weet je zeker dat je zonnecrème je nog goed beschermt?

Ken je dat? Opeens is het rokjesdag. Hoera! Natuurlijk wil je een terrasje pakken, lekker buiten sporten of wandelen met je kids. Gauw op zoek naar je zonnebrandcrème. Waar lag die ook alweer? Vast helemaal achter in het badkamerkastje. Maar is hij nog wel goed?

Hoe check je de houdbaarheid van je anti-zonnebrand?

Wist je dat je zonbescherming ook een uiterste houdbaarheidsdatum heeft? Op sommige flesjes staat de houdbaarheidsdatum, bijvoorbeeld op de bodem. Op andere flesjes staat een symbool afgebeeld. Dat symbool geeft aan tot hoeveel maanden na het openen je product houdbaar is. De beschermingsfactor is tijdens die periode gegarandeerd.

houdbaarheid-zonnebrand

Is je zonbescherming over de houdbaarheidsdatum?

Na de houdbaarheidsdatum kan de fabrikant de beschermingsfactor niet meer garanderen. De werking van de ingrediënten loopt langzaam terug onder invloed van bijvoorbeeld warmte en zuurstof. Maar geen paniek. Het is niet zo dat je zonnebrandcrème van de ene op de andere dag helemaal niet meer beschermt. Dat spul uit het oude flesje smeren is altijd beter dan helemaal niets smeren.

Bekijk ook: Eerste zonnestralen? Smeren dan!

Hoe weet je of je zonnecrème nog goed is?

Verwacht niet van jezelf dat je onthoudt wanneer je een flesje zonnebrandcrème opengemaakt hebt, ook al heb je het geheugen van een olifant! Noteer beter met een stift (eventueel op een plaklabeltje) wanneer je het flesje of de tube hebt geopend. Check!

Bewaar daarnaast je zonnebrandcrème niet in de volle zon. Hitte en zonnestralen zijn voor veel cosmetische producten niet goed. Heb je een koeltas bij je? Dan is dat de place to stay voor je flesje zonnebrandcrème.

Tip: Zuinigheid is goed, maar niet als het om zonbescherming gaat. Smeer ruim voldoende, zeker een borrelglaasje vol, elke keer als je je lichaam insmeert. En herhaal dat elke twee uur. Zorg ervoor dat kinderen goed ingesmeerd zijn, hun huid is extra kwetsbaar.

Houdbaarheid zonnebrand

Bekijk uit de categorie Mooi & Verzorgd ook:

Reageer