Kruidvat Blog

8 tips om verstandig te zonnen én toch aan je kleurtje te werken

Verstandig zonnen

Zo bescherm je je huid optimaal tegen de zon

Het zonnetje schijnt, heerlijk! We gaan naar buiten, lekker fietsen, badderen, tuinieren of gewoon relaxen in de tuin. Genieten van de zon kan, maar doe dat wel verantwoord. De zon is namelijk niet alleen een weldoener, maar brengt ook risico’s met zich mee. Wil je weten hoe je verantwoord de zon in gaat? Lees dan de 8 nuttige en simpele tips die wij, in samenwerking met KWF Kankerbestrijding, voor je op een rijtje hebben gezet!

Tip 1: De juiste factor

Neem een zonnebrand met de beschermingsfactor die geschikt is voor jouw huidtype. Deze factor wordt uitgedrukt met de afkorting SPF, wat staat voor Sun Protection Factor, beschermingsfactor.

Wil je weten welke SPF bij jouw huidtype past? Check dan het overzicht welke SPF heb ik nodig?

Tip 2: Smeer royaal

Wist je dat de juiste hoeveelheid zonnebrand om je hele lichaam en gezicht in te smeren een borrelglaasje van ongeveer 30 ml is? Vergeet de ‘bekende vergeten plekken’ niet: je oren, je lippen én de bovenkant van je voeten.

Tip 3: Herhalen en nog eens herhalen

Het is belangrijk dat je je elke 2 uur insmeert. Heb je veel getranspireerd of gezwommen en je daarna afgedroogd? Smeer je nog een keer in. Zo voorkom je dat de werking van je zonnebrandproduct vermindert.

Tip 4: Zon en water? Let op de waterresistentie!

Waterproof of waterresistent, wat houdt dat eigenlijk precies in? Een waterresistent zonbeschermingsproduct blijft na het zwemmen beter op je huid zitten dan een product waar dat niet op staat. De wet vereist bij gebruik van de term 'waterproof' dat het product na 40 minuten zwemmen de beschreven SPF nog steeds haalt.

Staat er 'waterproof' op je fles, dan betekent dit dus nog niet dat je na die ene insmeerbeurt de hele dag in en uit het zwembad kunt springen. Ook door het afdrogen met een handdoek verwijder je vaak een deel van de zonnebrandcrème. Smeer je daarom regelmatig opnieuw en royaal in.

Tip 5: Las een zonnepauze in

Tussen 12:00 en 15:00 uur is de zonkracht op zijn hoogst. Zoek tijdens deze uren de schaduw op. Gebruik bijvoorbeeld bomen, parasols of schaduwdoeken of zoek binnenshuis de koelte op. Houd kinderen jonger dan 1 jaar helemaal uit de directe zon!

Verstandig zonnen zwembad

Tip 6: Bedek je huid

Bescherm je huid met bijvoorbeeld een shirt met mouwen. Sommige kleding laat nog uv-straling door. Als je zeker wilt zijn van de bescherming tegen de zon, kies dan uv-werende kleding. Hoedjes of petjes helpen om het hoofd en de nek te beschermen. Om je ogen te beschermen, zet je een zonnebril op met uv-werende glazen.

Tip 7: Check de houdbaarheid

Je hebt thuis misschien nog zonnebrandcrème staan van de vorige zomer. Wist je dat een crème na openen nog 1 à 2 jaar houdbaar is? Je kunt eventueel op de bodem van de fles de datum noteren waarop je hem hebt geopend, zodat je precies weet hoe lang hij nog houdbaar is. Ook wanneer de verpakking warm is geworden, wordt de beschermingsfactor lager. Bewaar je zonnebrandcrèmes dus niet te lang en niet in de volle zon. Wil je meer weten? Lees dan alles over de houdbaarheid van zonnecrème.

Tip 8: Verzorg je huid na het zonnen

Smeer je niet alleen in voor het zonnen, maar gebruik ook na het zonnen ook een aftersun. Een aftersun hydrateert je huid en heeft ook een verkoelende en kalmerende functie. Het beste moment om aftersun aan te brengen is direct na het douchen. Een mooi bijkomend voordeel: aftsersun zorgt ervoor dat je langer je bruine teint vasthoudt.

close

Vorige

10 levenslessen van Mascha Feoktistova
close

Volgende

Girls’ night out: zo creëer je de perfecte lo...