Kruidvat Blog

De beste zonbescherming: alles over uv A- en uv B-straling

Alles over zonkracht

Wat moet je weten over zonkracht en uv-straling?

Pas op voor de krachtige zon! Een waarschuwing die we regelmatig in het nieuws voorbij zien komen. Maar hoe kan het dat de zon de ene dag krachtiger is dan de andere dag? Wat bepaalt de zonkracht? En wat is nu precies uv-straling? Hier vind je alle antwoorden.

Wat is zonkracht?

Lekker op het terras, in de tuin of op het balkon? In de lente en zomer genieten we graag van de zon. Maar de zon is dan ook op z’n krachtigst. Zonkracht is de verwachte hoeveelheid ultraviolette straling (uv-straling) die de aarde weet te bereiken. Het uv-zonlicht dat doordringt tot het aardoppervlak, is namelijk elke dag anders. Afhankelijk van de hoogte van de zon, het seizoen en het moment van de dag.

Op een koele maar zonnige dag kan de zonkracht sterker zijn dan op een warme dag. Warmte heeft namelijk geen invloed op de zonkracht. Maar wat dan wel? Wolken, vocht, stof en de hoeveelheid ozon. De ozonlaag beschermt de aarde tegen uv-stralen.

Zonkrachtschaal

Het KNMI heeft samen met KWF Kankerbestrijding een zonkrachtschaal ontwikkeld. Deze geeft aan hoe lang de huid van een gemiddelde Nederlander op het heetst van de dag de zon kan verdragen. Hierin vind je het aantal minuten dat je onbeschermd van de zon kan genieten, voordat je huid verbrandt. Wil je verstandig zonnen? Dan is dit het maximum aantal minuten dat je per dag onbeschermd in de zon mag zijn.

Hoe hoger de zonkracht is, hoe sneller je huid verbrandt. Vooral bij een hoge zonkracht (van 7 of hoger) is de kans op verbranding groot. In Nederland hebben we soms wel meer dan twintig dagen per jaar een hoge zonkracht. In het zuiden van Europa is en zonkracht van 9 of hoger niet ongewoon! Pas daarom ook goed op als je op vakantie gaat naar bijvoorbeeld Spanje of Italië. Door de hogere zonkracht, is de kans op verbranden groter.

Kracht van de zon

Drie soorten uv-straling

Lente, zomer, herfst en winter, eigenlijk hebben we het hele jaar door te maken met uv-straling. Er zijn drie soorten uv-stralen: uv A, uv B en uv C. Van de straling die de aarde bereikt, bestaat 95% uit uv a en 5% uit uv B.

Uv A
Uv A is altijd aanwezig, zelfs als het bewolkt is. Deze straling dringt diep door in je huid en is een belangrijke oorzaak van huidveroudering. De A staat daarom ook voor ‘aging’. Uv A-straling kan zelfs kankerverwekkend zijn.

Uv B
Uv B is er vooral in de lente en zomer. Dankzij deze straling krijg je een lekker zomers kleurtje, maar kun je ook verbranden. De B staat daarom ook voor ‘burning’. Ook kan uv B allergische reacties veroorzaken. Uv B kan net als uv A kankerverwekkend zijn, maar wel in mindere mate.

Uv C
Uv C is de schadelijkste uv-straling. Deze wordt door de ozonlaag tegengehouden en je hoeft je hier dan ook niet tegen te beschermen. Gelukkig maar!

De beste zonbescherming

Je wilt natuurlijk niet verbranden, maar je wil ook niet dat je huid veroudert door de zon. De beste zonbescherming beschermt je daarom tegen zowel uv A- als uv B-stralen.

De meeste zonnebrandcrèmes beschermen je tegen verbranden, maar welke beschermen je huid tegen huidveroudering? Dat is simpel. Staat er een uv A-logo op de verpakking? Dan beschermt dat zonnebrandmiddel je ook tegen huidveroudering door de zon. Gebruik deze het liefst het hele jaar door.

close

Vorige

Kruidvat Solait is Beste Koop!
close

Volgende

Classic Wedding Bun