Dit moet je weten over zonneallergie

Zonneallergie

De beste tips tegen zonneallergie

Voel de zon op je huid! Heerlijk warm en goed voor een zomers kleurtje. Helaas geniet je hier minder van als je last hebt van zonneallergie. Je blijft dan het liefst de hele dag binnen en hoopt dat het snel weer winter wordt. Want van de zon krijg je rode plekken en jeukende bultjes. Wat veroorzaakt zonneallergie en wat doe je ertegen? Hier de beste tips om deze zomer toch lekker van de zon te genieten!

Zonneallergie

Zonnebrand of zonneallergie?

Te lang in de zon gelegen? Grote kans dat je huid gevoelig en rood wordt. Maar ben je dan verbrand of heb je zonneallergie? We leggen je uit wat het verschil is tussen verbranding en zonneallergie (lichtgevoeligheid)?

Verbranding

  • Er is sprake van verbranding als je te lang (onbeschermd) in de zon bent geweest. Hoelang dat is, verschilt van persoon tot persoon en heeft te maken met je huidtype.
  • Je hebt vooral last van een rode huid, pijn, zwellingen en warme plekken op je huid.
  • Van verbranding kun je ook ziek worden. Je kunt koorts krijgen.

Zonneallergie

  • Zonneallergie kan al ontstaan als je maar heel even in de zon bent geweest.
  • Kan plotseling, bij iedereen ontstaan, zonder dat je ooit eerder zonneallergie hebt gehad.
  • Jeuk is een kenmerkend symptoom van zonneallergie. Daarnaast lijken de symptomen op zonverbranding.

De oorzaken van zonneallergie

Heb je last van zonneallergie? Dan is je huid overgevoelig voor zonlicht. Sommige mensen zijn van nature overgevoelig voor ultraviolet licht. Zonneallergie kan ook veroorzaakt worden door medicatie, crèmes, planten, kruiden of een auto-immuunziekte. Dit wordt ook wel fotoallergie genoemd. De combinatie van zonlicht en een chemische stof veroorzaakt dan een (sterkere) reactie van de huid.

Aanleg voor zonneallergie

Huidtype en aanleg spelen vaak een rol bij het wel of niet of ontwikkelen van zonneallergie. Veel mensen met een lichte huid zijn gevoeliger voor zonlicht. Zonneallergie komt vaker bij volwassenen voor dan bij kinderen. De allergische reacties zijn het heftigst aan het eind van de lente en het begin van de zomer. In de loop van het zomerseizoen went je huid aan de zon en worden je klachten minder of verdwijnen soms zelfs.

Wat zijn de symptomen van zonneallergie?

Nadat je in de zon bent geweest, krijg je na ongeveer 24 tot 48 uur een allergische reactie. Hoe je dit merkt is per persoon anders. Rode vlekken, huidirritatie, jeuk, zonneblaasje en blaren zijn de meest voorkomende symptomen. De klachten kunnen ontstaan als je te lang in de zon bent geweest. Maar als je een (zeer) gevoelige huid hebt, ontstaan ze soms ook al bij het kleinste straaltje zonlicht. In extreme gevallen kunnen mensen zelfs een allergische reactie krijgen door de zonnebank of het licht van een gloeilamp of tl-balk.

Wat kun je doen tegen zonneallergie?

Jeuk, bultjes en een geïrriteerd huid. Heel vervelend! Dit kun je het beste doen bij zonneallergie:

  • Last van jeuk? Niet krabben! De jeuk wordt zo alleen maar erger. Koel je huid met natte doeken of mentholpoeder.
  • Voorkom een allergische reactie door je goed in te smeren met zonnebrandcrème. Nog beter: zonnebrandcrème voor de gevoelige huid. Smeer je een half uur voor je gaat zonnen goed in en herhaal dit elke twee uur.
  • Smeer je na het zonnen in met Kruidvat Solait Sun Allergy SOS Soothing Aftersun Gel. De gel is verzorgend, verzachtend en geeft een verkoelend effect.

Bekijk uit de categorie Mooi & Verzorgd ook:

Reageer